Pořádný nápor zažívá také centrum Krčmaně a zcela nevyhovující místní komunikace právě do Grygova. Za vším stojí omezení spojené s opravou mostu za Krčmaní a neukázněnost řidičů. Úplná uzavírka jediné přímé silnice z Olomouce do Přerova skončí příští pondělní. Řidiči pak budou až do konce října jezdit po náhradním mostě třicetikilometrovou rychlostí. Následně se silnice I/55 uzavře asi na týden znovu.

Jezdí tudy jako šíleníÚplnou uzavírka vytížené silnice I/55 Olomouc – Přerov doprovází komplikované objížky - Lidová tvořivost ke snížení rychlosti na objízdné trase – dopravní strašák

Kromě poštovní doručovatelky pocítili nárůst dopravy další obyvatelé Grygova.

„Je to hrůza. Jezdí tudy jako šílení, dokonce i náklaďáky, které sem vůbec nesmí. Největší kámen úrazu je, že se to vedou přes Brodek u Přerova, který je totálně rozkopaný," poznamenal na konci grygovské obytné zóny směrem na Krčmaň Jaromír Vilímec.

V samotné Krčmani mají problém s neukázněnými řidiči, kteří jedou přes náves i zákaz.

„Je to hlavně nekázeň a agresivita. Už jsem volal na policii. Střed vesnice je úzký, platí tady ´třicítky´. Problém je v tom, že místní, co to tu znají, jedou a za nimi se přidávají další, kteří je následují. Cesta na to ale dělaná není. Zrovna sháním kropící vůz, protože si lidé stěžují na prašnost," řekl Zdeněk Jančo, starosta Krčmaně.Úplnou uzavírka vytížené silnice I/55 Olomouc – Přerov doprovází komplikované objížky - Občasné krátké kolony na objízdné trase u Dubu nad Moravou

Za pouhých deset minut návsí projely tři desítky aut z různých krajů. U zákazu vjezdu za Krčmaní odkláněl řidiče, kteří nerespektovali upozornění na zaslepení, obyvatel Krčmaně Vilém Zlámal.

„Od rána do poledne jich sem přijelo víc jak sto padesát, ačkoli museli vidět, že je tady silnice zavřená. Jako by nesledovali značky, nečetli noviny," utrousil v horkém poledni Zlámal.

SOUVISEJÍCÍ: Tah Olomouc - Přerov? Uzavírka! aneb Jak se mi jelo objížďkou

Jméno vám neřeknu a zákaz projedu

Jedním z neukázněných řidičů, kteří dojeli až k zákazové značce, byl například šofér škodovky Martin.Návrh objížděk kvůli uzavírce v Krčmani

„Nejvíc mě rozčiluje, že to dělají za úplné uzavírky, když to mohli udělat po polovinách za částečného omezení. Je to jediný spoj do Olomouce. Štve mě to. Jméno vám neřeknu, protože ten zákaz teď projedu," utrousil mladý šofér z Přerova a vjel na zčásti již vyfrézovaný povrch mostu, na kterém se právě těžká technika zakusovala do asfaltu.

Oprava mostu a objížďky

Dělníci zde do prvního srpnového pondělí postaví náhradní most. Po něm budou motoristé následně jezdit zhruba tři měsíce.

„Provizorní most bude nad úrovní stávajícího, který budeme opravovat. Doprava bude v plném provozu, jen se zde z bezpečnostních důvodů zpomalí rychlost. Přímo na stavbě bude platit třicet kilometrů v hodině," sdělil Jaromír Zajíček, stavbyvedoucí zhotovitelské firmy IDS Olomouc.

Na dotaz, zda jsou dobře vyznačené objízdné trasy a jestli byl Brodek u Přerova správnou volbou pro vedení objížďky, reagoval:

„Dopravní značení dělala renomovaná firma, která provedla i doplnění. Vše několikrát odsouhlasil i Krajský úřad v Olomouci."

Krajský úřad, který schvaluje navrženou náhradní trasu, sdělil, že nebyl důvod trasu nepovolit.

„Jako silniční správní orgán musíme vše projednat s vlastníkem a správcem komunikace a také s obcemi. Následně se k tomu vyjádřily další orgány, jako město Přerov a Olomouc a také policie. Ani z jedné strany nepřišla jediná námitka a proto nebyl důvod navrhovanou objízdnou trasu neschválit," uvedl Ladislav Růžička z odboru dopravy Krajského úřadu v Olomouci. Přidal, že dle starosty Brodku u Přerova zde žádné komplikace nejsou.

„Pokud by nastaly budeme je řešit," podotkl vedoucí krajského dopravního úřadu Růžička s tím, že během pondělka volali obyvatelé téměř všech objížďkou dotčených obcí, kterým vadil nárůst dopravy.

Na přejití silnice čekala čtvrt hodiny

Objízdné trasy z Olomouce vedou přes Kožušany-Tážaly a Dub nad Moravou, odkud vozidla do výšky 3,7 metrů svádí značky do rozkopaného Brodku u Přerova a přes Rokytnici do Přerova.

„Je to tady katastrofa, hodně si lidé stěžují. Ráno jsem se nemohla dostat do práce, protože se kvůli autům nedalo přejít přes cestu. Jedna paní tady čekala dokonce čtvrt hodiny než přešla," poznamenala prodavačka samoobsluhy v Brodku u Přerova.

Vozidla vyšší musejí jet přes Tovačov a Troubky. Z Přerova se do Olomouce jezdí přes Čekyni, Penčice, dále do Tršic, Doloplaz a Přáslavic. Úplná uzavírka u Krčmaně skončí během pondělí 5. srpna, další na motoristy čeká na konci října, kdy by již měla být hotová kanalizace v Brodku u Přerova.