VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

5.5.2014
SDÍLEJ:

Irská kuchyně: masový koláč.Foto: DENÍK/archiv

Jednou z vyhlášených irských specialit je Shepherd´s pie neboli pastýřův koláč. Tento tradiční pokrm pravděpodobně vznikl přímo v Irsku a rozšířil se do dalších zemí, populární je po celé Velké Británii. Pokud zrovna neholdujete dezertům, nebojte, není sladký. A dokonce je v něm maso.

Jak na něj? Mleté osmažte na pánvi do hněda. Přidejte nakrájenou mrkev, cibulku a koření. Směs zaprašte trochou mouky, zamíchejte a několik minut pražte. Poté zalejte vývarem a nechte asi půl hodiny dusit. Mezitím si oloupejte, nakrájejte a uvařte brambory. Slijte vodu a brambory pořádně rozmačkejte. Přidejte máslo a mléko, mírně osolte a opepřete, přidat můžete koření dle chuti. Vytvořte řídkou kaši. Jakmile vám maso změkne, slijte přebytečnou tekutinu nebo ji nechte odpařit na pánvi. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na dno pečící misky. Překryjte bramborovou kaší, uhlaďte, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékejte na dvě stě stupních 45 - 60 minut, dokud není povrch dozlatova upečen. Spláchněte sklenicí dobrého, nejlépe irského piva. Dobrou chuť aneb enjoy your meal!

Ingredience: půl kila mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí) kilo brambor, jedna větší cibule, dvě lžíce mouky, dvě lžíce másla, 2 deci vývaru (lze užít masox), 2 deci mléka, dvě mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.), rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl, strouhaný sýr na zapečení. (kap)

Autor: Redakce

5.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 90 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED.. Pracoviště: Troubecká hospodářská a.s., Roketská, č.p. 786, 751 02 Troubky nad Bečvou. Informace: Jana Rajtarová, +420 770 123 889. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 240 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka ve školní jídelně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba 06,00 - 14,30hod.(změna možná dohodou)., , Požadavky:, Vyučení v oboru kuchař/ka, praxe ve školním, dietním a závodním stravování vítána. Vyžadujeme ochotu, komunikativnost, vysoké pracovní nasazení, odolnost vůči stresu, schopnost pracovat ve velkém kolektivu, loajálnost, samostatnost., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: asistentka@zssprerov.cz;, - telefonicky na čísle +420 581 701 551 nebo +420 725 571 646;, - osobně (08,00 - 9,00hod.) na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: Zařízení školního stravování Přerov, Kratochvílova č.p. 359/30, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Zařízení školního stravování přerov, kratochvílova 30, Kratochvílova, č.p. 359, 750 02 Přerov 2. Informace: Helena Vaňková, +420 581 701 551. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 20 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka masa a uzenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, prodej masa, sekání a porcování; příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva; manipulace se zbožím a přepravkami; aranžování; zodpovědnost za svěřené finanční a hmotné prostředky, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: ucetni@reznictvi-kunovsky.cz;, - telefonicky (Po - Pá od 08,00 do 12,00hod.) na čísle 777 720 104 - paní Markéta Zgažarová. Pracoviště: Řeznictví kunovský s.r.o. - pracoviště hranice, pod lipami, Pod Lipami, č.p. 833, 753 01 Hranice 1. Informace: Markéta Zgažarová, +420 777 720 104. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači sportovních potřeb Servisní technik (kola, lyže) - prodavač. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, servisní technik - opravy kol, lyží apod.; prodavač; prezentace firmy a školy; obsluha půjčovny lyží, kol a koloběžek; výuka discgolfu., , Nabízíme:, zaměstnanecké slevy, , Zájemci se mohou hlásit u pana Janků:, - osobně na adrese Markéta Janků, JANKUSPORT, Sokolská 28, Přerov v otvírací době od 9,00 do 17,00 hod.. Pracoviště: Markéta janků - pracoviště přerov, Sokolská, č.p. 734, 750 02 Přerov 2. Informace: Markéta Janků, .

Ilustrační foto.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Trávník v Přerově

Tomáš Doležal
57

Doležal odstartoval triumf ve svátečních dresech. Jsou krásné, chválil

Sváteční duel i atmosféra. Zubří Lokomotiva přejela Kladno!

VELKÁ FOTOGALERIE / Zubři oslavili v unikátních retro dresech devadesátileté výročí vzniku hokeje v Přerově porážkou Kladna. To opět dorazilo bez Jaromíra Jágra a po celou dobu vyrovnaného utkání marně dotahovalo. Domácí ve sváteční atmosféře oslavili výhru 3:2, v tabulce Chance ligy přeskočili právě Rytíře a jsou třetí.  

Jak vypadal hanácký grunt? V Tučíně si teď můžete podojit i maketu krávy

Jak vypadala mlátička na obilí, se kterou pracovali na polích naši dědové a pradědové? Co všechno ukrývala před sto lety typická hanácká jizba?

Policie pátrá v Přerově po tomto mladíkovi. Neviděli jste ho?

Po čtyřiadvacetiletém muži, který má trvalý pobyt na Přerovsku, pátrají kriminalisté.

Zemřel Paul Rausnitz, "přerovský Baťa"

Je to ztráta, která citelně bolí. Paul Rausnitz, který pro Přerov znamenal to, co Tomáš Baťa pro Zlín, zemřel v neděli 11. listopadu. Tak trochu symbolicky v den, kdy si celá Evropa připomínala Den válečných veteránů a sto let od skončení první světové války.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT