Soud je osvobodil, protože neshledal dostatek takových důkazů, které by jasně ukázaly na to, kdo manžele v listopadu 2009 v jejich domě zavraždil a jejich těla pak odvezl na neznámé místo.

Oba obžalovaní svou vinu od začátku popírali. Po vynesení rozsudku byli propuštěni z olomoucké vazební věznice.

Hlavní líčení u Krajského soud v Olomouci v pátek pokračovalo závěrečnými řečmi obou obžalovaných. Jako první začala krátce před půl devátou přednášet závěrečnou řeč Hana Nárožná.

Stejně jako při dosavadním průběhu hlavního líčení i nyní napadala policii a soudy. Tvrdila, že vazební řízení i vyšetřování probíhalo nezákonně a že celý proces je nespravedlivý.

„Soudy nezajímá naše argumentace. Zákony sice existují, ale jsou pro nás nevymahatelné," řekla Nárožná,jejíž projev trval dvě hodiny.

Její syn Pavel potřeboval na svou závěrečnou řeč téměř tři a půl hodiny. Velmi podrobně rozebíral policií odebrané stopy a celý průběh vyšetřování a napadl také znalecké posudky.

„Cítíme se s matkou nevinni. Ze zdravotních důvodů by nebyla schopna něco takového udělat," poznamenal Nárožný.

Řetězec důkazů nevede k závěru

Senát vynesl rozsudek až před čtvrtou hodinou odpoledne. Vyslechl si ho jen Pavel Nárožný, jeho matka v tu dobu již v soudní síni přitomna nebyla.

„Oba obžalované zprošťujeme obžaloby, protože nebylo prokázáno, že skutek spáchali. Policie při zajišťování důkazů postupovala v souladu se zákony. Zjištěné důkazy jsou procesně použitelné. Prokazují, že manželé byli usmrceni při zvlášť masivním útoku. Naznačují také, že syn i matka Nárožní s tím mají něco společného. Řetězec důkazů však nevede k jednoznačnému závěru, kdo je manželský pár zabil," uvedl předseda senátu Vladimír Hendrych.

Státní zástupkyně Alice Zatloukalová se proti rozsudku na místě odvolala. Zároveň podala také stížnost proti propuštění Hany a Pavla Nárožných z vazby.

Obhájce Pavla Nárožného František Stratil si ponechal lhůtu na odvolání.

„Rozsudek považuji za jediný možný správný. Nebyl totiž proveden ani jediný přímý důkaz. Nepřímé důkazy podporovaly jen určitou domněnku," okomentoval rozsudek Ztratil.

Sestra oběti: Nikdo jiný neměl motiv

Příbuzní obětí, kteří byli hlavnímu líčení pravidelně přítomni byli rozhodnutím soudu zaskočeni.

„Jsme přesvědčeni o tom, že matka a syn Nárožní dvojnásobnou vraždu skutečně spáchali. Nikdo jiný k tomu neměl motiv. Z rozsudku jsme šokovaní. Nesmíříme se s tím a budeme dál bojovat," řekla sestra oběti (Miloslava Nárožného) Jaroslava Svozilová.

Šestašedesátiletá Hana Nárožná a její sedmatřicetiletý syn Pavel byli kvůli obvinění z dvojnásobné vraždy manželského páru ve vazbě přes dva roky.

Po tělech manželů Nárožných policie pátrá od 9. listopadu 2009, kdy byly v jejich rodinném domě v Přerově nalezeny rozsáhlé krevní stopy a znaky zápasu. Dodnes se jejich těla nepodařilo najít.

Důvodem vraždy by mohly být dlouholeté rodinné spory a majetek. Při prohlídce domu zavražděných manželů policisté nalezli také listinu, ve které otec Nárožný svého syna Pavla vydědil a rovněž závěť, ve které veškerý majetek odkazuje stávající manželce.