„Myšlenka sestrojit Legiovlak vznikla před třemi lety. Chtěli jsme vytvořit kopie vagónů, v nichž za první světové války bydleli čeští legionáři a ukázat tak lidem jejich životní podmínky. Pro vojáky to byly pojízdné domovy, které používali na všechny druhy služeb od polní pošty až po úschovnu výstroje. V současné době rekonstruujeme v různých depech sedm vagonů, které příští rok v létě spojíme v jeden legionářský vlak," vysvětlil iniciátor projektu Milan Žuffa-Kunčo, předseda jednoty Československé obce legionářské v Olomouci.

Kompletní vlak by měl od července příštího roku vyrazit na cestu po krajských městech České republiky.

„V každém městě se vlak na čtrnáct dní zastaví a bude fungovat jako muzeum. Lidé si v něm budou moci prohlédnout vagóny a seznámí se s jejich využitím," uvedl Milan Žuffa-Kunčo.

V olomouckém depu se v současné době rekonstruuje vagón, který sloužil jako zdravotnické zařízení. Součástí Legiovlaku bude také vagón ubytovací, plošinový, vystrojovací, zabezpečovací a další.

„Jde nám o to, abychom se co nejvíce přiblížili originální verzi vlaku. I proto jsou všechny použité vagóny staré alespoň sto let. Každý z nich bude rozdělený na dvě části. V jedné bude autentické vybavení, ve druhé budou panely s informacemi," řekl Milan Žuffa-Kunčo.

Ti, kteří by chtěli vidět část Legiovlaku dřív, mohou navštívit květnový Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně, kde budou některé hotové vagóny již vystaveny.

Kristýna Kovaříková