Policie nasadila v kraji do nočních kontrol 142 příslušníků, kteří zkontrolovali dohromady 857 provozoven. Podle Štrbákové nezaznamenali žádné konflikty.

„Výsledek byl velice kladný. Všichni vesměs věděli, že nařízení platí. Spolupracovali, tvrdý alkohol neprodávali a lidem nabízeli jen víno a pivo," popsala Štrbáková. Pokuty podle ní policie zatím žádné neudělila. Do dnešních 13:00 sedm desítek policistů kontrolovalo celkem 362 podniků, ani při těchto kontrolách nebyl zjištěn přestupek nebo trestný čin.

Jak dlouho bude zákaz trvat?

Restauratéři se opatření podřídili, byť jim radost neudělalo. Podle hostinských dopadne především na poctivé provozovatele, kteří nakupují a zákazníkům nalévají kvalitní alkohol. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera může zákaz trvat i několik týdnů. Platí kromě obchodů a restaurací i pro hotely a internetový prodej, předtím byl zakázán jen ve stáncích. Ministerstvo však opatření kvůli vlně otrav pronikající i do dalších krajů rozšířilo.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, hrozilo by mu i trestní stíhání a mnohaleté vězení.

Smutná bilance

V Olomouckém kraji po otravě metylalkoholem zemřeli čtyři lidé, všichni na Přerovsku. V tamní nemocnici leží další dva otrávení. Podle mluvčí nemocnice Hany Szotkowské je třiašedesátiletý muž z Kojetína v kritickém stavu, stav dvaapadesátileté ženy z Brodku u Přerova se zlepšuje.

Policie v kauze zatím v Olomouckém kraji obvinila pětačtyřicetiletého muže z Přerova z ohrožení zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Podle Štrbákové nebyl akceptován návrh policie na vzetí do vazby a muž je tak stíhán na svobodě. Zadrženi byli celkem čtyři podezřelí. Všichni podle policie pocházejí z Přerovska, jsou českými občany a souvislost mají přímo s případy obětí otrav.

SOUVISEJÍCÍ: Policie kvůli alkoholové aféře obvinila muže z Přerova, další zadržené vyslýchá