Jde zdánlivě o nejobyčejnější ovoce v našich krajích. Zejména v porovnání s exotickými druhy máme tendence jablka podceňovat.

Ne nadarmo se ale říká, že stačí jedno denně a nebudeme potřebovat lékaře. A co teprve jeho chuť a vůně.

Prospívají zdraví

Jablka obsahují více než třicet minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí. Dále en-zymy, které příznivě ovlivňují činnost zažívacího ústrojí a normalizují střevní mikroflóru.

Sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale v těle rozkládá spolu s jablečnou vlákninou pomaleji a tím udržuje v krvi stabilní hladinu cukru.

V žádném jiném plodu není obsažena v takovém množství rozpustná vláknina pektin. Ten podporuje vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny.

Pokud jde o vitaminy, jablka disponují mimo jiné provitaminem A, vitaminem B, kyselinou listovou, vitaminem C vitaminem E.

Jablka obsahují také flavonidy pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.

Poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.

Tuňákový salát s jablky

Tuňákový slaát s jablky

Kapr s jablky

Kapr s jablky

Kachna s jablky

Kachna s jablky

Pikantní kuřecí prsíčka s jablky

Pikantní kuřecí prsíčka s jablky

Kančí s jablky

Kančí s jablky

Plněná jablka

Plněná jablka

Kuřecí prsa s dušenými jablky

Kuřecí prsa s dušenými jablky

Dánský jablkový nákyp

Dánský jablkový nákyp

Bábovka s jablky

Bábovka s jablky

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz