Americký deník hovořil s více než 30 současnými i bývalými zaměstnanci, dodavateli i světoznámými modelkami. Podle nich vládla ve společnosti misogynie, šikana a obtěžování. 

Konkrétně se pak hovoří o chování Eda Razka, manažera a bývalého šéfa marketingu společnosti L Brands, mateřské společnosti Victoria's Secret. Razek odstoupil ze své funkce v srpnu.

Článek obviňuje Razka z nevhodného chování. Žádal prý modelky, aby mu seděly na klíně, snažil se je líbat a osahávat. Některým také sáhl do rozkroku. Slovně je napadal, zneužíval svého postavení a dělal neslušné návrhy výměnou za lepší kariéru. Modelky si na něj prý opakovaně stěžovaly a některé byly následně vyhozeny. Mezi nimi například Andi Muiseová, kterou prý Victoria's Secret přestala najímat na přehlídky poté, co modelka odmítla Razkovy neslušné návrhy.

Scartett Johanssonová jako hvězda Avengers.
Scarlett Johanssonová: Hollywood není žádný med, bojovat musím o každý dolar

Zakladatel L Brands, Leslie Wexner pak podle amerického deníku o chování věděl, ale neudělal vůbec nic. I v tomto případě nejspíš platí, že ryba smrdí od hlavy. Jelikož prý i sám Wexner byl několikrát přistižen, jak ženy ponižuje. Razek byl navíc vnímán jako jeho zástupce, což podle mnoha současných i bývalých zaměstnanců budilo dojem, že je neporazitelný. Modelkám pak prý často připomínal, že jejich kariéra je v jeho rukou. 

Zdroj: Youtube

"Nejvíce alarmujícím pro mě, jakožto ženu vychovávanou k nezávislosti, bylo to, jak hluboce zakořeněné toto chování bylo," řekla Casey Crowe Taylorová, bývalá zaměstnankyně pro styk s veřejností ve Victoria's Secret, která uvedla, že byla několikrát svědkem Razkova chování. "Nevhodné chování bylo často přijato se smíchem a považováno za normální. Skoro jako vymývání mozků. Každý, kdo se tomu pokusil postavit, byl potrestán," dodala. 

Rezidence pomůže páru uchovat si soukromí.
Luxus a hlavně soukromí. Harry a Meghan si již vybrali své nové sídlo

Rozruch vzbudila i Wexnerova odpověď na otázku, co si myslí o různých typech postav modelingovém průmyslu. "Nikdo nechodí k plastickému chirurgovi a neříká: ´Udělej mě tlustou,´" prohlásil prý. 

Nevhodné chování potvrdila i Bella Hadid

S nevhodným chováním se setkala i jedna z nejvíce vydělávajících topmodelek součanosti - Bella Hadid. Tu Razek podle svědectví tří lidí v roce 2018 sledoval při převlékání. "Neber si kalhotky," řekl jí. Poté pronesl poznámku na adresu jejích "dokonalých prsou." O podmínkách ve Victoria’s Secret promluvila modelka již loni v listopadu poté, co od firmy odešla. Nyní je tváří spodního prádla zpěvačky Rihanny.

Alena je znalkyní kosmetiky a nedávno pod svým jménem uvedla na trh čtyři vůně inspirované městy, které ovlivnily její život - Milano, Torino, Praha a Levanto.
Modelka Alena Šeredová: Po příteli dojídám a kilo navíc neřeším, zamaskuji ho

Při stejné akci prý sáhl jiné modelce do rozkroku. Na castinzích prý žádal modelky o jejich telefonní čísla. Dvě z nich uvedly, že je zval na večeři. O tom, že jeho nevhodné chování trvá dlouhodobě, svědčí i příběh právě již zmíněné Andi Muiseové, který se odehrál už v roce 2007. Tehdy devatenáctiletou modelku se prý Razek snažil políbit, ona ho však odmítla. Následně ji prý Razek doslova bombardoval emaily, aby se s ním někam odstěhovala. Poté, co odmítla jednu z mnoha nabídek na večeři v jeho domě, nebyla její smlouva s Victoria's Secret obnovena. 

Deník popsal i situaci, kdy Razek slovně napadl i zaměstnankyni pro styk s veřejností. Tehdy jí v bufetu prý zablokoval cestu a veřejně jí ponižoval kvůli její váze. Nutno dodat, že žena byla vysoká kolem 170 centimetrů a vážila 63 kilogramů. Razek obvinění popírá.

Kaley Cuoco je jedna z nejlépe placených hereček současnosti
Jizvy hvězd: Sharon Stone má šrám na krku, Kaley Cuoco hrozila amputace nohy

„Tato obvinění jsou nepravdivá, nesprávně vykládaná nebo vytržená z kontextu. Měl jsem štěstí, že jsem pracoval s bezpočtem světových modelek, nadanými profesionály a jsem hrdý na vzájemný respekt, který vůči sobě máme,“ napsal v reakci deníku New York Times.

Tisková mluvčí společnosti L Brands byla ve svém prohlášení o poznání zdrženlivější. "Společnost se intenzivně zaměřuje na řízení podniků, na jednotlivá pracoviště a dodržování postupů. Učinila už některé významné kroky," prohlásila Tammy Roberts Myers. "Litujeme všechny, kterých se tento případ týká. Jsme plně odhodláni k neustálému zlepšování a úplné odpovědnosti," uvedla. 

Nejkrásnější dívkou na mezinárodní soutěži Miss Global se 18. ledna 2020 v Mexiku stala Češka Karolína Kokešová
V soutěži krásy Miss Global zvítězila Češka Karolína Kokešová

Svědectví současných i bývalých pracovníků rozhodně nepřispívají k už tak nalomené pověsti společnosti Victoria's Secret. První větší skandál se totiž objevil již loni, kdy se provalily blízké vazby zakladatele L Brands Wexnera na zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Ten Wexnerovi prý spravoval majetek v hodnotě několika miliard dolarů. WexnerPodle amerických prokurátorů platil americký finančník za sex desítkám mladistvých dívek. V roce 2008 byl za to dokonce odsouzen, ale odpykal si pouze 13měsíční trest. 

Zrušení přehlídky

Epstein prý lákal některé mladé ženy i na historku, že sám vybírá modelky na přehlídky Victoria's Secret. Victoria's Secret se stala terčem kritiky už v roce 2018, kdy Razek komentoval možné obsazení plus-size modelů a transsexuálů na svých přehlídkách. Kvůli této kauze musel v srpnu 2019 svůj post opustit, později se za své komentáře omluvil. 

Asia Argentová
Italská herečka rozpoutala kampaň MeToo. Sama ale zneužila mladšího kolegu

Firma v loňském roce rovněž zrušila svou proslulou Victoria's Secret Fashion Show. Podle prohlášení firmy jde o součást "vývoje poselství společnosti." Nutno však dodat, že společnost byla již dlouho kritizována za výběr příliš hubených modelek. Podle kritiků firma podporuje zastaralé standardy krásy. S předváděním pro tuto značku přestala i Karlie Kloss, a to prý kvůli feminismu. 

Přehlídka se konala už od roku 1995 a účast na ní se považovala za jeden z největších úspěchů, jakých mohla modelka dosáhnout. Na mole se pravidelně objevovala největší jména své doby. Například Naomi Campbel, Gisele Bündchen, Miranda Kerr, Adriana Lima a mnoho dalších. Z českých topmodelek pak Karolina Kurková či Daniela Peštová. Popularita show však v posledních letech výrazně poklesla. V roce 2013 ji například sledovalo 9,7 milionu lidí, loni pak už jen 3,3.