„Jedná se o vysoce toxickou směs, zjištěná koncentrace metanolu je schopná usmrtit řádově tisíce osob," informoval dnes mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Výrobce měl podle něj lihovinu připravenou k expedici do maloobchodní sítě.

Jednatel chvalčovské likérky Pavel Čaniga ale dnes v poledne Deníku řekl, že se o problému dovídá opět až z médií. Podle jeho slov je to pro něj zcela nová skutečnost a neví, kde se stala chyba. „Je to naprostá hloupost. Kontrola byla u nás, u našeho distributora výrobního líhu, takže nevím. Někdo klidně mohl vzorek podvrhnout, jak to funguje ve skladě Verdany nevím, nebyl jsem tam," tvrdí Čaniga.

Po SZPI prý bude požadovat provedení referenční analýzy. „Klidně ať udělají vzorky ze všech lahví, ať to stojí cokoliv, ale budu na tom rozhodně trvat," zdůraznil Čaniga.

Přímo před chvalčovskou likérkou byl dnes po poledni relativní klid. Místní lidé ovšem samozřejmě o problémech společnosti vědí. „Slyším od lidí, že se tady něco děje, ale člověk neví, čemu věřit. Když jdu kolem, vidím jen zavřená vrata, nevím co se děje uvnitř," krčila rameny Deníkem oslovená třiasedmdesátiletá obyvatelka Chvalčova. Poznamenala ale, že před likérkou stojí policejní auta v podstatě prakticky nepřetržitě už čtyři měsíce.

Podobně reagoval také další z obyvatel obce, pětasedmdesátiletý Jan Matvej z Chvalčova. „Nevíme, co se tam děje, jsou zamčení za plotem. Pokud jsou v tom ale zapojení, tak bych je pořádně potrestal," nebral si servítky muž.

Najdou se ale také lidé, kteří výrobkům místní likérky i nadále věří. „Kdyby mi teď někdo dal flašku, která byla tady vyrobená, klidně se napiju. Nevěřím tomu. Kdyby ten alkohol byl otrávený, tak je mrtvá polovina dědiny. Jejich lahve se dávají do tomboly, my si je kupujeme na grilovačky a nikomu nic není. Vedoucí je příjemný chlap," zastávala se místní likérky čtyřicetiletá žena z Chvalčova.

Celkem 56 360 litrů lihovin, na které byl uložen zákaz distribuce, bylo ve zlínské místní části Rybníky Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Celní správou objeveno už minulý týden v neregistrovaném skladě společnosti Verdana, jež je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku. Alkohol totiž nebyl označen výrobní šarží, jedná se tedy o lihoviny neznámého původu. Policie dnes přiznala, že ji na podezřelý sklad upozornil anonym.

Inspekce nyní podle mluvčího předala veškerá zjištění policii a celní správě, aby obě složky mohly konat v rámci svých pravomocí. Vzhledem k závažnosti nálezu je v současnosti sklad zajišťován před případným pohybem zboží a to v návaznosti na opatření, která už SZPI a Celní správa uložily v předchozích dnech. Inspekce ve skladu pokračuje v odběru a testování vzorků lihovin, které považuje za rizikové.

Krajská policie už se případem samozřejmě také zabývá. „Budeme zjišťovat, odkud metanol pocházel," konstatovala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Dodala, že kriminalisté také prověřují, zda existuje napojení na sklad v Opavě, odkud se do celé České republiky šířil otrávený alkohol.

Celá metanolová kauza začala počátkem září a vyžádala si prozatím v celé České republice 28 životů, další lidé pak budou mít po zbytek života zdravotní následky, zejména poškozený zrak. Stíháno je v souvislosti s případem už několik desítek lidí, především dva údajní původci otravy a distributor pančovaného alkoholu, kteří jsou obviněni z úmyslného obecného ohrožení. Za to jim hrozí 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.