Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Maďarská kuchyně: pravý guláš.Foto: DENÍK/archiv

Guláš se objevuje stejně jako řada národních pokrmů v mnoha obměnách. Stal se důležitou součástí české kuchyně a každý máme nějaký svůj recept.
Pojďme se však podívat, jak se připravuje tradiční maďarský guláš. Příprava tohoto legendárního pokrmu je sice poněkud zdlouhavá, avšak nenáročná. A výsledek rozhodně stojí za to!

Naprosto klíčovou součástí guláše je sladká maďarská paprika. Bez ní to prostě a jednoduše nepůjde. Zeleninu můžete přidat i dle vlastní chuti, cibule, mrkev, rajčata nebo papriky by však chybět neměly. Důležitý je také výběr hovězího masa, zejména kvůli délce přípravy. Méně kvalitní, tužší dobu měkne mnohem déle.

Zahřejte olej nebo sádlo v hrnci a přidejte cibuli, trochu vody a sůl. Na mírném ohni vařte asi 15 - 20 minut. Odejměte z ohně a přidejte papriku, kmín a pepř. Rychle zamíchejte, aby se koření zkombinovalo a přidejte znovu trochu vody (aby se paprika nepřipálila). Přidejte maso a česnek a vařte na vysokém ohni, dokud maso nezhnědne, nezapomeňte směs míchat. Poté oheň ztlumte, přijdete několik lžící vody a vařte asi 15 minut, dokud se maso téměř neuvaří. Přidejte vodu a nechte vařit, většinou potrvá minimálně nebo i déle, než bude maso připravené. Těsně před dovařením přidejte mrkev, pastináky, rajčata a brambory a vařte dalších patnáct minut, dokud zelenina nezměkne. Pozor, ať ji nerozvaříte. Dosolte a opepřete dle chuti. Přidat můžete více sladké nebo pálivé papriky, záleží na vás. Originální maďarská pochoutka je připravená k servírování, nezapomeňte pohostit své přátele. Dobrou chuť aneb Jó étvágyat!

Ingredience: 3 lžíce oleje nebo kousek sádla, 5 nasekaných cibulí, 2 a půl litru vody, 3 polévkové lžíce maďarské papriky, půl čajové lžičky pepře, lžíce drceného kmínu, 1 a půl kilogramu na kousky nakrájeného hovězího masa, 2 stroužky nasekaného česneku, 5 na kolečka nakrájených mrkví, 2 na kolečka nakrájené pastináky, 2 na kostky nakrájené brambory, 2 nakrájená rajčata.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Karel Plášek
44

Přerovský oslavenec Plášek: Jsem rád, že si na dědka vzpomněli

Prvňáčci. Ilustrační foto

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Všechovice a Osek nad Bečvou

Voliči z některých okrsků v Přerově zamíří k urnám jinam

Už v pátek 20. října úderem druhé hodiny odpoledne se otevřou volební místnosti a lidé budou moci vhodit svůj hlas kandidátům do Poslanecké sněmovny. V Přerově se bude volit jako obvykle v jednapadesáti okrscích, některé z nich ale občané nenajdou na tradičních místech.

Řidič se zranil při nehodě, do auta ještě narazil cyklista

Jako ze špatného filmu. Tak by se dal nazvat sled událostí během dopravní nehody, která se stala v pondělí dopoledne na silnici v Tovačově.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Derby opět ovládl Přerov. Výhru hostů řídil oslavenec Plášek

Derby Přerov umí. I druhé vzájemné utkání Zubrů s prostějovskými Jestřáby přineslo výhru Přerovanů. Ti měli po většinu duelu navrch a nakonec si z Prostějova odvezli tři body za výhru 2:1. U obou gólů Přerova asistoval veterán Plášek, který v den utkání slavil 44. narozeniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení