V jednu hodinu po půlnoci přijalo operační středisko HZS Olomouckého kraje oznámení o požáru.

„Na místo požáru vyjela profesionální jednotka ze stanice Prostějov posílena o jednotky SDH obce Plumlov, Kostelec na Hané a Prostějov-Vrahovice," řekl k výjezdu Jan Ondruch, mluvčí hasičského sboru Olomouckého kraje s tím, že tyto jednotky doplnili i dobrovolní hasiči z Ptení a Určic.

Zdroj: Youtube

Hasiči po příjezdu zjistili, že oheň zasáhl 30 metrů dlouhou střechu levého křídla nízkého zámku.

Méně než hodinu od ohlášení požáru velitel zásahu ohlásil, že oheň se přestal šířit.

Požár hasiči zcela zlikvidovali o čtvrt na šest ráno.

„Byl jsem tam celou noc. Nic nevím, vyšetřuje se to," řekl pro deník starosta Plumlova Adolf Sušeň.

Dík patří hasičům

Místostarosta Plumlova Martin Hyndrich prozradil, že rychlému rozšíření zabránili plumlovští hasiči a také jeden z obyvatel města.

"V noci kolem jedné hodiny si požáru všiml pan Řezníček, který bydlí nedaleko. S manželkou pak zavolali hasičům a věc oznámili. Náš dík patří jim a jednotce našich dobrovolných hasičů, kteří rychle přijeli a zabránili větším škodám. Ty zatím nemůžeme přesněji odhadnout, ale podle mě to bude do deseti milionů," řekl místostarosta.

Velmi blízko to má na zámek také Marek Otruba. Místní obyvatel a pořadatel řady kulturních akcí právě v Plumlově se tak na místo dostavil brzy po hasičích.

"Přišel jsem tak čtvrt hodinku po nich. Nemám moc co bych k požáru řekl, je to katastrofa, jejíž následky budou stát hodně peněz a úsilí. Naštěstí se ale podařilo požár zachytit včas a nefoukal vítr, který by jinak oheň mohl hodně rozšířit," řekl muž.

K požáru se pak podrobně vyjádřila zástupkyně kastelána Kateřina Jenešová.

„Bylo to strašné, katastrofa. Oheň sežehl část střechy nízkého zámku. Vše je už dávno uhašené, ale vrchní část střechy je prostě pryč," uvedla Jenešová.

Zároveň také dodala, proč je pro Plumlov ztráta střechy o to větší katastrofou.

„Byla jen pár let stará. Navíc jsme teď plánovali, že opravíme fasády. Jenže to teď vypadá, že budeme potřebovat projekt spíše na střechu," řekla.

Další video na FB Spolku plumlovských nadšenců: https://www.facebook.com/spoleknadsenci/

Proč hořelo? Elektřina tam nebyla

Škoda způsobena požárem byla zatím odhadnuta na 8 až 12 milionů korun.

„Jednotky svým včasným zásahem uchránily majetek v hodnotě téměř 50 milionů korun, dodal ještě Jan Ondruch.

Mezi hasiči, kteří se podíleli na uhašení požáru, byl také Petr Šmíd. Starosta plumlovských požárníků se dostal se svou jednotkou na místo mezi prvními.

"Dorazili jsme po jedné hodině. Hasili jsme dvěma proudy zevnitř a jedním zvenčí. Kolem třetí hodiny se povedlo požár lokalizovat, poté už jsme dohašovali. Zabránilo se rozšíření ohně na další hospodářskou budovu nebo do fitness centra," řekl Petr Šmíd.

"Shodou okolností jsme měli minulý týden cvičení hasičů na zámku, i když zrovna na druhé straně areálu," dodal Petr Šmíd.

Právě za včasný zásah dobrovolným hasičům z Plumlova poděkovala zástupkyně kastelána Kateřina Jenešová.

„Přijeli první a rychle požár uhasili. Oheň se tak nedostal do nižšího patra. Nevím, co mohlo oheň způsobit – například elektřina tam nebyla," vyjádřila se zástupkyně kastelána.