Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelňačka - polévka, která zahřeje a potěší

Další díl kulinářského seriálu Deníku je věnován tradiční surovině hlávkovému zelí, které v zimě chutná a dodá i potřebné vitaminy.

20.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Alois Žižka

SPOUSTA RECEPTŮ, TIPŮ, NÁVODŮ
na
www.vseovareni.cz

Zelňačka je jednou z neoblíbenějších polévek u nás. Ideální je právě pro zimní období, kdy kysané zelí dodá potřebné vitamíny.

Recepty na ni najdeme dokonce i v románech. Píše o ní Bulat Okudžava a René Fallet svou nejslavnější knihu nazval právě Zelňačka.

Zelná polévka je vpravdě univerzální jídlo. Vzhledem ke své jednoduchosti a skutečnosti, že opravdu zasytí, je velmi oblíbená u studentů. Na druhou stranu se dá nekonečně variovat a téměř každá rodina má vlastní recept.

Málokdy se stane, že byste na dvou různých místech jedli stejnou zelňačku. Někdo vynechává papriku, někdo se obejde bez klobásky a na zelňačku „couralku“ vám bude stačit jen zelí, zakysaná smetana, mouka a voda.

U nás známe víceméně pouze zelňačku uvařenou z kyselého zelí (zkuste opravdu jednoduchou a rychlou zelňačku podle českého zpěváka Jiřího Helekala), ale v cizině se můžeme setkat také se zelňačkou z čerstvého zelí.

Nesmrtelný umělecký pomník této polévce vytvořil francouzský spisovatel René Fallet, který v roce 1980 vydal humoristickou knihu Zelňačka, v níž se do této polévky zamiluje i mimozemšťan. Příběh proslavil stejnojmenný francouzský snímek s Luis de Funesem v hlavní roli. V roce 1995 vznikl i český televizní film, kde hlavní roli hrál Josef Somr.

V knize samozřejmě nechybí i recept:

„Odjakživa vídal Glód svou babičku, matku, ženu připravovat zelňačku. Takřka od narození věděl, jak se připravuje, a dělal to, aniž na to myslel. Omyl hlávkové zelí, odstranil žebra listů, srdíčko rozřízl na čtyři díly, hodil na pět minut do vroucí vody a během té chvilky zametl v domě… Vrátil se zpátky k baště, dal zelí do hrnce, přidal k němu čtyři oloupané brambory, cibuli, dvě mrkve a bohatě zalil vroucí vodou. Přidal trošku soli, snítku tymiánu, tři zrnka pepře, a jelikož česnek vyhání červy a na světě není nic horšího než červi, vyjma nastuzení, stroužek česneku. Lidi z města, kteří jsou jeden jak druhý kancelářské myši a mluví spolu s nosem u nosu, by ho tam nedali. Ale lidi z města kvůli všem těm cavykům nemají žádné zdraví, padají jako mouchy na těch svých ulicích a bulvárech… Hrnec zakryl pokličkou a zanechal ho na věrném sporáku z černé litiny. Až se to bude vařit tři čtvrtě hodiny na středním plameni, polévku odtáhne, předtím ji však ochutná. O kousky slaniny se postará na poslední chvíli.“ (použito z překladu Růženy Steklačové)

Pokud vás tento původní literární recept nezaujal, ale zelňačku z nekysaného zelí byste rádi vyzkoušeli, můžete zkusit polévku z čerstvého zelí, popřípadě trošku složitější, ale zase pestřejší zelnou polévku z Obwaldu.

Staroruská zelňačka podle Okudžavy

zeVraťme se nyní k dobře známé zelňačce z kysaného zelí. I ta si našla místo v krásné literatuře. Recept na staroruskou zelňačku nabídl slavný ruský básník, spisovatel a šansoniér Bulat Okudžava ve svém románu z roku 1985 Dostaveníčko s Bonapartem.

„Nic nemůže být lahodnějšího po úmorném pochodu, na kterém voják si spaluje hrdlo ochutnáváním hned vodky citrónové, hned pelyňkové, hned zase obyčejné, vypálené po kapkách z čisté pšeničky, než propláchnout sežehlé vnitřnosti staroruskou zelňačkou. Jen si dávejte do nosu, geniální stratégové, strůjci historických triumfů, tohle krátké blažené posezení u mého domácího krbu si plně zasloužíte… A zelňačku taky. Z kyselého zelí! Dát hlávkové zelí by bylo pusté diletantství! Nejdřív vezmeme mladé, prostředně tučné hovězí. Maso té nejveselejší kravičky, která ještě neztratila chuť do života, a hlavně její žebírka uvařená s láskou, s kolečky mrkve a cibule, jejichž chutě se navzájem prolnou, a teprve nakonec přidáme zelí, kysané zelí, které už ztratilo svou hlávkovou svěžest, zvláčnělo, vykvasilo, ale zůstalo křehké: musí to být loňské zelí, nepřikyselené, naložené s brusinkami a rybízovým listím, v tom ovšem člověk musí znát míru, to se nesmí přehánět, a co je přirozeně hlavní, zelí se musí umět správně nakrouhat, ne nakřivo a šejdrem, ne halabala, ne s trestuhodnou nedbalostí šmik sem šmik tam, ale musíte umět hlávku proměnit v tenké průsvitné hadříky, půvabné stužky… Zelňačku uvaříme večer a necháme do zítřejšího oběda uležet, teprve pak podáváme!“

Je vidět, že o kyselém zelí se dá krásně psát. Ovšem ještě lepší je ho jíst. Zkuste třeba recept na lehce netradiční zelňačku.


VYZKOUŠEJTE:
NETRADIĆNÍ ZELŇAČKA

20.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Karel Plášek
44

Přerovský oslavenec Plášek: Jsem rád, že si na dědka vzpomněli

Prvňáčci. Ilustrační foto

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Všechovice a Osek nad Bečvou

Voliči z některých okrsků v Přerově zamíří k urnám jinam

Už v pátek 20. října úderem druhé hodiny odpoledne se otevřou volební místnosti a lidé budou moci vhodit svůj hlas kandidátům do Poslanecké sněmovny. V Přerově se bude volit jako obvykle v jednapadesáti okrscích, některé z nich ale občané nenajdou na tradičních místech.

Řidič se zranil při nehodě, do auta ještě narazil cyklista

Jako ze špatného filmu. Tak by se dal nazvat sled událostí během dopravní nehody, která se stala v pondělí dopoledne na silnici v Tovačově.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Derby opět ovládl Přerov. Výhru hostů řídil oslavenec Plášek

Derby Přerov umí. I druhé vzájemné utkání Zubrů s prostějovskými Jestřáby přineslo výhru Přerovanů. Ti měli po většinu duelu navrch a nakonec si z Prostějova odvezli tři body za výhru 2:1. U obou gólů Přerova asistoval veterán Plášek, který v den utkání slavil 44. narozeniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení