Až ve večerních hodinách se podařilo oheň zkrotit, jednotky ale budou požářiště střežit celou noc.

Skládka nebezpečného odpadu začala hořet v sobotu po jedné hodině odpoledne. Na místo postupně vyrazilo osmdesát hasičů ze šestnácti jednotek.

„Hoří velké množství materiálu, plocha požáru je 80 x 30 metrů a až 10 metrů na výšku. Zásah je fyzicky hodně náročný, protože hasiči celou dobu zasahují v dýchacích přístrojích a ve velice složitém terénu. Situaci navíc celou dobu komplikuje silný vítr,“ líčila z místa krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Zaplavený Brodek u Přerova, 15. října 2020
Za nedbalost, která způsobila zaplavení ulic Brodku, padl návrh na obžalobu

Překročení limitů nezjištěno

Do akce byly nasazeny velkoobjemové cisterny a policejní vrtulník s bambivakem. Povolána byla i chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, která měřila koncentrace zplodin v ovzduší na místě i v nejbližších obcích. O situaci byli neprodleně informováni starostové okolních obcí Čechy, Domaželice, Beňov a Prusy.

Chemici podle mluvčí naštěstí nezjistili, že by byly limity škodlivin překročeny.Pro hasiče bylo během zásahu nejtěžší zajistit dostatek vody na uhašení nebezpečného odpadu.

„Zřídili jsme plnící stanoviště na jedné z nádrží v Hradčanech, protože požár byl intenzivní a na jeho likvidaci bylo zapotřebí velké množství vody. Vrstva naskladněného materiálu na skládce byla velmi silná, takže se nedařilo dostat až k ohniskům,“ popsal Miroslav Čoček, ředitel přerovského územního odboru Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Obyvatelům Hradčan bezprostřední nebezpečí nehrozilo, protože vítr šel jihozápadním směrem. „Informovali jsme proto starosty obcí Domaželice, Čechy, Beňov a Prusy, aby řekli občanům, že nemají větrat,“ dodal.

Stavba obřího robotického centra pro on-line nakupování společnosti Amazon v Kojetíně je u konce.
Amazon spustí provoz v Kojetíně ve druhé polovině června. Město získá záchranku

Obec vozila hasičům jídlo

Součinnost při náročném zásahu poskytla i obec Hradčany.

„Zajistili jsme pro hasiče pití a stravu, protože s následky požáru bojovali až do večerních hodin. Dovezli jsme jim minerálky a bagety, protože někteří tady zůstanou až do zítřka. Protože máme v obci dvě přehrady, z nichž jedna je přímo pod skládkou, nasměrovali jsme hasiče, aby z ní mohli brát vodu,“ vylíčila starostka Hradčan Marie Galetová.

Podle krajské mluvčí hasičů Lucie Balážové se oheň podařilo lokalizovat ve večerních hodinách. Jednotky budou ale v omezeném rozsahu střežit požářiště celou noc.

„Aplikovali jsme pěnu, abychom zamezili dalšímu šíření. Požár byl lokalizován kolem půl osmé večer,“ řekla.

Tovačovská riviéra, která vznikla úpravou břehů Annínského jezera, se letos rozšířila.
Na „tovačovské riviéře“ se rozšířila pláž. Psi mají zákaz

Posily až z Brna a Ostravy

Na místě během odpoledne zasahovali profesionální a drážní hasiči z Přerova, dále profi jednotky z Olomouce, Lipníku nad Bečvou, Hranic, Ostravy a Brna - z Brna dorazila také letecká služba policie. Chemická laboratoř pak přijela z Frenštátu pod Radhoštěm.

Z dobrovolných hasičů zasahovaly jednotky z Hradčan, Radslavic, Dřevohostic, Pavlovic u Přerova, Lhoty, Horní Moštěnice, Troubek a Bystřice pod Hostýnem.

„Momentálně redukujeme síly a prostředky, na noc zde zůstává šest jednotek. V neděli ráno uvidíme, jestli bude nutné odkrývat ohniska bagry. Musíme si být jisti tím, že jsou i skrytá ohniska zchlazená,“ nastínil v sobotu večer další postup šéf přerovských hasičů Miroslav Čoček.