„Na rekonstrukci bylo vydáno stavební povolení. Jedná se o opravu vnitřních prostor i venkovní fasády včetně statického zajištění. Právě kvůli statice se kino v Hranicích před časem muselo uzavřít,“ řekl tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

Město sice stavbu povolilo, jinak ale do oprav příliš zasahovat nemůže. Budova je totiž v rukou soukromého vlastníka, který ji na podzim roku 2010 koupil.

S opravou je však spojena také zvýšená bezpečnost řidičů a trpělivost kolemjdoucích. Chodník podél ulice Purgešova je totiž po délce opravované budovy uzavřený.

Lidé, kteří mají namířeno například na ulici Galašova nebo jdou opačným směrem, si tak trasu kvůli opravám nedobrovolně prodlouží po zámeckých schodech. Toť ideální verze.

Řada lidí však volí stále chůzi po samotné vozovce, tedy v bezprostřední blízkosti projíždějících vozidel.

„Je tam jasné dopravní značení. Já jsem do toho investoval prostředky, které jsem podle projektu ani investovat neměl, ale stejně to nepomůže. Ať už tam dáte cokoliv, lidé to třeba i podlezou, protože jsou zvyklí chodit právě tudy,“ uvedl k problému realizátor stavby Pavel Ulrych.

Chodci místo zámeckých schodů často volí raději samotnou vozovku

Přejděte na protější chodník. Ten tam ale není

Spousta lidí však s nepřístupným chodníkem nesouhlasí.

„To, že je tady chodník uzavřený mi samozřejmě velice vadí. Teď je to hrozně nebezpečné, zvlášť když jdeme s malým dítětem. Zrovna mě jedno auto skoro srazilo,“ řekla žena, která šla po vozovce směrem k náměstí 8. května.

A nebyla sama.

„Jasně že mi to vadí. Na horním konci visí cedule s nápisem Přejděte na protější chodník. Žádný protější tam ale není,“ přidal další kolemjdoucí.

Podle vedoucího hranického odboru dopravy Zdeňka Kolomazníka se však protějším chodníkem myslí trasa vedoucí k zámeckým schodům. Ty by tak nyní při cestě od mezi Veličkou a náměstím 8. května měli chodci využívat.

„Chodník se jednoduše uzavřít musel. Lidé tak mají po přechodu pro chodce přejít k zámeckým schodům a pak sejít dolů. Pokud se ale někdo rozhodne dobrovolně kráčet po silnici, nijak mu v tom zabránit nemůžeme,“ řekl vedoucí dopravního oddělení v Hranicích.

Na čas zavřou cestu i pro auta

Podle jeho slov bude omezení platit po celou dobu prováděné rekonstrukce bývalého kina.

„Na jistý čas bude průjezd silnicí zcela uzavřený,“ dodal Zdeněk Kolomazník.

Jen hrubé práce, které zahrnují například demontáž střechy, budou z rozhodnutí Městského úřadu v Hranicích trvat do začátku prázdnin. Do této doby by tak podle původních plánů měla být nepřístupná i zmíněná část chodníku. Termín ale počítá s časovou rezervou.

„Chodník bude uzavřený maximálně do 30. června. Je ale možné, že práce budou hotové dříve, tudíž by se dříve zpřístupnil i chodník. Stejný termín platí pro uzavírku silnice, která bude asi na jeden víkend z bezpečnostních důvodů neprůjezdná,“ řekl Pavel Slovák z odboru dopravy, pod jehož kompetenci spadá silniční hospodářství.