Kuře s bylinkovou salsou a paprikami

Lehké a výživné jídlo, to je kombinace pečené papriky a šťavnatého kuřecího masa. Bylinková salsa ale udělá z jinak obyčejného rychlého jídla jídlo mimořádně zajímavé.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 6 kuřecích horních stehen
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 oranžová paprika 
  • 5 snítek hladkolisté petržele
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup: 

  1. Papriky omyjte a nakrájejte na tenčí proužky. Kuřecí stehna z obou stran dobře osolte a opepřete. Ve větší pánvi, kterou můžete vložit také do trouby, rozpalte máslo. Kuře vložte na pánev kůží dolů a opékejte, dokud pečínka nezezlátne. Pak je otočte a chvilku restujte z druhé strany, aby se maso zatáhlo. Poté vyndejte z pánve.
  2. Do pánve dejte papriky a pár minut je za občasného promíchání opékejte. Nemusí změknout, ale všechny kousky by se měly obalit máslem. Porce kuřete naskládejte na papriky, pánev dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut nebo dokud maso nebude hotové.
  3. Salsa: Bylinky nasekejte nadrobno a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete.
  4. Jakmile je kuře hotové, vytáhněte je a na každý kousek nalijte trochu bylinkové salsy. Podávejte s kuskusem, bulgurem nebo pečivem.

Rajčatovo-cizrnové karí

Naše karí je lákavé už na pohled a maso v něm ani nebudete postrádat, kokosové mléko se postará o jemný smetanový podtón.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 400 g cizrny
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 2 bagety
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička koření garam masala 
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozehřejte na mírném ohni olej a osmahněte v něm cibuli nakrájenou na proužky dozlatova. Vmíchejte prolisovaný česnek, koření a nechte minutu rozvonět. Přidejte krájená rajčata, promíchejte a zvolna vařte 10 minut. Přilijte kokosové mléko, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte dalších 10 minut, než omáčka zhoustne.
  2. Vsypte cizrnu, rajčata nakrájená na půlky a prohřejte. Posypte koriandrem a podávejte s pečivem.

Kuskus salát s hráškem

Pokud je na vás (či partnera) kuskusový salát jako hlavní jídlo přece jenom málo vydatný, můžete ho doplnit opečenou klobáskou.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 2 porce:

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 hrnek čerstvého hrášku
  • 1 citron
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • sůl
  • hrubě mletý pepř
  • masová varianta: 4 malé norimberské klobásky

Postup:

  1. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Zaklopte talířkem a nechte bobtnat. Papriky rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte je s hráškem.
  2. Z citronu nastrouhejte lžičku kůry. Pak ho rozkrojte a vymačkejte z něj jednu lžíci šťávy. Kůru i šťávu vmíchejte do nabobtnaného kuskusu společně s olejem. Dochuťte solí a pepřem. Pak ke kuskusu přidejte zeleninu a na každou porci dejte jednu lžíci zakysané smetany smíchané s koriandrem.
  3. Masová varianta: Klobásky opečte na grilovací pánvi. Pak je přidejte k porci zeleninového kuskusu.

Zapečené filé se zeleninovou krustou

Rozcuchaná, lehce pikantní čepice skrývá barevně kontrastní a chuťově ladící vrstvy špenátu a ryby.

Doba přípravy: 25 minut + 35 minut pečení

Suroviny na 4 porce:

  • 2 velké brambory
  • 2 mrkve
  • 8 ředkviček
  • 4 lžíce másla
  • 4 porce rybího filé
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti špenátu
  • 1/2 hrnku smetany
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 8 nožiček párků
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na teplotu 190 °C. Brambory i mrkve oloupejte a vařte v osolené vodě 8 minut. Poté je nahrubo nastrouhejte. Ředkvičky omyjte, osušte a nastrouhejte je k bramborám s mrkví.
  2. Velkou zapékací misku (nebo čtyři malé) vytřete asi 2 lžícemi másla a na dno naskládejte filé. Osolte ho a opepřete. Rybu posypte česnekem nakrájeným na plátky a špenátem, který jste předem v cedníku prolili vroucí vodou, a opět trochu osolte. Na špenát rozložte kousky másla.
  3. Nastrouhanou zeleninu promíchejte se zbylým máslem, smetanou a muškátem, maličko osolte a opepřete. Směsí překryjte filé se špenátem a pečte v troubě 35 minut.

Náš tip: K zelenině můžete přidat ještě hrst nastrouhaného sýra. Zvolte dobrý a voňavý, třeba goudu.

Česnekové kuře s rýží a kapustičkami

Růžičková kapusta je krásná na pohled, nezapomenutelná chuťově a plná zdraví prospěšných látek – k masu ideální společník.

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 100 g másla
  • 500 g růžičkové kapusty
  • sůl
  • pepř
  • k podávání: uvařená rýže

Postup:

  1. Stehna osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem a okořeňte paprikou. Vyskládejte je do pekáčku a položte na ně tenké plátky z třetiny másla. Podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 45 minut dozlatova.
  2. V pánvi rozpalte zbytek másla, osolte ho a rozkrojené kapustičky v něm orestujte tak, aby zůstaly křupavé. Podávejte s masem a rýží.