„Měli jsme třeba skauty, kteří si během nočního pochodu rozdělali oheň v lese. Ten pak začal hořet," vzpomněl jednu z mnoha letních příhod vyšetřovatel přerovských hasičů Miroslav Schwarz. Ten radí, aby se milovníci opékání špekáčků své kratochvíle raději vzdali. Alespoň do doby, než extrémní sucha pominou.

„Nejhorší je kombinace sucha a větru. Jiskra může rychle přeskočit do trávy, ale také na suché obilí nebo slámu. Lidé třeba vykopou brambory napadené plísní, vytáhnou je ze zahrádky na pole, a tam zapálí. Když foukne vítr, je oheň v poli," vysvětil.

Nedopalkové šílenství

Velkým nebezpečím jsou i nedopalky, odhozené v lese. Mnozí turisté jsou nepoučitelní, přestože jim za to hrozí vysoké sankce.„Dělají to houbaři, ale i cyklisté, kteří si po cestě zapálí, a pak jedou dál. Co se stane, už je ale nezajímá," řekl Schwarz.

Rodiče by podle něj měli v těchto dnech věnovat větší pozornost svým dětem, a to hlavně na venkově. První cigareta ve stodole nebo na poli uprostřed balíků slámy sice chutná sladce, ale může si ji pamatovat celá vesnice.

„Každý rok dojde při požárech, které způsobila buď hra dětí se zápalkami, nebo kouření, ke zraněním a značným majetkovým škodám. Tajné kouření ve stohu či v seníku může mít vážné následky. Jen v loňském roce způsobily děti do patnácti let v Olomouckém kraji devět požárů s celkovou škodou za více než 780 tisíc korun," shrnula krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Nejčastější příčiny

Nejčastější příčinou letních požárů je podle statistik nedbalost dospělých, tedy kouření, zakládání ohňů v přírodě, zanedbání bezpečnostních předpisů a používání otevřeného ohně. K dalším patří technické závady, jako je vada materiálu či konstrukce, úmyslné zapálení a hra dětí s ohněm.

Podle vyšetřovatelů zatím na Přerovsku naštěstí větší problémy nejsou. Hasiči pouze minulý víkend likvidovali požár břečťanu, ke kterému došlo u městských hradeb pod přerovským zámkem. K zahoření došlo v noci ze soboty na neděli.

„Oheň ale nenapáchal větší škody, protože se ho podařilo včas uhasit. Příčina je v šetření," uzavřel Miroslav Schwarz.