Zelenina je v lidské stravě velice důležitá. Obsahuje hodně vlákniny a vody, zasytí vás a přitom nenabíráte zbytečné gramy a kilogramy navíc. Skvělé je také využít mixér a připravit si například zeleninové smoothie.

Mrkvový koláč stvarohovou náplní
JÍDELNÍČEK: Jste na sladké? Zahajte den koláčem

Naši odborníci radí, jak do sebe potřebnou dávku zeleniny dostat.

  1. Zelenina obsahuje hodně vody a málo energie, je proto objemná – její příjem rozložte do celého dne, sníst 400 g v jedné porci moc reálné není.

  2. Jednotlivé druhy střídejte a nejezte dokola jen rajčata a okurky. Zařaďte mrkev, zelí, řepu, ředkvičky, kedlubny, celer, česnek, cibuli, květák, brokolici, špenát atd. Každá zelenina obsahuje směsici různých vitamínů, minerálů, antioxidantů anebo látky s antikarcinogenními nebo antivirotickými účinky. Chcete-li si zajistit příjem všech cenných látek, mějte pestrý zeleninový a sezónní výběr.

  3. Zeleninu nemusíte jíst jen čerstvou a studenou. Do celkového příjmu se započítává i zelenina teplá, fermentovaná (pickles), konzervovaná nebo sušená.

  4. Nebojte se zeleniny konzervované. Konzervaci lze přirovnat k domácímu zavařování a konzervy nejsou plné chemie (konzervantů), právě naopak. Tepelné ošetření se bez chemie často obejde. Chcete-li mít jistotu, přečtěte si obaly.

  5. Mražená zelenina je kvalitní a ušetříte mnoho času s loupáním a krájením. Jednoduše vysypte pytlík k pečenému masu nebo do polévky.

Co dobrého a zeleninového si můžete připravit?

  • zeleninové polévky nebo pyré

  • v zimě zahřeje pečená zelenina z trouby doplněná např. o kousky sýra

  • rychlá jídla z jedné pávne (kousky masa/tofu se zeleninou, ala čína apod.)

  • zelenina může být součástí zapékaných jídel, rizota, lze ji přidat i do karbanátků

  • klasické špízy doplňte o papriku, mrkev a cuketu

  • klasikou jsou zeleninové saláty se zálivkami

  • místo chipsů můžete chroupat sušenou zeleninu



Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Obezitou trpí i domácí mazlíčci, trápí je také cukrovka

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTIP: Inspiraci na spoustu nejen zeleninových receptů najdete na www.stobklub.cz.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.