Datová redakce Deníku se z webových stránek či přímo od představitelů jednotlivých nemocnic pokusila zmapovat čekací doby napříč republikou. Ne všude byla úspěšná. Zejména menší nemocnice tyto údaje nezveřejňují, další je mají značně zastaralé. Přesto lze ze získaných dat seskládat obrázek o úkonech, pro které jsou čekací doby typické.

Obrnit trpělivostí se musejí zejména lidé s dosluhujícími klouby. Úplná endoprotéza kyčle nebo kolena totiž patří k těm plánovaným zákrokům, na které jsou pořadníky nejdelší. Nového velkého kloubu se tak někteří pacienti dočkají až po třech letech.

„Významné omezení plánované ortopedické operativy mezi roky 2020 a 2021 v důsledku globální pandemie covidu-19 vedlo k doposud bezprecedentnímu prodloužení čekacích dob na tyto operační výkony v celé České republice,“ vysvětluje Jana Mrákotová, tisková mluvčí ústecké Krajské zdravotní, která má na starosti nemocnice v sedmi městech na severu země.

Nemocnice zavedly i víkendové operace 

Lékaři se snaží ztrátu dohnat, jak se dá, například operováním mimo obvyklou pracovní dobu. „Zavedli jsme i soboty za účelem zkrácení čekací doby,“ uvádí Petra Kubešová z nemocnice v Táboře. Víkendové operace zavedli také na severu Čech. „V rámci zefektivnění našich sálových kapacit dojíždí operovat ústečtí ortopedi také do nemocnice v Rumburku,“ popisuje Mrákotová.

Za delšími čekacími lhůtami je podle ní v některých případech také neochota pacientů cestovat do vzdálenější nemocnice, kde je volněji.

Plastické operace ušních boltců. Ilustrační snímek
Medicínská turistika v ČR? Nejde jen o prsa. Cizinci jezdí kvůli dalším operacím

Vedle plánovaných operací lidé musejí často čekat řadu týdnů i na některá náročnější vyšetření. Patří mezi ně například kolonoskopie, kde se průměrná doba pohybuje od dvou týdnů až po tři čtvrtě roku, nebo magnetická rezonance s čekací dobou nejčastěji okolo 50 dní.

Uváděné termíny je třeba vždy brát jen jako orientační. „Obecně jak u vyšetření, tak u operací platí, že akutní případy se řeší přednostně,“ připomíná mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.