Od 22. do 28. července eviduje Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje 1220 osob s pozitivním výsledkem testu na přítomnost nového koronaviru.

„To je o 27 procent více než v předchozím týdnu, kdy bylo 958 případů,“ informovala v pátek mluvčí krajské hygieny Markéta Koutná.

Dalších 30 hasičů s technikou v noci na sobotu zamířilo z Olomouckého kraje na pomoc v boji s lesním požárem v Národním parku České Švýcarsko
Další pomoc z kraje. Do Českého Švýcarska vyjely tři desítky hasičů

I když v pondělí počet potvrzených nákaz atakoval 200, čísla v dalších dnech naznačila, že se šíření nákazy zpomaluje.

Nejvyšší počet nově zachycených případů v uplynulých 7 dnech byl okrese Olomouc (473), následovaly Přerov (287), Šumperk (214), Prostějov (186) a Jeseník (60).

„Průměrná týdenní incidence na 100 000 obyvatel v Olomouckém kraji dosahuje hodnoty 135 potvrzených případů,“ uvedla v pátek mluvčí Koutná. Před týdnem byla na hodnotě 105.

V nemocnicích v regionu sice mírně přibylo covid pozitivních pacientů, ale situace celkově není nijak dramatická. Pečují o jednotky pacientů s koronavirem.

Opatření v nemocnicích

Vzhledem k nárůstu covidu přistoupily nemocnice k omezujícím preventivním opatřením.

S platností od pondělí 1. srpna jsou návštěvy na lůžkových odděleních Fakultní nemocnice Olomouc povoleny pouze s nasazeným respirátorem.

„Nutnost používání respirátorů pacienty a jejich doprovodem v ambulantním provozu je v kompetenci vedení jednotlivých zdravotnických pracovišť naší nemocnice. Zároveň prosíme veřejnost, aby minimalizovala počet návštěvníků u svého nemocného blízkého,“ informoval v pátek mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Nemocnice Hranice v tomto týdnu zakázala návštěvy zcela.

Omezení na některých odděleních platí pro blízké hospitalizovaných také v nemocnicích spadajících pod Středomoravskou nemocniční.