V případě, že chce majitel domu provést rekonstrukci nebo staví úplně nové podkroví, bez střešního okna se obejde jen stěží.Otázkou je, pro jaké okno se rozhodnout, aby splňovalo požadavky na spolehlivost, funkčnost i nenáročnost údržby a aby všem těmto ukazatelům odpovídala i cena. V neposlední řadě hraje roli i vzhled střešního okna. Všem těmto požadavkům vyhovují bezúdržbová plastová střešní okna VELUX s dřevěným jádrem. „Jejich velkou předností je vysoká pevnost a tvarová stálost okenního profilu, která je daná právě dřevěným jádrem. Díky němu se rám a křídlo okna nedeformují vlivem teplotních výkyvů, které nejsou na střeše výjimkou," vysvětlil odborník na střešní okna ze stavebnin TRADIX Roman Mikel. Polyuretanová vrstva, podle jeho vyjádření, zaručuje vysokou odolnost okna vůči vlhkosti a ušpinění. Velmi vhodný je proto tento typ například do koupelen či kuchyní, kde jsou i vyšší nároky na údržbu. Dojde-li ke znečištění rámu, stačí ho otřít vlhkým hadrem. Další nespornou výhodou a také estetickým prvkem je bezešvý jednolitý povrch okna, který neruší žádné spáry. Hladký povrch nedovoluje usazování špíny ve spárách a navíc velmi dobře vypadá. Okno je opatřeno vrstvou bílého laku s UV filtrem, díky němuž zůstává lak i při působení slunečního záření stále bílý a nemění svoji barvu. Tento typ střešních oken lze použít tam, kde bílá barva může vhodně doplnit celkový vzhled interiéru. V sortimentu značky VELUX lze nalézt bezúdržbová plastová střešní okna s dřevěným jádrem hned v několika provedeních.

Ať už venku praží slunce, nebo zuří vánice, je nutné, aby v podkroví bylo příjemné klima. K tomu pomůže předokenní roleta. Prostor zútulní a navíc díky ní domácnost spotřebuje méně energie na vytápění. K tepelnému komfortu v podkroví výrazně přispívají zastiňovací doplňky na střešních oknech. Zbytečným únikům tepla v zimním období účinně zabraňuje předokenní roleta, která snižuje tepelné ztráty až o 15 procent, a tím i výrazně šetří výdaje za vytápění. V létě naopak brání přehřívání interiéru, protože zachytí až 95 procent slunečního tepla, ještě než dopadne na sklo.

Bezpečí pro uživatele i okna

Předokenní roletu tvoří lamely vyplněné polyuretanovou pěnou a spoje mezi nimi jsou zatěsněny gumou. Roleta je upevněna v hliníkovém rámu. Tato pevná konstrukce chrání okno proti poškození a zároveň působí i jako zvuková bariéra. „Například hluk dopadajícího deště a krupobití dokáže zatažená předokenní roleta utlumit až o tři decibely, což v místnosti člověk vnímá jako pokles hlučnosti o celou polovinu. Předokenní roleta také dokonale reguluje denní světlo a umí místnost úplně zatemnit a zajistit v místnosti pohodu pro odpočinek," podotkl Roman Mikel.

Tři varianty ovládání

Nejpohodlnější způsob ovládání předokenní rolety je dálkově na elektrický či solární pohon. K zatažení a vytažení rolety stačí pouhé stisknutí na dálkovém ovladači. Výhodou rolet ovládaných na solární pohon je dodatečná instalace na již osazená střešní okna, jelikož není třeba vést žádné elektrické kabely. Solární baterie, pohánějící motor, jsou dobíjeny slunečním zářením. Kapacita baterie je dostatečná pro pohon rolety i v zimních měsících, při zatažené obloze a samozřejmě také v noci. Předokenní rolety na střešních oknech je možné ovládat i manuálně zevnitř místnosti.

Kombinujte s vnitřními doplňky

Předokenní roletu je možné kombinovat s jakýmkoliv typem interiérových zastiňovacích doplňků. Rolety a žaluzie spolehlivě regulují množství světla během dne, navozují příjemnou atmosféru a mohou být výrazným designovým prvkem interiéru. Předokenní roleta tvoří vhodný „pár" například s dvojitě plisovanou roletou FHC pro úsporu energie. Tento model zvyšuje energetickou účinnost a izolační vlastnosti střešních oken díky hliníkové fólii s tepelně izolačními vlastnostmi na vnitřní straně dvojitého plisé. Použitím energeticky úsporných rolet FHC lze v zimě snížit únik tepla z interiéru až o 34 procent.

Související článek

Stavíme s Deníkem: izolace pro kontaktní zateplení fasády