Oheň likvidovaly kolem tři čtvrtě na sedm ráno profesionální hasiči z Přerova a dobrovolní z Prosenic. Škoda se vyšplhala na milion korun.

„Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že požárem je zasažen samostatně stojící přístrojový transformátor napětí. Začali proto intenzivně spolupracovat se zástupci energetické a přenosové společnosti a po obdržení zprávy, že je zařízení bez dodávky elektrické energie, začali s hasebními pracemi," vylíčila krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Podle ní nebyl při požáru nikdo zraněn a plameny se podařilo rychle dostat pod kontrolu. Hasiči využili speciální zařízení – kombinovaný hasicí kontejner, který se používá pro likvidaci těchto typů požárů.

„Velitel zásahu si vyžádal také pracovníky odboru životního prostředí. Došlo totiž k poškození transformátoru a úniku oleje," doplnila mluvčí.

Kvůli požáru trafostanice v Prosenicích se krátkodobě ocitlo bez proudu několik desítek tisíc odběratelů na Přerovsku, Olomoucku a Novojičínsku.

„Našim elektromontérům se podařilo situaci rychle vyřešit a v těchto chvílích už v souvislosti s požárem neevidujeme žádnou poruchu," doplnil mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol. K výpadku elektrického proudu na Přerovsku podle něj došlo kvůli požáru měniče 400 kV společnosti ČEPS. Příčiny toho, jak ke vznícení došlo, nyní zjišťují vyšetřovatelé.