Pohlreicha do školy pozvala pětice dětí, které tak chtěly upozornit na bezútěšný stav školní stravy. Změnilo to něco na kvalitě školních obědů?

Obědy se na Slovanské gymnázium Olomouc (SGO) vozí z vývařovny v dalším olomouckém gymnáziu v Hejčíně a na rozdíl od hejčínské jídelny si děti na SGO nemohly vybírat z více možností.

To se po natáčení pořadu změnilo. Žáci si teď vždy mohou vybrat ze dvou variant a lepší je podle nich i chuť pokrmů.

„Myslím si, že kvalita se zvedla. Hlavně je dobré, že máme na výběr ze dvou jídel. Když nám něco nechutná, tak si dáme to druhé,“ pochvaluje si studentka SGO Karolína Navrátilová.

Rekonstrukce zázemí krytého bazénu v Olomouci v září 2017
Rekonstrukce olomouckého bazénu finišuje. Takto vypadá uvnitř

Stávka dětí i učitelů

Příběh se začal psát už v květnu minulého školního roku, kdy se skupina pěti žáků francouzské sekce Slovanského gymnázia rozhodla postavit proti jídlu bez chuti a nedostatečným porcím.

Předtím, než pozvaly Zdeňka Pohlreicha, vyhlásily proti jídlu ze školní jídelny stávku. Bojkot podpořili i někteří učitelé.

Během návštěvy Zdeňka Pohlreicha se skupina mladých revolucionářů zapojila na jeden den do chodu kuchyně v Hejčíně.

„Vidím, že kuchaři jednotlivé činnosti dělají poctivě, takže začínám mít dojem, že hlavní problém přichází zeshora, z různých norem a taky od těch, kdo vymýšlí jídelníček,“ upozornil v pořadu na mnohem hlubší problém Adam Šimák, student francouzské sekce SGO a jeden z organizátorů stávky.

Cílem bylo, aby sami poznali, na čem tato práce vlastně stojí a co je třeba při vytýkání zvažovat a brát v potaz.

Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně
Pohlreich na olomouckém gymnáziu: Je jednoduché naplivat na školní jídlo

Chybí pestrost

Stejně tak se Zdeněk Pohlreich snažil ukázat kuchařům, jak lze i pro tak velké množství lidí navařit kvalitní a chutné jídlo.

Deníku si však v jídelně postěžovali, že problém je převážení jídel mezi školami.

„Vadí mi, že v pořadu několikrát omílali tu teplotu, ale nevysvětlili tam, že problém je hlavně v tom, že jídlo sem už studené dovážejí,“ vysvětlila kuchařka Ivana Zavadilová ze Slovanského gymnázia, proč vina neleží na jejich bedrech.

Když se známý šéfkuchař po nějakém čase vrátil do jídelny, velké zlepšení neviděl.

Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně Zdroj: DENÍK/Jiří Kopáč„Pořád tomu chybí stejné věci pestrost, přitažlivost, o vizuální stránce ani nemluvě,“ zhodnotil Zdeněk Pohlreich.

Nálepku, která má potvrdit nějaké zlepšení v kuchyni, nedal šéfkuchaři nýbrž studentům, aby ji umístili sami, pokud pocítí zlepšení obědů. O uspokojivém zlepšení stále nejsou iniciátoři bojkotu přesvědčeni, jelikož ona Pohlreichova nálepka nikde nevisí.

O něco chutnější

Slovanské gymnázium není jediná škola v Olomouci, které dodává obědy hejčínská vývařovna.

Jídlo odtud mají třeba i na Gymnáziu Čajkovského nebo na olomoucké obchodní akademii. Odvysílání pořadu se jich však zásadněji nedotklo. Děti v těchto školách pořád nemají na výběr z více jídel.

„O navýšení možnosti výběru jsme ani nežádali. Mám ale pocit, že jídlo je od letošního školního roku o něco chutnější,“ uvedla sekretářka školy Lenka Zámečníková.

Zdeněk Pohlreich natáčel díl pořadu Ano, šéfe! ve vývařovně gymnázia v Olomouci-Hejčíně
Ano, šéfe v Olomouci! Pohlreich točil ve školní jídelně

Kde je Pohlreichova samolepka?  

V každém díle Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich po určitém čase navštíví restauraci, kde se snažil kuchařům pomoci. Pokud uvidí dostatečné zlepšení, podnik si vyslouží jeho doporučující nálepku.

V díle s olomouckými gymnázii ale slavný kuchař postupoval jinak.

Samolepku dal studentům, kteří si na jídlo stěžovali, s tím, aby ji kuchařům dali sami. Pokud to tedy sami budou považovat za vhodné.

Samolepka však nikde není. Proč?

Deník se zeptal jednoho z iniciátorů stávky v jídleně SGO Adama Šimáka.

„Popravdě to zlepšení jsme očekávali větší, než nakonec bylo. Hlavně co se týče kvality, porce jsou teď dostačující. Alespoň teď více dochucují kořením a máme teď na výběr ze dvou jídel, z nichž jsou dvě jídla týdně vegetariánská. Slíbený salátový bar zatím nemáme, ale jeho instalace byla naplánovaná během podzimu, takže je ještě čas,“ vysvětlil student. 

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

TEREZA OCETKOVÁ, KLÁRA SLAVÍČKOVÁ
Autorky jsou studentky Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykovy univerzity v Brně