Jde zdánlivě o nejobyčejnější ovoce v našich krajích. Zejména v porovnání s exotickými druhy máme tendence jablka podceňovat.
Ne nadarmo se ale říká, že stačí jedno denně a nebudeme potřebovat lékaře. A co teprve jeho chuť a vůně.
Prospívají zdraví
Jablka obsahují více než třicet minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí. Dále en-zymy, které příznivě ovlivňují činnost zažívacího ústrojí a normalizují střevní mikroflóru.
Sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale v těle rozkládá spolu s jablečnou vlákninou pomaleji a tím udržuje v krvi stabilní hladinu cukru.
V žádném jiném plodu není obsažena v takovém množství rozpustná vláknina pektin. Ten podporuje vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny.
Pokud jde o vitaminy, jablka disponují mimo jiné provitaminem A, vitaminem B, kyselinou listovou, vitaminem C vitaminem E.
Jablka obsahují také flavonidy pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.
Poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů.
Tuňákový salát s jablky
Kapr s jablky
Kachna s jablky
Pikantní kuřecí prsíčka s jablky
Kančí s jablky
Plněná jablka
Kuřecí prsa s dušenými jablky
Dánský jablkový nákyp