„Ložiska se rozšířila a kvůli svědění jsem je měl často rozedraná až do krve a dost to bolelo. I proto jsem se donutil dojít na kliniku,“ popisuje Václav Dufek. Dobře udělal. Podstoupil takzvanou biosimilární léčbu a lupénku se podařilo zkrotit.

„V současné době si jednou za čtrnáct dní píchám injekci a můj stav je velice dobrý. Nemám prakticky žádné příznaky a všechna ta místa, která jsem měl poměrně dosti postižená, se mi zhojila, na kůži mi zbyly pouze temnější flíčky a jsem naprosto spokojený,“ pochvaluje si.

Meningokoková meningitida je strašné zlo
Meningokoková meningitida je strašné zlo. Předejít jí však lze

Podobný začátek příběhu se dotýká více než čtvrt milionu Čechů. Lupénka je nejčastějším kožním onemocněním, které navíc může propuknout kdykoli. „Nejčastěji se objevuje mezi dvacátým až třicátým rokem nebo mezi padesáti až šedesáti lety. Psoriáza v dětském věku je naštěstí méně častá, její prevalence je kolem 0,7 procenta,“ vypočítává Spyridon Gkalpakiotis, primář dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

Podle statistik webu Mam-lupenku.cz, který provozuje biofarmaceutická společnost Abbvie, se ale léčí za dohledu lékařů jen třetina nemocných. Ostatní se většinou opírají o desetiletí předávané rady, které zahrnují hlavně časté promazávání ložisek.

Případně lupénku léčí pobyty u moře a v lázních. To pro těžký průběh nemoci, jakou měl Václav Dufek, bývá zbytečně málo. Lékaři řešení mají. „Lupénka je momentálně jedna z nejlépe léčitelných chorob vůbec. Neumíme ji kompletně vyléčit, ale umíme ji potlačit, a to i dlouhodobě,“ vysvětluje primář Spyridon Gkalpakiotis.

Mořských ryb Češi sní třikrát méně, než je evropský průměr.
Rybí tuk jako lék. Čechům ve stravě chybí, krátí si tak život

„I u těžkých případů jsme schopni pacientovi velmi pomoci díky takzvané biologické a biosimilární terapii. Tyto léky cíleně interferují na molekulární úrovni s patogenetickými pochody vzniku psoriázy,“ doplňuje lékař.

Nižší délka života 

Na první pohled to může vypadat, že největší problém u lupénky je v estetice a nepohodlí. Bílé šupinaté fleky jsou ale jen jedním z průvodních znaků chronického onemocnění.

„Je rovněž spojena s řadou komorbidit, jakými jsou psoriatická artritida, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, Bechtěrevova choroba, nealkoholická jaterní steatóza, psychiatrická onemocnění a zejména složky metabolického syndromu, tedy diabetes mellitus 2. typu, arteriální hypertenze nebo dyslipidémie,“ vyjmenovává Spyridon Gkalpakiotis.

To vše může snížit délku života psoriatika až o deset let.

David Piloušek.
Začalo to slabostí končetin. Zákeřná nemoc Davida znehybnila, potřebuje pomůcky

Biologickou a biosimilární terapii je možné nasadit pacientovi, který má lupénkou zasaženo více než deset procent povrchu těla, nebo jiná celková terapie nebyla úspěšná nebo nasazena být nemůže.

Podle údajů VZP ji v roce 2015 absolvovalo 818 klientů, v roce 2019 to bylo už více než 1,3 tisíce lidí. Náklady vystoupaly na téměř 167 milionů korun. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2017 uvedla, že za léčbu lupénky svých pacientů zaplatila 93 milionů korun.