Pardubická rodačka a bývalá modelka Gabriela Peacock žije v současné době trvale ve Velké Británii. Výživu vystudovala na vysoké škole a mezi její klienty dnes patří řada známých osobností, včetně členů britské královské rodiny. Loni v Anglii vydala knihu Úžasnější za dva týdny a ta nedávno vyšla i u nás v českém jazyce.
Za nejefektivnější metodu hubnutí považuje Gabriela Peacock přerušovaný půst. V knize radí, jak s touto metodou dosáhnout redukci váhy i celkové zlepšení kondice už za 14 dní.
Všechny rady a doporučení jsou jednoduché, jasné a zvládne je dodržovat úplně každý: „Z letitých zkušeností vím, že k tomu, abyste dosáhli svých cílů, nemusíte dělat velké změny. Všichni jsme v dnešní době tak zaneprázdnění – cestováním, prací a výchovou dětí –, že chceme-li se cítit fantasticky, musíme hledat jednoduché a proveditelné způsoby, jak toho docílit,“ říká Gabriela a upozorňuje, že jsme zaplaveni přemírou informací o dietách a výživě.
A komu se složité návody nedaří dodržovat, je hned odsouzen jako neschopný či líný. Proto zní slova z úvodu její knihy jako rajská hudba: „Chci vám dodat kuráž, abyste svůj život žili naplno a bavili se. Nepotřebujete hystericky pečovat o své zdraví, abyste se cítili skvěle. Život je opravdu příliš krátký.“
Proč přerušovaný půst?
Přerušovaný půst je metoda, kdy člověk část každého dne, obvykle 16 hodin, nejí vůbec, a toto přesně určené časové rozmezí je vystřídáno zbylými hodinami, kdy zdravě a normálně jí. Toto pomáhá podle Gabriely Peacock tělu zhubnout bez dopadu na bazální metabolismus nebo úbytek svalové hmoty. Znamená to, že tato metoda nevede k metabolické adaptaci, jako je to mu u jiných diet, kdy si tělo na menší přísun energie zvykne a záhy hubnout přestane.
„Během půstu tělo spotřebovává méně energie. Aktivita inzulinu se zpomaluje, a jak klesají jeho hladiny, snaží se tělo získat energii ze zásob jednoduchého cukru glykogenu v játrech, a poté ze zásob tuku v tukové tkání – a váha se začne snižovat. Vzhledem ke střídání půstu a zdravého stravování nezůstane tělo v tomto energetickém deficitu dlouho a náš metabolismus zůstává stabilní,“ vysvětluje odbornice.
Gabriela Peacock nabízí v knize 40 lahodných receptů. Tady je jeden z nich:
Houbovo čočková bolognese s cuketou
Čočka a houby nahrazují mleté hovězí maso a cuketa je tu místo těstovin – výsledkem je lehká alternativa keHoubovo čočková bolognese s cuketou. klasickým boloňským špagetám.
Na 2 porce budete potřebovat
½ lžíce řepkového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
3 stroužky česneku, nastrouhané
1 malá mrkev, nastrouhaná
2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
75 g žampionů, nakrájených na silné plátky
250 g pasírovaných nebo konzervovaných krájených rajčat
500 ml zeleninového vývaru
250 g drobnozrnné francouzské čočky puy
malá snítka rozmarýnu
špetka sušeného oregana
1 lžíce jablečného octa
1 velká cuketa, nakrájená do spirály
mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer a restujte 8 minut nebo do změknutí.
2. Přidejte houby a nechte osmahnout další 2 minuty.
3. Pak přidejte pasírovaná nebo konzervovaná rajčata, vývar, čočku, rozmarýn, oregano a ocet. Přikryjte a nechte za občasného zamíchání asi 20 minut dusit, dokud čočka nezměkne.
4. Vyjměte snítku rozmarýnu.
5. Nandejte na cuketu - můžete ji krátce orestovat na pánvi, ale teplo omáčky ji prohřeje i bez toho a před podáváním ještě dochuťte solí a pepřem.