Jednou z vyhlášených irských specialit je Shepherd´s pie neboli pastýřův koláč. Tento tradiční pokrm pravděpodobně vznikl přímo v Irsku a rozšířil se do dalších zemí, populární je po celé Velké Británii. Pokud zrovna neholdujete dezertům, nebojte, není sladký. A dokonce je v něm maso.

Jak na něj? Mleté osmažte na pánvi do hněda. Přidejte nakrájenou mrkev, cibulku a koření. Směs zaprašte trochou mouky, zamíchejte a několik minut pražte. Poté zalejte vývarem a nechte asi půl hodiny dusit. Mezitím si oloupejte, nakrájejte a uvařte brambory. Slijte vodu a brambory pořádně rozmačkejte. Přidejte máslo a mléko, mírně osolte a opepřete, přidat můžete koření dle chuti. Vytvořte řídkou kaši. Jakmile vám maso změkne, slijte přebytečnou tekutinu nebo ji nechte odpařit na pánvi. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na dno pečící misky. Překryjte bramborovou kaší, uhlaďte, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékejte na dvě stě stupních 45 - 60 minut, dokud není povrch dozlatova upečen. Spláchněte sklenicí dobrého, nejlépe irského piva. Dobrou chuť aneb enjoy your meal!

Ingredience: půl kila mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí) kilo brambor, jedna větší cibule, dvě lžíce mouky, dvě lžíce másla, 2 deci vývaru (lze užít masox), 2 deci mléka, dvě mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.), rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl, strouhaný sýr na zapečení. (kap)