VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 25 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci ve strojírenství Strojírenský kontrolor jakosti a kvality. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, SPŠ strojní; praxe v oboru vítána; Specializace na zámečnické a svářecí práce; výborná znalost čtení výkresové dokumentace; samostatnost, fyzická zdatnost., , Nabízíme:, stravenky v hodnotě 118,-Kč; zaměstnání u stabilního zaměstnavatele, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: hagerova@psp-sps.cz. Pracoviště: Psp speciální strojírna a.s., Tovačovská, č.p. 2971, 750 02 Přerov 2. Informace: Naděžda Hagerová, .

Obchod - Obchod Obchodní zástupce 20 000 Kč

Obchodní zástupci Obchodní zástupce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, vyhledávání nových zakázek., , Požadavky:, hledáme osobu komunikativní, spolehlivou, schopnou se rychle orientovat v problému, ochotnou učit se novým věcem, kreativní, samostatnou a odolnou vůči stresu. Uchazeč by měl mít obchodní a prezentační dovednosti, znalost MS Office alespoň na uživatelské úrovni. Praxe v obchodě je vítána, není však podmínkou. , , Nabízíme:, práci v příjemném kolektivu, závodní stravování, , Životopisy zasílejte, prosím, POUZE na e-mail pisklakova@el-lumen.cz.. Pracoviště: Elektro-lumen, s.r.o., Hranická, č.p. 505, 753 61 Hranice 4. Informace: Lenka Piskláková, +420 581 699 411.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 20 000 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol (kromě v přípravných třídách základních škol) Učitel/ka 1. stupeň ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, Praxe a zkušenost s vyučováním v malotřídní škole vítána., , Nabízíme:, Příspěvek na stravování, , Zájemci se mohou hlásit u Mgr. Zámrské:, - zasláním životopisu (CV) na email: skola@zsmspartutovice.cz;, - telefonicky (8,00 - 17,00 hod.) na čísle 737 288 498;, - osobně. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola partutovice, okres přerov, příspěvková organizace, 753 01 Hranice 1. Informace: Kateřina Zámrská, +420 737 288 498.

Administrativa - Administrativa Asistent, asistentka 20 000 Kč

Odborní asistenti v administrativě Odborní asistenti v administrativě. Požadované vzdělání: úsv. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplń práce:, jednání s firemní klientelou. , , Nabízíme:, možnost kariérního růstu; komplexní zaškolení, vzdělávání a kariérní rozvoj; firemní benefity; moderní, příjemné pracovní prostředí,; notebook, mobilní telefon, firemní tarif., , Požadujeme: , ochota učit se novým věcem; komunikativnost; trestní rejstřík bez záznamu; řidičský průkaz sk. B ; základy práce na PC (MS Office)., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: filip.tomecek@smsfinance.cz;, - telefonicky na čísle 731 184 290 - Ing. Filip Tomeček. Pracoviště: Sms finance, a.s. - pracoviště hranice, jiráskova, Jiráskova, č.p. 2188, 753 01 Hranice 1. Informace: Filip Tomeček, +420 731 184 290.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ruská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
11

Krásná žena z Orientu, Ruska či Uruguaye? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny A

Akuna show v Přerově 2017
23

Akuna show pobaví Přerov. Na jaké hvězdy se letos můžete těšit?

Z Přerova odchází po sedmnácti letech oblíbený farář

Dlouholetý farář Římskokatolické církve v Přerově Pavel Hofírek odchází po sedmnáctiletém působení ve zdejší farnosti na jiné působiště. Podle olomouckého arcibiskupství je střídání duchovních běžné, ale změna na přerovském děkanátu je jednou z největších v letošním roce.

Zloděj v Galerii Přerov ukradl 23 kusů oblečení. Takto vypadal

VIDEO / Škodu za více než 11 tisíc korun způsobil 20. května v dopoledních hodinách neznámý muž, který „řádil“ v prodejně sportovních potřeb v přerovské Galerii, odkud si odnesl celkem třiadvacet kusů sportovního oblečení.

Výtěžek přes sto tisíc. Fotbalová benefice Nováků v Kozlovicích pomáhá dětem

/FOTOGALERIE/ Vloni se vybralo přes sto tisíc korun, letos podobná částka poputuje na konto nadace Šance a Dětské hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci znovu.

Nejvyšší fotbalová liga má nového partnera. Fortunu. Logo rozpoutá debaty

Marné hledání dlouhodobého partnera skončilo. Nejvyšší fotbalová liga má po letech silného partnera, se kterým se spojí na několik let dopředu: sázkovou kancelář Fortuna. Ta patří finanční skupině Penta, pod kterou spadá i vydavatelství VLM.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT