Svou práci tentokrát návštěvníkům představí autor Michal Ptáček a jeho kolega Petr Gajdušek.

„Přemýšlel jsem jaké dílo vytvořit. Nechtěl jsem tvořit nějakou volnou plastiku, ale chtěl jsem vytvořit něco, co by do tohoto prostředí opravdu zapadlo. Aby se nejednalo jen tak o nějaké nahodilé dílo," přiblížil své úvahy autor Michal Ptáček.

„Proto jsem se rozhodl vytvořit kříž, který bude umístěn zde v paláci v místě, kde bývala kaple," vysvětlil dále.

K nelehkému úkolu plněnému pod časovým tlakem a v provizorních podmínkách zvou organizátoři každoročně dílnu či jednotlivce, kteří se zde dříve prezentovali špičkovým dílem v některé z kategorií Hefaistonu.

„Letošní pozvání přijal muž, jehož exponáty pravidelně budí velkou pozornost nejen návštěvníků, ale i odborné poroty," sdělili pořadatelé.

„Na Helfštýně jsem poprvé, pocházím totiž z Čech. Jsem ráda, že mi návštěva vyšla zrovna tak, že kromě prohlídky hradu jsem zastihla i zahájení Kovářského fóra. Je to tu velmi příjemné, kapela hraje velice hezky, " řekla jedna z návštěvnic Iva Šimková.

O hudební doprovod se postarala přerovská skupina Jazz Bond.

„Pro nás představuje Helfštýn takovou srdeční záležitost. Nehrajeme zde zdaleka poprvé a vždy se sem rádi vracíme. Prostředí je nádherně poetické, lidé milí, obloha slunečná, co víc si přát," prozradil zpěvák Petr Köppl.

Kovářské fórum tradičně předchází největšímu kovářskému svátku Hefaiston. Fórum letos mohou zájemci navštívit od neděle 21. do pátku 26. srpna. Vyjma pondělí bude otevřeno vždy od devíti do sedmnácti hodin.

Na Hefaiston se poté mohou návštěvníci těšit o nadcházejícím víkendu. O kulturní program se postarají například kapely Fleret či Poletíme. 

DAVID KRÁL