Podle odborníků mají pánové mají jiný metabolismus, a navíc jim s tím vždy pomáhají ženy, které jim hlídají jejich jídelníčky. Motivují je, podporují, dietu často drží s nimi, jídlo připravují a také odměřují. Ale abychom ženy nepřechválili – muži zkrátka hubnou snáze i bez nich, a to díky rychlejšímu metabolismu a také většímu výdeji energie.

Pizza z jogurtového těsta
JÍDELNÍČEK: Hubnout se dá i s českou klasikou vepřo-knedlo-zelo!

Muži se k hubnutí odhodlávají obecně hůře, ale pak mají rychlejší výsledky, protože je ztráta přebytečných kil nastartuje, dodá jim více energie a cvičení je hlavně začne bavit. Pro muže je však složitější a horší hmotnost udržet.

Průměrný Čech má podle dva roky starých dat Českého statistického úřadu mírnou nadváhu. Trpí jí 47 procent mužů a třetina žen, obézní je každý pátý muž. Výskyt obezity je u mužů a žen stejný. Bohužel společnost nahlíží na obezitu jako na problém kosmetický, a proto k léčbě přichází až desetkrát více žen.

Rozdíly se stírají

V minulosti všude ve světě vycházelo, že obezita je častější u osob z venkova a u těch s nižším vzděláním. Svět se ale globalizuje a rozdíly se stírají. V Česku je obezita všude stejně častá a u mužů už dokonce ani se vzděláním nesouvisí.

Lékaři dlouhodobě upozorňují na rizika spojená s nadváhou a zejména s obezitou. Kombinace vysokého tlaku, zvýšeného cholesterolu a nadváhy je podle odborníků násobně nebezpečnější než jednotlivě. Častěji pak společně vedou k cukrovce druhého typu, infarktům a mrtvicím. Obézním hrozí také častěji nemoci ledvin.

Hubnutí 15
RADA: Jak se při dietě najíst v „mekáči“?

Problém je, že výrazně přibývá i otylých dětí, především chlapců. Hochů s nadváhou je nyní v zemi v porovnání se situací před čtyřmi dekádami trojnásobek – kila navíc má třetina kluků.