Olomoucký vrchní soud tak vyhověl tak žalobci, který argumentoval mimořádnou společenskou nebezpečností. Ostravský krajský soud muži původně uložil výjimečný souhrnný trest 25 let vězení.

Obžalovaný vinu po celou dobu desetiletého procesu odmítal a žádal zproštění. Uložený trest zahrnuje i jeho předchozí pravomocné odsouzení za přípravu vraždy jeho tety v délce 13 let.

Pavel Nárožný při posledním líčení u krajského soudu v Olomouci, kdy si vyslechl rozsudek 13 let vězení za přípravu vraždy své tety
Nárožný dostal 13 let za přípravu vraždy

"Trvale izolován od společnosti"

Podle předsedy senátu Daniela Plška jednotlivé důkazy jednoznačně dokazují, že Pavel Nárožný je pachatelem trestného činu.

"Dospěli jsme k závěru, že je zde zvlášť zavrženíhodný způsob trestného činu, zvlášť zavrženíhodná pohnutka a vysoký stupeň společenské nebezpečnosti, proto je důležitá ochrana společnosti. Pokud v roce 2009 usmrtil dvě osoby, ani to mu nezabránilo v plánech přípravy vraždy další osoby. Je zřejmé, že účinná ochrana společnosti je v uložení doživotí. V tomto případě ani délka trestního řízení nemůže být důvodem pro neuložení tohoto trestu," řekl dnes předseda senátu.

Dům v ulici U Žebračky v Přerově, kde došlo v roce 2009 ke dvojnásobné vraždě, je dnes opuštěný. 9.12.2021
Doživotí pro Nárožného? Sousedé jsou v šoku

Stejného názoru byl i žalobce Jaroslav Kouřil.

"S ohledem na fakt, že v době, kdy již bylo vedeno proti obžalovanému trestní řízení za dvojnásobnou vraždu, připravuje vraždu třetí osoby, vyplývá, že obžalovaný je osobou, pro kterou hodnota lidského života nemá významu. Obžalovaný měl být s ohledem na své dosavadní jednání trvale izolován od společnosti," uvedl dnes žalobce.

Řízení dnes bylo vedeno formou videokonference, Nárožný se hájil téměř tříhodinovou řečí, zda na uložení doživotního trestu nějak reagoval, nebylo ze strany veřejnosti vidět.

Pavel Nárožný při odchodu z jednací síně ostravského soudu.
Nárožný opět u soudu: Mám důkaz, že otec žije

Motiv? Obava z vydědění

Manželé zmizeli v listopadu 2009, podle znalce nemohli na základě nalezených stop útok ve svém rodinném domě na periferii Přerova přežít.

Policisté tehdy v rojnicích prohledali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody, ze Slovenska povolali psy speciálně vycvičené na vyhledávání zemřelých osob, použili vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně. Těla neobjevili, oba již však byli soudy prohlášeni za mrtvé.

Motivem vraždy byly podle obžaloby majetkové důvody. Nárožný podle rozsudku z obavy, že jej otec vydědí, na začátku listopadu 2009 nejprve vypnul hlavní jistič, čímž donutil otce otevřít dveře. Otce surově napadl nezjištěným předmětem a následně i jeho manželku, která mu šla na pomoc.

Útok podle rozsudku vedl razantními údery především na jejich hlavy. Jejich těla poté odvezl osobním autem svého otce a ukryl na neznámém místě.

Krajský soud v Ostravě řeší vraždu manželů v Přerově. Obžalovaný Pavel N. (vpravo) vinu odmítá. 25. ledna 2021
Soud opět řeší vraždu manželů v Přerově. Otec žije v USA, tvrdí obžalovaný

Matka během procesu zemřela

V případu byla původně obžalována i matka Nárožného, ta však během procesu zemřela. Kauzu otevřel olomoucký krajský soud v červnu 2011, v případu padlo několik zprošťujících rozsudků, které pokaždé vrchní soud zrušil.

Nakonec byl případ přesunut kvůli změně senátu do Ostravy, který jej letos odsoudil k 25 letům vězení.

Proti obžalovanému svědčily například pachové stopy v autě zavražděných či svědectví souseda, který uvedl, že Nárožného viděl v osudnou noc za volantem.

Doklady a platební karty zavražděných po čase nalezli exekutoři v klavíru matky Nárožného.

Pavel Nárožný a jeho matka u krajského soudu v Olomouci
Obžalovaní z vraždy: Doklady jsme do klavíru nedali

Po prvním zproštění olomouckým krajským soudem byl Nárožný propuštěn na svobodu, na začátku roku 2016 jej však znovu zadržela policie a obvinila z přípravy vraždy jeho tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci. Za to byl nakonec pravomocně odsouzen ke 13 letům vězení.

V kauze hraje velkou roli to, že se těla obětí dosud nenašla, ale i otázka posuzování důkazů. Obhájce Nárožného František Stratil již dříve ČTK řekl, že osobně považuje případ za jednu z nejsložitějších kauz na Moravě.

Doživotní vězení je nejpřísnější trest, který český právní řád zná, soudy jej v naprosté většině případů ukládají za zvláště surové vraždy. Naposledy potvrdil tento trest na konci listopadu ostravský krajský soud žháři z Bohumína na Karvinsku za vraždu 11 lidí.

Muž odmítá, že by otce a jeho druhou manželku zavraždil.
Doživotí, zproštění, další dokazování? Vražda manželů v Přerově opět u soudu