VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 17 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Pracovník ostrahy - výjezdy a kontrola el. zabezpeč. objektů. Požadované vzdělání: nižší střední. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, výjezdy a prověřování poplachů el. střežených objektů., , Požadavky:, základní obsluha PC, komunikace s klienty, trestní rejstřík bez záznamu, řidičský průkaz sk. B, výhodou vysloužilí policisté a vojáci., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: info@mprofis.cz;, - telefonicky na čísle 608 921 777 - p. Suchánková. Pracoviště: Ivo macháček, Kosmákova, č.p. 2826, 750 02 Přerov 2. Informace: Zuzana Suchánková, +420 608 921 777. Management - Management Ředitel 20 000 Kč Obchodní náměstci (ředitelé) Quality division director. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: REQUIREMENTS: , - University degree (mechanical field is prefered), - 10 years experiences of managing quality department, - fluent knowledge of Korean language (native speaker), - perfect knowledge of English language (C1), - driving license, , RESPONSIBILITIES:, - managing and coordinating quality department, - communication and reporting to Korea on daily basis, - daily meetings with Korean management, - ensuring the implementation and compliance procedures according ISO elaboration internal quality standards , - ensuring and responsibility for strict adherence to production specifications of all products , - willing to work overtime, , We´re looking for a new employee who will manage the new project.. Pracoviště: Das czech republic s.r.o., Olomoucká, č.p. 306, 753 01 Hranice 1. Informace: Pavla Konečná, +420 725 607 831. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 20 000 Kč Pomocní pracovníci v živočišné výrobě Pracovník/ce v živočišné výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED nebo dle dohody., , Náplň práce:, krmení, stlaní a poklud hovězího mastného skotu, , Požadavky:, ŘP sk. B, T, , Nabízíme:, bonusy ke mzdě; příspěvek na stravování; možnost ubytování, , Zájemci se mohou hlásit - kontaktní osoba paní Veronika Tesařová:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: farmaondrousek@seznam.cz;, - telefonicky (07,00 - 15,30hod.) na čísle 774 162 892;, - osobně na adrese: Alois Ondroušek, Horní Újezd č.p. 148, 753 53 Všechovice, , Místo výkonu práce: zemědělská farma v Malhoticích; v období květen - listopad probíhá odchov stáda na pastvinách v blízkém okolí. Pracoviště: Alois ondroušek - pracoviště horní újezd, 753 53 Všechovice. Informace: Veronika Tesařová, +420 774 162 892. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 13 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, zkušenosti s prodejem masa a masných výrobků výhodou, samostatnost., , Nabízíme:, stravenky, prémie, odměny., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: prace@tesjatky.cz. Pracoviště: Slezské uzeniny, s.r.o. - pracoviště přerov, Wilsonova, č.p. 153, 750 02 Přerov 2. Informace: Jolana Pilchová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová
5

Lenka Chalupová: Inspirací pro novou knihu byla hračka z dětství

Část výtěžku Kabelkového veletrhu Deníku, který se koná 9. října v Galerii Přerov, poputuje i na zakoupení vertikalizačního stojanu pro malého Františka. Chlapec se narodil postižený a trpí dětskou mozkovou obrnou.
7

Kabelkový veletrh pomůže i malému Františkovi z Přerova

Územní řízení na stavbu D1 u Říkovic bylo přerušeno

Územní řízení na stavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem bylo dočasně přerušeno. Olomoucký magistrát totiž vyzval Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) k dodání podkladů a závazných stanovisek, která už jednou ležela na stole přerovských úředníků. Ti jsou ale podle rozhodnutí kraje podjatí. Investor stavby má na dodání stanovisek lhůtu do 31. května příštího roku.

Házenkářská senzace! Žeravice v poháru vyřadily prvoligovou Bystřici

O velké překvapení se ve druhém kole Českého poháru postarali házenkáři Žeravic.

Kabelkový veletrh Deníku letos hostí Galerie Moritz a Galerie Přerov

Dva termíny a dvě města, kde se bude pomáhat prostřednictvím největší charitativní akce Deníku: Kabelkového veletrhu.

Jiří Tkadlčík neuhnul a je mistrem republiky. Bratr Marek skončil šestý

Kdo jiný mohl ovládnout historicky první mistrovství České republiky strongmanů střední váhy než nejsilnější muž světa do 105 kilogramů Jiří Tkadlčík. Přerovský silák se zasloužil o vznik asociace Strongman Czech U105, aby i závodníci této kategorie měli v Česku srovnatelné možnosti jako obři neomezených vah. První český šampionát se uskutečnil v neděli v Kladně.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT