Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: domácí zmrzlina

I když léto končí, zmrzlinu, která k němu zákonitě patří, si rozhodně odepřít nemusíme. Pokud si dokážete doma navíc vyrobit vlastní, bude vám chutnat o to víc. A to nemusíme hovořit o dětech.

19.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Kupované nanuky bývají přecpané cukrem, konzervačními látkami a kdoví čím ještě. Domácí zmrzlina tak vyhrává na plné čáře.

Je to elegantní způsob, jak se celkem rychle zbavit přebytečné sklizně, která vám zbyla uložená v mrazácích z letních měsíců.

Zmrzlinu můžete vyrábět téměř ze všech plodů, které lze rozmixovat nebo vymačkat. Ideální jsou například jahody, maliny, borůvky, rybíz, ale s trochou fantazie můžete použít téměř všechno ovoce, které je běžně k mání.

A ti, kteří vlastní sklizeň nemají, nemusejí zoufat. Použít se dají i banány, pomeranče (vymačkané) nebo ananas.

Důležité je získat kašovitou nebo tekutou směs, kterou pak nalijete do forem. Pokud jste ortodoxní zastánci zdravého stravování, můžete zmrzlinu vyrábět jen z ovoce samotného.

Chcete-li dětem přeci jen dopřát trochu víc, můžete do směsi přidat mascarpone, smetanu nebo bílý jogurt, popřípadě trochu cukru (zejména k červenému rybízu, který je přeci jen kyselejší).

Zmrzlinu můžete vyrobit nejen z čerstvého či koupeného ovoce, ale například i z džemů a zavařenin (které je ale záhodno opět trochu „naředit“ smetanou nebo jogurtem), z ovocných jogurtů nebo třeba i z džusu.

Ten je celkem konzistentní, jinak ale moc nedoporučujeme vyrábět zmrzlinu ze směsi na vodovém základě všechen cukr totiž padne ke dnu a nahoře zbude jen samotná voda.

Pokud jste nároční, co se týče konzistence, můžete buď zakoupit zmrzlinovač nebo připravenou směs asi tak jednou za půl hodiny při mrazení promíchat. Jinak se výsledek podobá spíše dřeni, ale ujišťuji vás, že dětem je to většinou úplně jedno.

Na internetu i v některých kamenných obchodech lze sehnat formy na domácí zmrzlinu, ale pokud se vám z nějakého důvodu nechce je kupovat, je možné si formičky vyrobit i doma třeba z použitých (ovšem pečlivě vymytých) krabiček od margarínu, z malých misek nebo jiných plastových krabiček vhodného tvaru, do kterých vyrobíme (nejlépe také z plastu) jakousi mřížku, tedy přepážky, které oddělí jednotlivé porce.

Nebo do větší misky prostě napíchejte dřívka či špejle, před podáváním nechte zmrzlinu krátce roztát a jednotlivé nanuky jednoduše vyřízněte ostrým nožem.

19.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Řidič chtěl vycouvat, srazil stařenku

Rondely v centru Přerova jsou po opravě už průjezdné
14

Sláva! Rondely v Přerově už jsou průjezdné

Bojovala jsem i za dceru, říká Jana, které v těhotenství zjistili rakovinu

ROZHOVOR / Těšila se příchod dcery a spokojený život po boku svého partnera. Osud jí to ale zkomplikoval. V osmnáctém týdnu těhotenství jí nalezená bulka převrátila život naruby a musela bojovat – ne o jeden život, ale hned o dva. O tom jak prožívala nejtěžší chvíle svého života nám usměvavá Jana Ryšánková řekla v dojemném rozhovoru.

Nejlepší turistickou akcí kraje je Hefaiston, bodovala i restaurace v Přerově

Celosvětové setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston na hradě Helfštýně, které má už šestatřicetiletou tradici, se stalo nejlepší turistickou akcí Olomouckého kraje.

Přerovský oslavenec Plášek: Jsem rád, že si na dědka vzpomněli

Byl to jeho večer. Hokejista Přerova Karel Plášek v den utkání s Prostějovem slavil 44. narozeniny a oslavy mu vyšly parádně. V jeho režii probíhal samotný zápas, i následné oslavy s přerovskými fanoušky.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Všechovice a Osek nad Bečvou

Ojedinělý seriál Deníku Naši prvňáci pokračuje dalším dílem. Ve vašem Deníku tak ve středu najdete další výjimečné tablo našich nejmenších školáků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení