VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

3.5.2014
SDÍLEJ:

Francouzská kuchyně: ratatouille.Foto: DENÍK/archiv

Žádné tajemství v tom vlastně není. Jedná se o tradiční zeleninový pokrm s kořením, který se používá jako příloha k masu. Jí se však také samotný nebo s chlebem. Stejně jako další národní pokrmy, i ratatouille se vyskytuje v mnoha různých obměnách. Původní verze pochází z prosluněného města Nice a jeho okolí. Plný název pokrmu také zní ratatouille niçoise. Pojďme se nyní podívat, jak se francouzská zeleninová pochoutka připravuje.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky a plátky. Česnek můžete vylisovat, cibulku nakrájejte spíše nadrobno. Každý druh zvlášť pak orestujte na olivovém oleji s hrstí provensálských bylinek. Orestovanou zeleninku pak promíchejte ve větším hrnci, osolte, opepřete, přidejte snítko tymiánu a rozmarýnu a zalijte sklenicí bílého vína. Přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud zelenina úplně nezměkne. Podávejte s chlebem, tousty, omeletou, masem či jako přílohu k různým pokrmům. Bon appétit!

Ingredience: olivový olej, 1-2 lilky, 1 větší červená paprika, 1 oranžová nebo žlutá paprika, 1 velká cuketa, 4-5 rajčat, cibule, 2 stroužky česneku, šálek bílého vína, sůl, pepř, tymián, petržel, bazalka, rozmarýn, provensálské koření.

Autor: Redakce

3.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Připomínka výročí 17. listopadu na náměstí T. G. Masaryka v Přerově
8

Svíčky i Modlitba pro Martu. V Přerově si lidé připomněli 17. listopad

Robert Runták na debatním Setkání s olomouckým hejtmanem pořádaném Deníkem
15

Podnikatel Runták: Přeji si SEFO, je to přesně projekt pro dnešní dobu

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

HLASUJTE V ANKETĚ / FOTOGALERIE / Díky vstřícnosti přerovské, olomoucké, novojičínské a meziříčské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších obyvatel Přerovska, Hranicka a Lipnicka. Každý týden náš fotograf objíždí spolupracující porodnice a fotí nově narozená miminka.

Desáté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Divočina a pak trápení. Zubři vezou ze severu Čech dva body

Divoký duel v Benátkách a trápení v Litoměřicích. Dvoudenní výjezd hokejistů Přerova byl úspěšný jen během westernové přestřelky u řeky Jizery, kde ve čtvrtek zvítězili 5:4 po samostatných nájezdech.

Přírodní kulturista Páleníček po světovém bronzu: Se steroidy si nezahrávejte!

Ve svých 28 letech se dočkal životního úspěchu. A to má ve vitríně pořádnou sbírku nejrůznějších mezinárodních ocenění, hlavně v rámci naturální kulturistky a fitness.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT