Po nahlášení tragické nehody na tísňovou linku vyrazili náročným terénem k propasti profesionální jednotky požárních stanic z Hranic a Přerova, včetně specialistů pro lezeckou činnost a také nedaleká dobrovolná jednotka z Hranic.

„Hasič - lezec s dobrou místní znalostí se spustil k místu udávanému dopadu zraněného. Bohužel tam po chvíli našel osobu bez známek života. Hasiči k místu dopravili pomocí lezecké výbavy i lékaře přivolané letecké záchranné služby, ten potvrdil úmrtí u zraněné osoby,“ popisoval mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Podle policie, která byla na místě a zdokumentovala tragickou událost, vše nasvědčuje tomu, že muž byl neopatrný a nebo příliš riskoval.

„Prověřujeme, zda se na pádu muže nemohla podílet nějaká další osoba, zatím tomu nic nenasvědčuje. Spíše se jednalo o neopatrnost,“ popisovala policejní mluvčí Marie Šafářová.

Zda případně nesehrál roli alkohol, to zodpoví až nařízená soudní pitva. Na místě zasahoval také policejní psycholog, který se snažil pomoci otřesenému doprovodu zahraničnímu turistovi.

V hranické nemocnici byly slavnostně zprovozněny ambulantní ordinace, včetně ambulance praktického lékaře pro děti a dorost
Hranická nemocnice otevřela opravené dětské ambulance
Nové informační centrum Hranické propasti čeká na otevření v železniční stanici v Teplicích nad Bečvou
Infocentrum Hranické propasti otevře do léta. Takto vypadá uvnitř

Hranická propast ležící v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic je nejhlubší zatopenou jeskyní světa a k jejímu okraji každoročně přicházejí stovky turistů.

Přístup ke geologickému unikátu je po turistické značce od železniční stanice Teplice nad Bečvou. Samotná propast je kvůli bezpečnosti návštěvníků obehnána zábradlím.

Propast se oficiálně stala nejhlubší zatopenou jeskyní světa před dvěma roky. Při měření uskutečněném hloubkovými potápěči a pomocí dálkově ovládaného robota se dosáhlo hloubky 404 metrů. Robot však stále nedosáhl dna. Techniku zastavila délka ovládacího kabelu.

Měření hloubky je v zatopené jeskyni komplikované kvůli členitosti jeskynního komplexu a napadaným stromům. Odhady geologů mluví o 700 až 1 000 metrech.

Ilustrační foto
Žena přistihla doma zloděje, v obýváku prohledával skříň
Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
VIDEO: Po osmi měsících vydala Hranická propast uvízlého robota