VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 16 800 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16800 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba: 05,30 - 14,00 hod., 10,30-19,00 hod., , Požadavky:, vyučení v oboru výhodou, , Nabízíme:, Možnost odběru obědů ze dvou hlavních jídel, zaměstnavatel přispívá na hrazení stravného, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Hana Voharková:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: kuchyn@domovsenioruhranice.cz;, - telefonicky (v pracovní dny) na čísle 581 650 208;, - osobně (v pracovní dny 06,00 - 14,30hod.) na adrese: Domov seniorů Hranice, příspěvková organizace, Jungmannova č.p. 1805, 753 01 Hranice. Pracoviště: Domov seniorů hranice, příspěvková organizace, Jungmannova, č.p. 1805, 753 01 Hranice 1. Informace: Hana Voharková, +420 581 650 208. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 15 500 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 15900 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Náplň práce:, výroba pizzy; bulek a gyrosu, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Alisan Dželadini:, - telefonicky (09,00 - 16,00hod.) na čísle 776 113 550;, - osobně na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: Alisan Dželadini, Wilsonova č.p. 2933/2b, 750 02 Přerov. Pracoviště: Alisan dželadini - pracoviště přerov, Wilsonova, č.p. 2933, 750 02 Přerov 2. Informace: Alisan Dželadini, +420 776 113 550. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 7 000 Kč Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitel/ka MŠ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadavky:, hra na hudební nástroj; kladný vztah k dětem, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: zsms.lazniky@seznam.cz;, - telefonicky (08,00 - 14,00hod.) na čísle 774 800 513 - Gabriela Zlámalová. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola lazníky, okres přerov, příspěvková organizace, 751 25 Veselíčko u Lipníka n.B.. Informace: Gabriela Zlámalová, +420 774 800 513. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 15 000 Kč Stavební a provozní elektrikáři Stavební a provozní elektrikář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zájemci se mohou hlásit u pana Navrátila:, - zasláním životopisu (CV) na email: josef.navratil@elnad.cz;, - telefonicky na čísle 608 729 522;, , Místo výkonu práce: Tovární 158, 751 03 Brodek u Přerova. Pracoviště: Elnad cz spol. s r.o. - pracoviště brodek u přerova, Tovární, č.p. 158, 751 03 Brodek u Přerova. Informace: Josef Navrátil, +420 608 729 522.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Přerova (v modrém) proti Vsetínu.

Zubři při power play odmítli smolnou prohru, Vsetín rozhodl v prodloužení

Roman Matějka.

Bouře v kabině nepomohla, Kozlovice prohrály v Bruntále podruhé za sebou

Rozhodněte, komu hejtman pošle až 300 000

ANKETA UVNITŘ / Až tři sta tisíc korun poputuje na dobročinné účely. Kam? O tom můžete poprvé v historii rozhodnou vy, čtenáři našeho Deníku. Stačí hlasovat v anketě, kterou najdete u tohoto článku.

Hledáme REDAKTORA/KU pro Přerovský deník

Chcete pracovat v uznávané mediální společnosti? Aktuální dění je to, co vás zajímá?

Stromy pro Olgu Havlovou a pomník pro dávno padlého nepřítele: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 14. října 2018.

Viktorka nezvládla existenční bitvu se Šumperkem. Ten si odvezl všechny body

Veledůležitá bitva pro oba týmy, existenční duel o záchranu divize, zápas o šest bodů. Tak se mluvilo o utkání 11. kola fotbalové divize E mezi Přerovem a Šumperkem. Nutnost zvítězit na domácím hřišti neunesla domácí Viktorka, která před žalostně nízkou návštěvou v sobotu padla 1:2 a dál se krčí na posledním místě tabulky.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT