„Mám radost, že tolik lidí vyslyšelo naši výzvu. Díky nim víme, že jeden z losů putoval od Liberce ku Praze, pak se otočil směrem na východ a ekoduktem překonal u Žehuně dálnici D11. Nějakou dobu mu trvalo, než se dostal přes dálnici D35, obešel Olomouc a nyní se pohybuje v navazující lesnaté oblasti mezi obcemi Dolany a Radíkov. Druhý je nyní asi osmdesát kilometrů na severovýchod, nedaleko Opavy,“ informoval Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Obě zvířata se během cesty ocitla v hustě osídlených oblastech, což významně ovlivnilo jejich chování. Ztratila svou přirozenou plachost, běžně přecházejí frekventované komunikace, los v okolí Olomouce dokonce několikrát prošel i po ulici centrem obce.

„Prosíme proto veřejnost a řidiče, aby byli opatrní. I když los patří mezi přežvýkavce, může při překročení kritické vzdálenosti člověka napadnout. Ještě větší nebezpečí však hrozí na silnicích – srážka s losem může mít totiž opravdu vážné následky. Zejména v nepřehledných úsecích a za snížené viditelnosti je proto nutná mimořádná opatrnost,“ upozornil Hlaváč.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR kromě řady cenných informací získala od veřejnosti také několik fotografií i video se záznamem pohybu losa.

„Podle toho, jak se oba losi krajinou potulují, se dá soudit, že dálnice a velké aglomerace mohou zcela zásadně ovlivnit jejich pohyb. Zatímco v posledních desetiletích losi většinou migrovali z Polska na jihozápad, směr obou nyní sledovaných zvířat je úplně jiný. V současné krajině je pro ně totiž kvůli překážkám v podobě dálnic, plotů a měst obtížné dodržet původní trasu,“ vysvětloval Hlaváč.

Pro velké savce, mezi které los patří, je prostupnost krajiny klíčová, protože potřebují velký životní prostor. Významnou bariérou jsou dálnice, ty zvířata překonávají jen velmi obtížně. Přitom pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska. V posledním roce byly ale zaznamenány i tři případy sražených losů na místních komunikacích v oblasti Šumavy.

Informace o tom, kudy se velcí savci krajinou pohybují, by měly pomoci při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchod zabezpečit například pomocí ekoduktů.

Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě byl člověkem vyhuben, během 20. století se sem začal opět šířit z Polska. U nás nejvíce losů žije na Šumavě na pravém břehu Lipna, domov tu má zhruba 15 jedinců.

Počty zvířat však opět klesají. Velké savce totiž ohrožuje pytláctví, ale i budování nejrůznějších bariér, jako jsou silnice či třeba rozšiřující se sídla. V krajině tak vznikají izolované ostrovy, které jsou pro jejich život příliš malé.