Policisté na Přerovsku v uplynulém roce prověřovali desítky oznámení, kdy se na ně obrátili buď rodiče, nebo lidé, kteří se o takových případech dozvěděli.

„Řada dětí komunikuje prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru a řešili jsme i několik případů, kdy se dospělá osoba vydávala za dítě a snažila se z dětí vylákat i citlivé fotky z jejich soukromí,“ shrnul šéf přerovské policie Martin Lebduška.

Z „náctiletého“, který s dítětem přes internet komunikuje, se pak ale může vyklubat o mnoho let starší člověk. Otevřením kyberprostoru se podle šéfa přerovské policie otevřel zcela nový prostor pro páchání trestné činnosti.

„I zpočátku nevinné konverzace se mohou zvrtnout v něco jiného, a proto by se měli rodiče se svými dětmi o jejich problémech bavit, poučit je, a nebo jim i omezit přístup na sociální sítě formou různých hlídacích programů,“ řekl.

Na přerovskou policii se loni obrátil například trenér, který zaslechl, jak se chlapci na fotbalovém tréninku bavili o podobném případu obtěžování.

„Zjistili jsme, že s dětmi komunikuje muž, který s nimi konverzoval dosti perverzním způsobem. Chlapci si to ale mezi sebou řekli a věc jsme se včas dozvěděli od trenéra,“ popsal Martin Lebduška konkrétní případ.

Pachatelé ale někdy své oběti šikanují zprávami, uhánějí a bombardují e-maily. V silách policie není takovou trestnou činnost podchytit ihned - nelze totiž kontrolovat každý facebookový profil. To hlavní by tedy mělo zůstat na rodičích, kteří by měli mít kontrolu nad internetovým světem svých nezletilých dětí.