Tzatziky je řecké slovo, ale původ má v turečtině, konkrétně ve slově cacık. Tradiční řecká receptura vešla ve všeobecnou známost, tzatziky se však v určitých obměnách připravují také třeba v Iráku, Iránu, Bulharsku a v oblasti Kavkazu.

A jak na klasické řecké tzatziky? Budete určitě potřebovat pravý řecký jogurt nebo alespoň jogurt řeckého typu. Oloupejte salátovou okurku a nakrájejte na drobné nudličky. Můžete ji také nastrouhat. Řecký jogurt dejte do středně velké misky. Přidejte trochu citronové šťávy a olivový olej a řádně promíchejte. Dle vlastní chuti osolte a opepřete. Použijte spíše solničku a pepřenku, okořeňte jen mírně. Směs promíchejte a ještě jednou zopakujte. Kdo chce, může přidat stroužek prolisovaného česneku a lžičku pažitky. Na závěr přidejte okurku a řádně promíchejte. Do tzatziků Řekové přidávají také kopr, který má však velmi silné aroma. Buďte s ním tedy opatrní. Tzatziky uložte asi na hodinku do ledničky a máte další z klenotů středomořské kuchyně. Parádní příloha k hranolkám, gyrosu, bramborám a letnímu grilování. Nechte si chutnat aneb Kalí óreksi!