VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

2475 - Optometristé Optometrista - Hranice na Moravě.(22 000 Kč)

Optometristé Optometrista - Hranice na Moravě. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Společnost Optik House s.r.o., je provozovatel obchodní sítě VAŠE OPTIKA s.r.o., která je ryze českou společností. Stabilita a zároveň dynamicky se rozvíjející rodinná společnost nás řadí již 10 let mezi TOP optiky na českém trhu. Naše firma staví na rodinných hodnotách a osobním lidském přístupu k našim pracovníkům a klientům ve všech našich stávajících 50 – ti pobočkách v ČR. Jsme tak nablízku svým klientům i zaměstnancům. Klademe důraz na dlouhodobou spolupráci, atraktivní a férovou nabídku služeb a nadstandardní servis., , Optometristka/Optometrista , , Požadujeme:, , •VŠ vzdělání v oboru optometrie, •Komunikativnost, vstřícnost, spolehlivost, •Příjemné a milé vystupování, , Pracovní náplň:, , •Spolupráce s lékaři a řešení široké škály klientských případů, •Vyšetření a měření zraku klienta, •Aplikace kontaktních čoček a jiné, •Poskytování poradenství zákazníkům, •Prodej brýlí, kontaktních čoček a jiných optických pomůcek, •Vedení administrativy a záznamů klientů, , Nabízíme:, , •Silné zázemí stabilní české společnosti, •Práci od pondělí do pátku - víkendy a večery patří Vám a Vaším blízkým, •Velkou podporu na počátku spolupráce, •Unikátní interní vzdělávací a rozvojový program, •Zajímavou práci v příjemném a moderním prostředí prodejny, •Zaměstnanecké benefity a každoroční přehodnocení mzdy dle dosažených výsledk. Pracoviště: Vaše optika - hranice na moravě, Galašova, č.p. 175, 753 01 Hranice 1. Informace: Martina Sedláková, .

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zedník(15 000 Kč)

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník, pomocné stavební práce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, Přijmeme zedníka na zednické práce a pomocné stavební práce pro rekonstrukce našich budov., , Požadavky: , vyučení v oboru zedník nebo příbuzné činnosti, zkušenosti v oboru, pečlivost, zodpovědnost, spolehlivost., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email:farmaondrousek@seznam.cz;, - telefonicky na čísle 581 622 047 - p. Alois Ondroušek. Pracoviště: Farma ondroušek s.r.o, 753 53 Všechovice. Informace: Alois Ondroušek, +420 581 622 047.

Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Zahradník(19 000 Kč)

Zahradníci floristé a květináři Florista/tka - aranžér/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, samostatné floristy/tky. Vyučení ani praxe není podmínkou, spíše výhodou. Sami uchazeče vyškolíme, pokud bude zaškolení probíhat v jiném městě, zajistíme a uhradíme ubytování. Požadujeme cit pro barvu, kreativnost s estetickým vnímáním, základní znalost práce na PC (odeslat a přijmout email, vyplnit tabulku aj.)., , Nabízíme:, Mzda je přepočítávána dle skutečné tržby prodejny a z toho zaměstnanci ještě k uvedené mzdě dostávají procenta. Významné prémie dostávají zaměstnanci také pokud splní limit odpisů zboží. Výsledná mzda je maximálně motivační a bez finančního stropu., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: florcentrum@florcentrum.cz;, - telefonicky v pracovní dny od 7,00 do 15,00 hod. na čísle 736 473 456 - p. Marcela Foltýnová, , Místo výkonu práce: Kaufland Přerov, Lipnická 2996, Přerov.. Pracoviště: Florcentrum foltýnová s.r.o. - pracoviště přerov, Lipnická, č.p. 2996, 750 02 Přerov 2. Informace: Marcela Foltýnová, +420 736 473 456.

Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Zahradník(19 000 Kč)

Zahradníci floristé a květináři Florista/ka, aranžér/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, samostatné floristy/ky. Vyučení ani praxe není podmínkou, spíše výhodou. Sami si uchazeče zaškolíme, pokud bude zaškolení probíhat v jiném městě, zajistíme a uhradíme ubytování. Je důležité, aby nový uchazeč měl cit pro barvu byl kreativní s estetickým vnímáním. Požadujeme základní znalost práce na PC (odeslat a přijmou email, vyplnit tabulku). , , Nabízíme:, Mzda je přepočítávána dle skutečné tržby prodejny a z toho zaměstnanci ještě k uvedené mzdě dostávají procenta. Významné prémie dostávají zaměstnanci také, pokud splní limit odpisů zboží. Výsledná mzda je maximálně motivační a bez finančního stropu. Mzdy zaměstnanců se pohybují mezi 16 a 20 tisíci korun v čistém. , , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: florcentrum@florcentrum.cz;, - telefonicky od 7,00 do 15,00 hod. v pracovní dny na čísle 736 473 456 - paní Hana Foltýnová. Pracoviště: Florcentrum foltýnová s.r.o. - pracoviště hranice, Družstevní, č.p. 2034, 753 01 Hranice 1. Informace: Marcela Foltýnová, +420 736 473 456.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár skládky v Lipníku nad Bečvou

Hasiči likvidují požár skládky v Lipníku

Těžba štěrkopísku, ilustrační foto.

Zastupitelé odmítli pískovnu v Žeravicích

Zubři a Nagano: Snad se ještě dožiji podobného úspěchu, říká "král Dočky"

Je to přesně dvacet let, co jsme mohli sledovat zlaté tažení českých hokejistů „turnajem století“. Někdo sledoval klíčové naganské bitvy v zaměstnání, někdo doma, jiní ještě seděli ve škole a měli radost hlavně z přerušeného vyučování.

Máte doma nadaného zpěváčka ? Přihlaste ho do pěvecké soutěže v Přerově!

Už zanedlouho budou moci předvést své umění děti, které se zúčastní tradiční pěvecké soutěže O zámecký klíč.

On-line rozhovor s primářkou hematologie

Proč pořád neumíme na 100% vyléčit leukémii? Jak je těžké získávat dárce? Jaký zájem o práci s krví? Nejen na to se můžete ptát primářky Jany Pelkové z Hematologicko – transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati a ve Vsetínské nemocnici. Otázky můžete pokládat již nyní, Jana Pelková vám bude odpovídat ve středu 21. února od 10 do 11 hodin na našem webu.    

Kytarový mág Neil Zaza pochválil publikum: Lidé byli milí a trochu bláznili

Dokonalá hra na kytaru, tanec a obrovský závěrečný aplaus. V přerovské restauraci Pivovar začal v sobotu večer již šestý ročník festivalu křtěného vodou a pivem – jarní prolog festivalu Blues nad Bečvou, a to koncertem amerického kytaristy Neila Zazy, který společně s kapelou příchozí doslova učaroval svoji neskutečnou hrou na kytaru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT