VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

4.5.2014
SDÍLEJ:

Slovinská kuchyně: buchta zvaná potica.Foto: DENÍK/archiv

A co dobrého se bude péci? Tradiční slovinská potica. Ořechová roláda, která se připravuje zejména u různých slavnostních příležitostí je ve Slovinsku velmi oblíbená. Připravit si ji můžete i doma, zejména máte-li zásobu vlašských ořechů. Překvapte rodinu a kamarády netradičním dezertem.

Jak na to? Těsto a náplň se připravují zvlášť. Nejdříve tedy těsto. Do misky nadrobte kvasnice, přidejte lžíci mouky, lžičku cukru a půllitr vlažného mléka. Zamíchejte a uložte do tepla, aby vznikl kvásek. Poté mouku prosejte a smíchejte s kváskem. Rozpusťte máslo, přidejte zbylé mléko, cukr a olej, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, sůl a rum. Vše promíchejte a přidejte k mouce. Je třeba směs dobře prohníst, aby vzniklo hladké těsto. Těsto uložte do tepla a nechte kynout. Mezitím, co vám těsto kyne, si připravte náplň. Pomelte ořechy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rum, smetanu, sůl a sníh ušlehaný z bílků. Poté těsto prohněťte a nechte kynout. Poté jej vyklopte na vál posypaný moukou. Vyválejte do vrstvy asi centimetr silné, obdélníkovitého tvaru. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto, pak jej srolujte. Vložte jej do vymazané pečící formy. Rozšlehejte vejce a poticu jím potřete. Propíchněte ji naskrz dřevěnou tyčinkou. Poticu znova odložte do tepla, aby kynula. Až nakyne po okraj formy, pečte ji ve středně vyhřáté troubě hodinu. Až potica vychladne, pocukrujte a můžete podávat. Dobrou chuť aneb Dober tek!

Ingredience: 40 g čerstvých kvasnic, 600 g pšeničné mouky, 3,5dl polotučného mléka, 100 g slunečnicového oleje, 3 vanilkové cukry, citrónová kůra, 5 žloutků, 5 lžící rumu, sůl,

600 g vlašských ořechů, 200 g cukru, 2 vanilkové cukry, citrónová kůra, 2,5dl sladké smetany, sůl, 3 bílky, vejce, moučkový cukr.

Autor: Redakce

4.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 90 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED.. Pracoviště: Troubecká hospodářská a.s., Roketská, č.p. 786, 751 02 Troubky nad Bečvou. Informace: Jana Rajtarová, +420 770 123 889. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 240 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka ve školní jídelně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18240 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba 06,00 - 14,30hod.(změna možná dohodou)., , Požadavky:, Vyučení v oboru kuchař/ka, praxe ve školním, dietním a závodním stravování vítána. Vyžadujeme ochotu, komunikativnost, vysoké pracovní nasazení, odolnost vůči stresu, schopnost pracovat ve velkém kolektivu, loajálnost, samostatnost., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: asistentka@zssprerov.cz;, - telefonicky na čísle +420 581 701 551 nebo +420 725 571 646;, - osobně (08,00 - 9,00hod.) na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: Zařízení školního stravování Přerov, Kratochvílova č.p. 359/30, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Zařízení školního stravování přerov, kratochvílova 30, Kratochvílova, č.p. 359, 750 02 Přerov 2. Informace: Helena Vaňková, +420 581 701 551. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 20 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka masa a uzenin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, prodej masa, sekání a porcování; příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva; manipulace se zbožím a přepravkami; aranžování; zodpovědnost za svěřené finanční a hmotné prostředky, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: ucetni@reznictvi-kunovsky.cz;, - telefonicky (Po - Pá od 08,00 do 12,00hod.) na čísle 777 720 104 - paní Markéta Zgažarová. Pracoviště: Řeznictví kunovský s.r.o. - pracoviště hranice, pod lipami, Pod Lipami, č.p. 833, 753 01 Hranice 1. Informace: Markéta Zgažarová, +420 777 720 104. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači sportovních potřeb Servisní technik (kola, lyže) - prodavač. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, servisní technik - opravy kol, lyží apod.; prodavač; prezentace firmy a školy; obsluha půjčovny lyží, kol a koloběžek; výuka discgolfu., , Nabízíme:, zaměstnanecké slevy, , Zájemci se mohou hlásit u pana Janků:, - osobně na adrese Markéta Janků, JANKUSPORT, Sokolská 28, Přerov v otvírací době od 9,00 do 17,00 hod.. Pracoviště: Markéta janků - pracoviště přerov, Sokolská, č.p. 734, 750 02 Přerov 2. Informace: Markéta Janků, .

Ilustrační foto.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Trávník v Přerově

Tomáš Doležal
57

Doležal odstartoval triumf ve svátečních dresech. Jsou krásné, chválil

Sváteční duel i atmosféra. Zubří Lokomotiva přejela Kladno!

VELKÁ FOTOGALERIE / Zubři oslavili v unikátních retro dresech devadesátileté výročí vzniku hokeje v Přerově porážkou Kladna. To opět dorazilo bez Jaromíra Jágra a po celou dobu vyrovnaného utkání marně dotahovalo. Domácí ve sváteční atmosféře oslavili výhru 3:2, v tabulce Chance ligy přeskočili právě Rytíře a jsou třetí.  

Jak vypadal hanácký grunt? V Tučíně si teď můžete podojit i maketu krávy

Jak vypadala mlátička na obilí, se kterou pracovali na polích naši dědové a pradědové? Co všechno ukrývala před sto lety typická hanácká jizba?

Policie pátrá v Přerově po tomto mladíkovi. Neviděli jste ho?

Po čtyřiadvacetiletém muži, který má trvalý pobyt na Přerovsku, pátrají kriminalisté.

Zemřel Paul Rausnitz, "přerovský Baťa"

Je to ztráta, která citelně bolí. Paul Rausnitz, který pro Přerov znamenal to, co Tomáš Baťa pro Zlín, zemřel v neděli 11. listopadu. Tak trochu symbolicky v den, kdy si celá Evropa připomínala Den válečných veteránů a sto let od skončení první světové války.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT