Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) muselo monumentální sochu odvézt poté, co dílo vloni na konci října někdo poškodil. Svatého Kryštofa s malým Ježíškem na rameni se pokusili ukrást neznámí zloději kovů. Vyrušil je kolemjdoucí myslivec, který ihned přivolal policii. Ta je nedopadla.

„Pachatelé odřezali jednu nohu Kryštofa úplně a řez druhé končetiny už nestihli dokončit, značně nestabilní dílo nadživotní velikosti tak muselo být odstraněno,“ přiblížil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Poškozenou bronzovou sochu sv. Kryštofa u olomouckého obchvatu museli odstranit, 30. října 2021
Pokus o krádež sv. Kryštofa: zahlédli jste poblíž bílou dodávku?

Bronzový unikát se svářečům podařilo opravit, přivařit podpůrnou konstrukci a v pátek dopoledne bylo dílo s pomocí jeřábu osazeno nad dálnici D35 u Olomouce-Nemilan. Renovovanou sochu z dílny akademického sochaře Mariuse Kotrby již budou hlídat kamery.

Svatý Kryštof na kopci opatroval poutníky, řidiče a všechny cestující od 6. října 2005, kdy jeho slavnostní odhalení završilo dokončenou výstavbu jižního obchvatu Olomouce.

„Autorem bronzové instalace byl Marius Kotrba, který mohl osobně představit kráčejícího obra s dítětem na rameni jen šest let před nečekaným úmrtím. Beskydský rodák podlehl infarktu ve věku 51 let,“ připomněl již dříve mluvčí ŘSD.