„Bohužel nečekaně v pátek vypadl loňský finalista Marek Faus, člen českého Billard Centra Praha, který 41krát obhájil titul mistra republiky, jedenkrát mistra juniorů Evropy a v evropské mužské soutěži získal dvakrát stříbrnou a dvakrát bronzovou medaili," informoval ředitel a hlavní organizátor turnaje Martin Hartmann.

„Oproti loňskému ročníku jsme navýšili počet o šest hráčů, přijeli k nám z Francie, Belgie, Holandska, Německa, Švýcarska, Španělska a máme i dva české hráče. Je to turnaj pro zvané hráče, letos je to nejlépe obsazený turnaj v klasických kulečníkových disciplínách na světě. Letos není mistrovství světa ani Evropy. Je tady evropská a světová špička, protože nejlepší hráči klasického kulečníku jsou z Evropy," pokračoval Hartmann.

Podotknul, že každý zápas se sestává ze tří disciplín. První disciplínou je takzvaný kádr 71/2, druhou je jednoband a třetí disciplínou je trojband.

„Karambol je klasičtější, je to původní kulečníková disciplína. Ten děrovaný kulečník, vznik spíš až v Americe, hodně se rozšířil po světě a říká se mu pool. Klasický kulečník pochází z Belgie, Francie, kde má největší hráčskou základnu," dodal. (paš)