Ono je to tak ostatně téměř se vším co děláme a způsobujeme si tím nerovnováhu v těle a tím větší či menší zdravotní a psychické problémy.

Moderní doba nám sice dokázala život velmi ulehčit a zpříjemnit, ale každá mince má dvě strany a je to něco za něco. V tomto případě, kdy manipulujeme čas ve smyslu letní a zimní, kdy používáme topení, klimatizace, svítíme ve dne v noci, v zimě jíme letí plodiny a naopak a pracujeme stále stejně, ať je jakékoliv roční období. A to je špatně.

Naše těla jsou tisíce let naprogramována na nějaký režim, na nějaký klimatický pás, na střídání ročního období, na nějaké hospodaření se zdroji. Prostě jsme přizpůsobeni k respektování konkrétního času a prostoru a to posledních pár desítek let prostě neděláme.

Například stará lidská moudrost říká, že na jaře by se mělo chodit brzy spát a také brzy vstávat, v létě by se mělo chodit později spát a brzy vstávat, na podzim by se mělo chodit později spát, ale už i později vstávat a v zimě by se mělo chodit brzy spát a pozdě vstávat. A to nemluvím o tom, že zima je čas klidu, odpočinku a kontemplace.

Samozřejmě výše zmíněné platí i o stravě, ve zkratce, na jaře jíst vše zelené a čerstvé, vše co rychle roste, co je mladé a pružné, přirozeně se tak čistí organizmus od těžké zimní uskladněné stravy, která se sklízí až pozdě na podzim, aby měla čas pořádně dozrát a pak i dlouho vydržet. Může to být sušené maso, ovoce, luštěniny, obilniny, uchovaný tuk, kterého potřebujeme logicky v zimě mnohem více!

A kdo z nás tohle v dnešní době respektuje? Troufám si tvrdit, že prakticky nikdo a ani nikdo v tomto nastavení společnosti prostě nemůže. No a často je jarní únava to nejmenší, co nás může nepříjemně paralyzovat. Tělo prostě dává na jaře jasný signál, že jsme v zimě nerespektovali přirozený biorytmus, který je zakořeněn hluboko v naší DNA.

Jak si můžeme pomoct sami?

První radou je logicky respektovat výše zmíněné cykly, tedy respektovat čas a prostor, ve kterém se nacházíme.  Nebo alespoň se co nejvíce tomuto režimu přiblížit. Tím se zbavíme nejen jarní únavy, ale zcela jistě i mnoha dalších zdravotních problémů.

Pokud už únava přišla, tak nedoženeme, co jsme zpackali v zimě, ale můžeme naskočit na jarní zelenou očistu. Určitě jste slyšeli pojem „orgánové hodiny“, to je právě to něco zakořeněno po tisíce let v naší DNA. To, co řídí a ovlivňuje biorytmus, prostě souznění s přírodou. A na jaře se dostávají ke slovu játra a barvou jater je zelená a jak víme, tak játra jsou největší a hlavní detoxikační orgán v těle.

Úplně nejlepší bylinky, které rostou všude a ony vědí proč a kdy mají růst a jen naše hloupost odsuzuje tyto bylinky do kategorie otravný plevel, jsou kopřivy a pampelišky. Naprosto fantastické byliny na jarní očistu, ale na jaře je podobných bylin mnohem více a neuděláte chybu s ničím zeleným ?. Více o kopřivě se dočtete zde. Více o pampelišce zase zde a ucelený článek o jarní detoxikaci si určitě musíte přečíst zde.

A jak tohle celé propojit a najít ucelený systém přímo Vám na míru? Pokud si nevíte rady, tak vyhledejte vhodného odborníka na bylinky, nebo na detoxikaci na největším portálu celostní a alternativní medicíny www.znamyterapeut.cz, kde se soustředí největší počet praktiků a odborníků celostní medicíny v České Republice a na Slovensku, přehledně zařazených do kategorií.

Můžete se dočíst o všech možných metodách, které můžete hodnotit, stejně jako terapeuty.

Na portálu nově vznikla online poradna, kde zadáte svůj dotaz a odborníci se Vám k problému zdarma vyjádří a je na Vás, jakého si případně vyberete pro hledání Vašeho ztraceného zdraví a harmonie.

ZnamyTerapeut.cz