VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: čerstvé houby lze mít i v zimě

Jestliže nevíte, co s volným časem třeba o víkendu, pojďte s námi do lesa. A rovnou na houby. Že nerostou? V liduprázdném lese sice o bedli nezakopnete, zato taková hlíva nebo penízovka patří mezi vyhlášené delikatesy. O houbaření v zimních měsících jsme si povídali s mykologem a blogerem Janem Borovičkou.

2.3.2012
SDÍLEJ:

Jednou z jedlých hub, na které lze narazit i v chladných měsících, je penízovka sametonoháFoto: nasehouby.cz

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Mykologové se shodují houby rostou po celý rok. To jen my, laici, čekáme na pozdní léto v domnění, že nám hluboké lesy plné zarputilých houbařů budou mít co nabídnout.

Hledání hříbků a hub má své jedinečné kouzlo a není snad Čecha, Moraváka či Slováka, který by doma neměl pár sušených či zmražených hřibů z vlastní sklizně.

Mezi nejoblíbenější druhy (a co si budeme povídat, i mezi ty zcela jistě jedlé a chutné) se řadí hřib pravý, bedle, suchohřib, křemenáč, kozák či žampion.

VYZKOUŠEJTE: Rajčatový salát s hlívou ústřičnou

Kouzlo zimního houbaření

Spojení zimy a houbaření jaksi nejde dohromady, přesto mnozí milovníci hub vyrážejí do lesů bez ohledu na kalendář. Od listopadu do března lze najít docela zajímavé kousky.

Podle mykologa Jana Borovičky má houbaření mezi odtávajícím sněhem své jedinečné kouzlo.

„Není to tak, že bychom se v zimě z lesa vraceli s plným košíkem, faktem ale je, že dobré jedlé houby můžeme najít i v zimních měsících,“ uvedl a nezapomněl na dobrou radu ke sběru hub je důležité využít takového období zimy, kdy se denní teploty drží dlouhodobě nad bodem mrazu.

Hlíva a penízovka hity zimy

V zimě roste jedlých hub jen několik a z velké části se jedná o druhy rostoucí na pařezech či kmenech stromů.

„Na přelomu podzimu a zimy lze nalézt pařezník pozdní, ale mezi ty nejžádanější druhy patří hlíva ústřičná a penízovka sametonohá.“

Ale kde je najdeme?

„Zmíněné druhy rostou hlavně na listnatých stromech na bucích, vrbách, olších a podobně, často také v údolích potoků a řek, takže nejde o typická hříbková stanoviště, jak si možná někdo představuje,“ shrnul tradiční místa výskytu mykolog Jan Borovička, který je zároveň šéfredaktorem Mykologického sborníku a nadšeným blogerem.

Zkrátka na smrkový les asi budete muset v zimě zapomenout a pro dobrou zimní houbu musíte i leccos obětovat…

Rozum na prvním místě

Každá houba chutná jinak, obecně lze ale říct, že neexistuje výrazný chuťový rozdíl mezi zimními a běžně rostoucími druhy. Ostatně hlíva ústřičná je celoročně dostupná v obchodech a její chuť se od jiných druhů nijak výrazně neodlišuje.

A jestliže stále nemáte jasno v tom, zda tedy v únoru houby hledat, či ne, zkuste to jako ortodoxní mykolog a bloger v jedné osobě Jan Borovička:

„Já osobně vnímám zimní houbaření spíš jako zajímavost. Narazit na čerstvou houbu v prosinci či v únoru je zkrátka zážitek.“

Zimní druhy hub jsou podle něj na chlad velmi dobře přizpůsobené a v noci mohou lehce přemrznout.

„Platí, že kdo sbírá houby, musí je dobře znát,“ upozornil a dychtivým houbařům doporučil, aby kondici sbírané houby velmi dobře posoudili svým vlastním rozumem a úsudkem. Žaludeční problémy spojené s konzumací několikrát přemrzlé houby či nevhodného druhu rozhodně nestojí za to.

Hrozba jménem čepičatka

I v zimě lze narazit na nejedlé druhy, které jsou typické svou hořkostí. Ovšem na přelomu podzimu a zimy lze narazit i na jedovatý druh houby.

„Jedná se o čepičatky z okruhu čepičatky jehličnanové, které jsou smrtelně jedovaté,“ poznamenal Jan Borovička.

Čepičatka jehličnatá však roste téměř výhradně na dřevě jehličnatých stromů a na rozdíl od chladnomilné penízovky tvoří plodnice v létě, takže i když je pozornost a ostražitost na místě, neměli bychom si tyto dva druhy splést.

Houbaření v lehce zasněženém lese může být velmi romantické, ale za mě je doporučuji pouze těm, kteří se neobejdou bez lehce adrenalinových aktivit, a vydání atlasu hub patří mezi oblíbenou četbu na volné odpoledne.

Práce mykologa je velmi zajímavá, ale stejně jako se mezi rybáři najdou ti, kteří ryby prostě nejí, zajímalo mě, jak to má se vztahem k houbám Jan Borovička. Je kladný!

„Penízovka sametonohá je prý chutná v hovězí polévce, ale já mám rád hlavně hlívu, kterou lze sehnat i v obchodech. Středně velké kloboučky jsou nejlepší,“ zasnil se na závěr mykolog.

(mat)

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Kulinářský tip Jana Borovičky

Nakrájíme na nudličky slaninu nebo uzené maso pokud možno domácí a s výraznou vůní a rozpálíme na pánvi a pak přidáme na tenké nudličky pokrájenou hlívu. Jako koření se hodí sůl, pepř a drcený kmín. Podáváme s chlebem. Je to velmi rychlé a chutné jídlo.

Penízovka sametonohá

Jedlá zimní houba s velikostí klobouku zhruba dva až osm centimetrů. Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících, ale i živých listnatých stromů. Do povědomí se dostala díky svému netypickému období růstu od října do března a také díky své odolnosti vydrží velmi nízké teploty až do minus deseti stupňů.

Její chuť a vůně jsou příjemné a typicky houbové.

Český houbový nestor František Smotlacha ji nazval houbou vánoční, protože ji lze najít právě o vánočních svátcích, často i pod sněhem. Penízovka se řadí mezi jedlé a velmi chutné houby, jejíž chuť vynikne zejména v polévkách.

Zdroj: wikipedie

Hlíva ústřičná

Jedlá dřevokazná houba nedostala své druhové jméno jen tak. Klobouky hlívy připomínají barvou a tvarem větší ústřice, odtud tedy název hlíva ústřičná. Zbarvení je velmi proměnlivé, neboť záleží na podmínkách růstu a vlhkosti. Chuť hlívy je nasládlá, vůně je příjemně houbová.

 - Hlíva roste od konce léta až do zimy, resp. do jara, a to na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Hlíva je rozšířena po celém světě, roste jak v mírném pásu, tak v subtropech.

- Hned po žampionech a houbě šitake je třetí nejdůležitější pěstovanou houbou.

- V kuchyni ji lidé milují pro její všestrannost je skvělá v hotových jídlech, nakládaná v octu, ale i sušená. Sluší jí to v polévkách, omáčkách, v nálevech i v kombinaci se zeleninou.

- Zcela nesporný je její význam v lékařství, kromě jiného příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

- Málo se ví, že hlíva patří mezi tzv. masožravé houby její podhoubí dokáže otrávit a zabít některé druhy hlístic. Hlíva však může mít i mírné projímavé účinky a stejně tak může její požití vyvolat u některých jedinců i střevní potíže.

Zdroj: wikipedie

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
3. března bude našim tématem Co uvařit k MDŽ.

Autor: Redakce

2.3.2012
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 15 000 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Stavební a provozní elektrikáři. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: josef.navratil@elnad.cz;, - telefonicky (pondělí 8,00 - 9,00 hod.) na čísle 608 759 522 - pan Navrátil, - osobně pouze po telefonické domluvě na adrese místa výkonu práce., , Místo výkonu práce: Tovární 158, 751 03 Brodek u Přerova. Pracoviště: Elnad cz spol. s r.o. - pracoviště brodek u přerova, Tovární, č.p. 158, 751 03 Brodek u Přerova. Informace: Josef Navrátil, +420 608 729 522.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 16 000 Kč

Zámečníci strojů Strojník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce:, obsluha a údržba stavebních strojů., , Nabízíme:, stravné., , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky (7,00 - 15,00 hod.) na čísle 777 453 758 - paní Vymětalíková. Pracoviště: Strojeastavby tvrdoň, s.r.o., 753 61 Hranice 4. Informace: Eva Vymětalíková, +420 777 453 758.

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 17 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Kontrolor/ka OTK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, Čtení výkresové dokumentace, praxe s měřidly - posuvka, mikrometr, výškoměr, 2D výhodou. Výhodou středoškolské vzdělání technického zaměření., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: monika.kankova@metalplast.cz;, - telefonicky (8,00 - 14,00 hod.) na čísle 581 726 212 - p. Monika Kaňková. Pracoviště: Metalplast lipník n. b. a.s., Seminárka, č.p. 109, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Monika Kaňková, +420 581 726 212.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Práce převážně Přerov a okolí., , Náplň práce:, rekonstrukce bytových jader a bytů, , Požadavky:, vyučení v oboru (i bez praxe), , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Tomáš Zikán:, - telefonicky na čísle 737 916 066, - osobně na prodejně: Tommi corp. s.r.o., Velká Dlážka 8, 750 02 Přerov. Pracoviště: Tommi corp. s.r.o., Kyselovská, č.p. 152, 751 19 Vlkoš u Přerova. Informace: Tomáš Zikán, +420 737 916 066.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Reprezentace České republiky na MS v inline hokeji kategorie Masters v Přerově

Bronzová náplast. Inline hokejisté v Přerově zničili Kanadu

Videosouhrn 19.–20. května 2018

Šlechtična versus štokr a prohra siláka s malotraktorem: zhlédněte videa víkendu

Helfštýn se o víkendu proměnil ve velký vojenský tábor. Podívejte se

Keltové, Velkomoravané, Germáni, Rytíři svatého grálu, šermíři nebo Portáši byli k vidění v sobotu 19. a budou i v neděli 20. května na Helfštýně, kde se koná již devátý ročník Festivalu vojenské historie. Hradem tak zněla hudba i řinčení kordů, účinkující tradičně nocovali v rozložených stanech a na ohništích si připravovali nejrůznější polní pokrmy. Akce patří mezi turisticky oblíbené, během soboty tak byl hrad zaplněný stovkami návštěvníků.

Slovanská epopej v Brně a proč už nepotřebujeme žádné další zákony: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 18. května 2018.

Zlatý sen se rozplynul. Čeští inline hokejisté budou v Přerově bojovat o bronz

Pouze dva týmy v historii mistrovství světa v inline hokeji kategorie Masters v minulosti slavily zisk zlatých medailí. Šestkrát Česká republika, dvakrát Francie.

Přerov udělil čestné občanství Paulu Rausnitzovi

Dámy a pánové, přichází Paul Rausnitz. Při těchto slovech všichni hosté slavnostního ceremoniálu v Mervartově pamětní síni zámku vstali ze svých židlí a sálem se ozval spontánní potlesk.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT