VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Maďarská kuchyně: pravý guláš.Foto: DENÍK/archiv

Guláš se objevuje stejně jako řada národních pokrmů v mnoha obměnách. Stal se důležitou součástí české kuchyně a každý máme nějaký svůj recept.
Pojďme se však podívat, jak se připravuje tradiční maďarský guláš. Příprava tohoto legendárního pokrmu je sice poněkud zdlouhavá, avšak nenáročná. A výsledek rozhodně stojí za to!

Naprosto klíčovou součástí guláše je sladká maďarská paprika. Bez ní to prostě a jednoduše nepůjde. Zeleninu můžete přidat i dle vlastní chuti, cibule, mrkev, rajčata nebo papriky by však chybět neměly. Důležitý je také výběr hovězího masa, zejména kvůli délce přípravy. Méně kvalitní, tužší dobu měkne mnohem déle.

Zahřejte olej nebo sádlo v hrnci a přidejte cibuli, trochu vody a sůl. Na mírném ohni vařte asi 15 - 20 minut. Odejměte z ohně a přidejte papriku, kmín a pepř. Rychle zamíchejte, aby se koření zkombinovalo a přidejte znovu trochu vody (aby se paprika nepřipálila). Přidejte maso a česnek a vařte na vysokém ohni, dokud maso nezhnědne, nezapomeňte směs míchat. Poté oheň ztlumte, přijdete několik lžící vody a vařte asi 15 minut, dokud se maso téměř neuvaří. Přidejte vodu a nechte vařit, většinou potrvá minimálně nebo i déle, než bude maso připravené. Těsně před dovařením přidejte mrkev, pastináky, rajčata a brambory a vařte dalších patnáct minut, dokud zelenina nezměkne. Pozor, ať ji nerozvaříte. Dosolte a opepřete dle chuti. Přidat můžete více sladké nebo pálivé papriky, záleží na vás. Originální maďarská pochoutka je připravená k servírování, nezapomeňte pohostit své přátele. Dobrou chuť aneb Jó étvágyat!

Ingredience: 3 lžíce oleje nebo kousek sádla, 5 nasekaných cibulí, 2 a půl litru vody, 3 polévkové lžíce maďarské papriky, půl čajové lžičky pepře, lžíce drceného kmínu, 1 a půl kilogramu na kousky nakrájeného hovězího masa, 2 stroužky nasekaného česneku, 5 na kolečka nakrájených mrkví, 2 na kolečka nakrájené pastináky, 2 na kostky nakrájené brambory, 2 nakrájená rajčata.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 17 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný dělník v kovovýrobě a lakovně. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba od 06,00hod., , Naplň práce:, pomocné práce v hale při lakování; nakládka a vykládka materiálu, , Nabízíme:, Možnost ubytování přímo v areálu firmy, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Eva Madejová:, - zasláním životopisu (CV) v českém jazyce na e-mail: personalista@renosteel.cz;, - osobně (Po- Pá od 8:00 do 11:00hod.) na adrese: RenoSteel s.r.o., Náměstí Svobody 268, , 752 01 Kojetín. Pracoviště: Renosteel s.r.o. - pracoviště kojetín, náměstí Svobody, č.p. 268, 752 01 Kojetín. Informace: Eva Madejová, +420 773 279 685. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 240 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce v sobotu i neděli. , , Požadavky:, Vyučení v oboru kuchař/ka, praxe ve školním, dietním a závodním stravování vítána. Praxe min 5 let v oboru kuchař/ka. Vyžadujeme ochotu, komunikativnost, vysoké pracovní nasazení, odolnost vůči stresu, schopnost pracovat ve velkém kolektivu, loajálnost, samostatnost., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) poštou nebo na e-mail: asistentka@zssprerov.cz,, - telefonicky na čísle 725 571 646 nebo 581 701 551- paní Helena Vaňková. Pracoviště: Zařízení školního stravování přerov, kratochvílova 30 - pracoviště přerov, Kabelíkova, č.p. 3217, 750 02 Přerov 2. Informace: Helena Vaňková, +420 581 701 551. Informační technologie - Informační technologie Programátor 25 000 Kč Programátoři počítačových aplikací specialisté Programátor PLC. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba od 07,00hod. s možností úpravy., , Náplň práce:, programování dle IEC 61131-3, Allen Bradley, ABB, Siemens; tvorba vizualizací pro panely Weintek, Control Web, Factory Talk; tvorba návodu, zaškolení obsluhy, , Požadavky:, znalost čtení elektro dokumentace, , Nabízíme:, stravné; motivační odměny; firemní akce, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: kleinova@mercon.cz. Pracoviště: Mercon přerov s.r.o., 9. května, č.p. 2839, 750 02 Přerov 2. Informace: Ivana Kleinová, +420 606 703 505. Výroba - Ostatní strojírenští technici Servisní technik - 19 000 Kč Ostatní strojírenští technici Servisní technik - strojírenství. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, servisní činnosti v souladu s TP strojů (drtiče, třídiče apod.); komunikace s konstruktéry a obchodníky; péče o svěřené nástroje a nářadí; servis v lomech, drtírnách a třídírnách po ČR, SR, občas v zahraničí., , Požadujeme, SŠ technického zaměření; praxe v oboru strojní zámečník, opravář strojů; praxe na obdobné pozici v servisu drtičů výhodou; schopnost pracovat s výkresovou dokumentací; svářečský průkaz ZK 135 výhodou; základní znalost práce na PC; řidičský průkaz sk. B; zodpovědnost, komunikativnost; ochotu cestovat., , Nabízíme, příplatky minimálně dle zákona; volitelné zaměstnanecké výhody (stravenky/pojištění/relax); 5 týdnů dovolené; pružnou pracovní dobu; dotované jazykové kurzy; možnost stravování v areálu; zdravotní péče; zaměstnanecké akce., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) v českém jazyce na email: personalni@pspeng.cz. Pracoviště: Psp engineering a.s., Kojetínská, č.p. 3186, 750 02 Přerov 2. Informace: Martina Davidová, +420 581 232 036.

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Přerovští Zubři. Ilustrační foto

Hladké vítězství, nebo budou Trhači kousat? Zubři hostí Kadaň

Studená fronta přichází, vybalte svetry. V pondělí může na horách i sněžit

Na pořádný teplotní sešup to vypadá počátkem víkendu. Ba co více, v pondělí může na horách padat sníh.

Děti z mateřinky U Tenisu se mohou vrátit zpět

Zpět do své školky se mohou vrátit děti z MŠ U Tenisu v Přerově, která byla dočasně uzavřená kvůli obavám z narušené statiky.

Výstava hub zaplnila přerovský klub Teplo. K vidění jsou stovky druhů

FOTOGALERIE / Vůni hřibů a jehličí přenesli do sálu přerovského klubu Teplo pořadatelé tradiční výstavy hub, která přilákala hned první den stovky návštěvníků ze širokého okolí.

Výpomoc v brankovišti Klouček: Na začátku byla trošku nervozita

Řadí se mezi největší talenty české brankářské školy. Dvacetiletý gólman Pardubic Milan Klouček bude zkušenosti s mužským hokejem sbírat nově také v Přerově. Jeho první start v Chance lize stál za to, posuďte sami.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT