„Letos máme padesát dva vzorků, což je rekordní počet. Dokonce máme i vzorek z Čech, soutěžící přijel konkrétně z Prahy,“ sdělil na úvod hlavní pořadatel koštu Jaromír Vystrčil.

Většina účastníků oblíbené akce se podle něj navzájem zná a často se setkává. A nejsou to jen místní. Přijíždějí sem také „paliči“ ze Zlína nebo Vizovic.

Mezi početnými vzorky slivovice se tu a tam objeví i pálenka z jiných plodů. „Už jsme tady měli i vzorky z jablek, hrušek, malin nebo třešní. Proto se také soutěží ve dvou kategoriích – slivovice a ostatní plody,“ vysvětlil Vystrčil.

Na rusavském koštu se hodnotilo švýcarským způsobem. Každý, kdo odevzdal do soutěže vzorek, se zároveň stal i hodnotitelem. Koštovalo se v náhodně losovaných dvojicích a soutěž měla celkem sedm kol.

Ani o přestávkách mezi jednotlivými koly nebylo o zábavu nouze. „Letos jsme premiérově uspořádali i Mistrovství v plivání švestkových pecek,“ poznamenal s úsměvem Vystrčil.

I když by se mohlo zdát, že je koštování spíše záležitostí mužů, žen hodnotitelek byla minimálně třetina.

Jednou z nich byla i Martina Vystrčiloá. „Celkem jsme za rodinu odevzdali asi šest vzorců. Pálíme přímo z trnek. Jsem tu letos poprvé a je to super,“ řekla sympatická hodnotitelka.

Koštoval také David Novák, zastánce tradiční pálenky ze švestek. „V soutěži mám pravou slivovici ze švestek, z ničeho jiného nepálím. Ani pálenky z ničeho jiného nepiju, není to dobré,“ vysvětlil Novák.

A na závěr úsměvná perlička z pravidel: po pátém kole byla provedena dechová zkouška na zjištění alkoholu v krvi. Kdo nadýchal méně než jednu promile alkoholu byl ze soutěže diskvalifikován pro podezření, že špatně degustoval.

Autor: Lucie Ságnerová