Zembag proti plýtvání bramborami:

| Video: Youtube

Kdy sklízet brambory

Když listy brambor začínají žloutnout, přestaňte je zavlažovat a nechejte je odumřít. „Během této doby slupka bramborových hlíz zpevní. To je pomůže chránit před poškozením při sklizni,“ uvádí web Grow a Good Life zaměřený na rady pro domácnost.

Abyste se ubezpečili, že přišel čas sklizně, vykopejte pár brambor z okraje záhonu a palcem třete jejich slupku. Pokud je tenká a snadno se stírá, nechte brambory ještě pár dní pod zemí, a pak je znovu zkontrolujte. Pokud je slupka pevná, přišel čas sklizně.


Nahrává se anketa ...

Brambory sklízejte za suchého a teplého dne. Řada zahrádkářů nedá dopustit na sklizeň pomocí rycích vidlí. S vykopanými hlízami zacházejte šetrně, abyste je nepoškodili. Pokud svítí slunce, odnášejte kbelíky nebo bedny s bramborami do stínu, aby nezezelenaly. Rukou je očistěte od hlíny, ale neomývejte je.

Příprava brambor na uskladnění

„Brambory protřiďte, aby mezi krásnými kousky nezůstaly ty nahnilé, poškozené nebo se zelenými hlízami,“ radí web Prima Fresh. Doporučuje vykopané brambory na deset až čtrnáct dní uložit na tmavé místo s teplotou 15 až 18 stupňů Celsia.

Mohou být uloženy v přepravkách vyložených novinami, kartonových krabicích nebo rozložené v jedné vrstvě na podlaze s novinami.

Poškozené brambory však už po sklizni oddělte od ostatních, protože je pravděpodobnější, že začnou hnít. Z těch méně poškozených odřízněte špatné části a co nejdříve je spotřebujte.

close Pokud při kopání brambor svítí slunce, odnášejte kbelíky nebo bedny s bramborami do stínu, aby nezezelenaly. info Zdroj: Deník/Alena Hedvíková zoom_in Pokud při kopání brambor svítí slunce, odnášejte kbelíky nebo bedny s bramborami do stínu, aby nezezelenaly.

Třídění brambor podle odrůd

Po dvou týdnech přichází konečně čas na uskladnění brambor. Je dobré roztřídit je podle odrůd, protože některé druhy brambor vydrží při skladování déle než jiné. Díky roztřídění budete vědět, které brambory spotřebovat nejdříve.

„Červené brambory obvykle nevydrží tak dlouho jako žluté nebo bílé odrůdy. Brambory s tenkou slupkou nevydrží při skladování tak dlouho jako ty se silnou slupkou,“ vysvětlují výzkumníci na webu Oregon State University.

Znovu všechny hlízy zkontrolujte a opět vyřaďte poškozené nebo nekvalitní kusy.

„Určité riziko představují brambory zelené nebo naklíčené. Mohou obsahovat alkaloidy chakonin a solanin, jejichž požití v nadměrném množství může být pro lidský organismus nebezpečné,“ píše web Akademie kvality.

Proto před úpravou v kuchyni nazelenalou část hlízy odkrojíme a dáme stranou. Pokud je většina brambory zelená, raději hlízu vyhodíme. Pokud jsou hlízy naklíčené, klíčky důkladně odstraníme.

close Je dobré roztřídit brambory podle odrůd, protože některé druhy brambor vydrží při skladování déle než jiné. info Zdroj: Deník/Topi Pigula zoom_in Je dobré roztřídit brambory podle odrůd, protože některé druhy brambor vydrží při skladování déle než jiné.

Brambory potřebují tmu, chlad, vlhko a větrání

Při skladování brambor v domácnosti je třeba respektovat určité zásady. Základem je tmavý prostor, teplota kolem čtyř stupňů Celsia a relativní vlhkost v rozmezí 80 až 90 procent. Proč je to důležité?

  • Tmavý prostor. Brambory skladujte na tmavém místě. Vystavení světlu vyvolá vytažení chlorofylu na jejich povrch a vytvoření solaninu. Chlorofyl hlízu zabarví do zelena, solanin jí dodá hořkou chuť a ve velkém množství může být nebezpečný.
  • Dobré větrání. „I sklizené brambory stále dýchají, proto musí být skladovány v místě s dobrým prouděním vzduchu, aby mohly využívat kyslík a uvolňovat oxid uhličitý. V místnostech bez pohybu vzduchu vypomůže malý ventilátor,“ píše Grow a Good Life. Vlhkost z brambor by navíc mohla způsobit usazování plísně na zdech.
  • Chladno. V chladné místnosti se zpomaluje růst choroboplodných organismů, které působí zkažení hlíz. Teplota by se měla pohybovat okolo čtyř stupňů Celsia. Pokud je příliš nízká, škrob v bramborách se přemění na cukr a hlízy ztmavnou. Naopak vyšší teploty způsobí, že brambory vyklíčí.
  • Vlhkost. Brambory obsahují 80 procent vody a je třeba je skladovat ve vlhkém prostředí, aby nevyschly. Ideální úroveň vlhkosti je 95 procent, ale ve většině domácností je nedosažitelná. Někdo používá zvlhčovač, někdo do místnosti s bramborami dává nádoby s vodou k místu, kudy proudí vzduch.

Někteří pěstitelé doporučují skladovat brambory v papírových krabicích vystlaných vrstvou starého nebo skartovaného papíru a s vystřiženými otvory pro cirkulaci vzduchu. Také jednotlivé vrstvy brambor prokládají skartovaným papírem.

„Nenechávejte brambory v uzavřených pytlích ani vysokých vrstvách, nemohly by totiž větrat. Ideální jsou bedýnky a vrstvení maximálně do osmdesáti centimetrů,“ upozorňuje web Vitalia. Proti klíčení existuje babská rada: pod brambory uložte dřevěné uhlí přibližně na vzdálenost dlaně.

Po omezenou dobu lze brambory samozřejmě uchovat i na balkoně či sklepních prostorách bytů, ale tam bude jejich životnost kratší.

Nemáte sklep na brambory? Nevadí

Ani lidé v domech bez vhodného sklepa nemusejí zoufat. Čeští vědci vyvinuli speciální třívrstvý pytel na brambory s názvem Zembag, který umožňuje dlouhodobě skladovat brambory při pokojové teplotě. Na povrchu je juta, uvnitř fólie, která nepropouští světlo a zároveň pomáhá v pytli udržet vlhkost, aby brambory nevysychaly.

Zásadní je však kmínová silice v malém pytlíku, který se přidává dovnitř Zembagu a zpomaluje klíčení brambor. Z pokusů vyplynulo, že uložené brambory vydrží neklíčit i půl roku.

 „Při výrobě náplně používáme jedině odpadní kmín, který už nemá další potravinářské využití. Navíc si vše vyrábíme sami v chráněné dílně,“ vysvětlil Deníku Matěj Božik z vědeckého týmu, který pytel vyvinul.