Před dvěma lety prožili zřejmě nejhorší sezonu v celé své historii, loni už byli s návštěvností spokojenější. Řeč je o provozovatelích letních koupališť, kteří doufají ve vydařenou sezonu. Počasí a náladě plavců však neporučí, zatím se na ni můžou tak akorát dobře připravit.

„Práce na letní sezonu mají svůj rituál. Kvůli dlouhé zimě máme sice drobné zpoždění, ale na přelom května a června, kdy bychom chtěli otevřít, budeme připravení. Pak už je to jen otázkou počasí a teploty vody," poznamenal ředitel slavkovských technických služeb Radoslav Lánský.

Zhruba za týden chtějí začít napouštět vodu na koupališti v Hodějicích. Otevřít plánují v polovině června. „Napouštění totiž trvá asi měsíc. Už teď jsme ale začali s přípravnými pracemi, abychom areál pomalu nachystali na sezonu. Žádné novinky na letošek neplánujeme, od loňska máme nové sprchy a sociální zařízení. Doufáme jen, že se domluvíme s obcí a díky tomu zůstane vstupné ve stejné výši jako loni, že nebudeme muset zdražovat. Momentálně je vstupné pětadvacet korun pro děti a čtyřicet korun pro dospělé," doufal provozovatel hodějického koupaliště Petr Boháček.

Láká plavce i zloděje

V Rousínově budou kromě vodních radovánek lákat i na pískové volejbalové hřiště a na antukové hřiště pro nohejbal. Zájemci si v areálu zahrají také pétanque. „Před každou sezonou musíme myslet na údržbu, na nátěry, úpravu strojovny. Práce už začaly," ujistil za rousínovské koupaliště Karel Vlček.

Práci navíc mají zaměstnanci koupaliště i kvůli zlodějům barevných kovů. „V průběhu jedné zimy zmizely ventily a kohoutky z mosazi, všechno tak raději před zimou uklízíme. Tehdy se nám to nepříjemně vymstilo," připomněl Vlček.

To v okresním městě mají potíže spíš s tím, kdy spustit venkovní provoz. „Pokud jde o otevření, ustálený termín je poslední květnový víkend, ale záležet bude samozřejmě na počasí. Dřív ovšem spouštět venkovní provoz nebudeme, ani když bude přát počasí, protože provoz stojí hodně peněz, a pokud by po jednom hezkém víkendu následovaly třeba tři týdny zimy a deště, hodně by se nám to prodražilo," upozornil vedoucí vyškovského aquaparku Jaroslav Hastík.

Na sezonu se nicméně připravují už nyní. „Je lepší mít vše hotové dřív než něco dohánět na poslední chvíli. Bazén je už starší, a tak je potřeba vanu překachličkovat a vyspravit, zapravit praskliny a podobně. To samé musíme udělat i u brouzdaliště a sprch," vyjmenoval Hastík.

Na otevření venkovního areálu se těší například Vyškovan Vítězslav Skřivánek. „V létě ho navštěvuji pravidelně. Myslím, že ceny jsou pořád dobré. Určitě se těším," řekl Skřivánek.

Pomůže dotace

Pokud by chtěl změnu, může využít i služeb koupaliště v Moravských Málkovicích. Obec tam láká na kvalitnější vodní radovánky než v minulých letech. Díky čtyřicetitisícové dotaci od svazku obcí Ivanovická brána totiž nechává dělat speciální vysavač, který bude ze dna odsávat usazeniny.

„Dno chceme také přebrousit, aby v něm nebyly póry. Jako další novinku chystáme rozšíření posezení. Jinak už máme koupaliště docela pěkně opravené," pochlubil se starosta Moravských Málkovic Jan Bouda. Například loni obec zajistila napouštění bazénu čistší vodou.