VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: čerstvé houby lze mít i v zimě

Jestliže nevíte, co s volným časem třeba o víkendu, pojďte s námi do lesa. A rovnou na houby. Že nerostou? V liduprázdném lese sice o bedli nezakopnete, zato taková hlíva nebo penízovka patří mezi vyhlášené delikatesy. O houbaření v zimních měsících jsme si povídali s mykologem a blogerem Janem Borovičkou.

2.3.2012
SDÍLEJ:

Jednou z jedlých hub, na které lze narazit i v chladných měsících, je penízovka sametonoháFoto: nasehouby.cz

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Mykologové se shodují houby rostou po celý rok. To jen my, laici, čekáme na pozdní léto v domnění, že nám hluboké lesy plné zarputilých houbařů budou mít co nabídnout.

Hledání hříbků a hub má své jedinečné kouzlo a není snad Čecha, Moraváka či Slováka, který by doma neměl pár sušených či zmražených hřibů z vlastní sklizně.

Mezi nejoblíbenější druhy (a co si budeme povídat, i mezi ty zcela jistě jedlé a chutné) se řadí hřib pravý, bedle, suchohřib, křemenáč, kozák či žampion.

VYZKOUŠEJTE: Rajčatový salát s hlívou ústřičnou

Kouzlo zimního houbaření

Spojení zimy a houbaření jaksi nejde dohromady, přesto mnozí milovníci hub vyrážejí do lesů bez ohledu na kalendář. Od listopadu do března lze najít docela zajímavé kousky.

Podle mykologa Jana Borovičky má houbaření mezi odtávajícím sněhem své jedinečné kouzlo.

„Není to tak, že bychom se v zimě z lesa vraceli s plným košíkem, faktem ale je, že dobré jedlé houby můžeme najít i v zimních měsících,“ uvedl a nezapomněl na dobrou radu ke sběru hub je důležité využít takového období zimy, kdy se denní teploty drží dlouhodobě nad bodem mrazu.

Hlíva a penízovka hity zimy

V zimě roste jedlých hub jen několik a z velké části se jedná o druhy rostoucí na pařezech či kmenech stromů.

„Na přelomu podzimu a zimy lze nalézt pařezník pozdní, ale mezi ty nejžádanější druhy patří hlíva ústřičná a penízovka sametonohá.“

Ale kde je najdeme?

„Zmíněné druhy rostou hlavně na listnatých stromech na bucích, vrbách, olších a podobně, často také v údolích potoků a řek, takže nejde o typická hříbková stanoviště, jak si možná někdo představuje,“ shrnul tradiční místa výskytu mykolog Jan Borovička, který je zároveň šéfredaktorem Mykologického sborníku a nadšeným blogerem.

Zkrátka na smrkový les asi budete muset v zimě zapomenout a pro dobrou zimní houbu musíte i leccos obětovat…

Rozum na prvním místě

Každá houba chutná jinak, obecně lze ale říct, že neexistuje výrazný chuťový rozdíl mezi zimními a běžně rostoucími druhy. Ostatně hlíva ústřičná je celoročně dostupná v obchodech a její chuť se od jiných druhů nijak výrazně neodlišuje.

A jestliže stále nemáte jasno v tom, zda tedy v únoru houby hledat, či ne, zkuste to jako ortodoxní mykolog a bloger v jedné osobě Jan Borovička:

„Já osobně vnímám zimní houbaření spíš jako zajímavost. Narazit na čerstvou houbu v prosinci či v únoru je zkrátka zážitek.“

Zimní druhy hub jsou podle něj na chlad velmi dobře přizpůsobené a v noci mohou lehce přemrznout.

„Platí, že kdo sbírá houby, musí je dobře znát,“ upozornil a dychtivým houbařům doporučil, aby kondici sbírané houby velmi dobře posoudili svým vlastním rozumem a úsudkem. Žaludeční problémy spojené s konzumací několikrát přemrzlé houby či nevhodného druhu rozhodně nestojí za to.

Hrozba jménem čepičatka

I v zimě lze narazit na nejedlé druhy, které jsou typické svou hořkostí. Ovšem na přelomu podzimu a zimy lze narazit i na jedovatý druh houby.

„Jedná se o čepičatky z okruhu čepičatky jehličnanové, které jsou smrtelně jedovaté,“ poznamenal Jan Borovička.

Čepičatka jehličnatá však roste téměř výhradně na dřevě jehličnatých stromů a na rozdíl od chladnomilné penízovky tvoří plodnice v létě, takže i když je pozornost a ostražitost na místě, neměli bychom si tyto dva druhy splést.

Houbaření v lehce zasněženém lese může být velmi romantické, ale za mě je doporučuji pouze těm, kteří se neobejdou bez lehce adrenalinových aktivit, a vydání atlasu hub patří mezi oblíbenou četbu na volné odpoledne.

Práce mykologa je velmi zajímavá, ale stejně jako se mezi rybáři najdou ti, kteří ryby prostě nejí, zajímalo mě, jak to má se vztahem k houbám Jan Borovička. Je kladný!

„Penízovka sametonohá je prý chutná v hovězí polévce, ale já mám rád hlavně hlívu, kterou lze sehnat i v obchodech. Středně velké kloboučky jsou nejlepší,“ zasnil se na závěr mykolog.

(mat)

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Kulinářský tip Jana Borovičky

Nakrájíme na nudličky slaninu nebo uzené maso pokud možno domácí a s výraznou vůní a rozpálíme na pánvi a pak přidáme na tenké nudličky pokrájenou hlívu. Jako koření se hodí sůl, pepř a drcený kmín. Podáváme s chlebem. Je to velmi rychlé a chutné jídlo.

Penízovka sametonohá

Jedlá zimní houba s velikostí klobouku zhruba dva až osm centimetrů. Roste zpravidla v trsech na kmenech tlejících, ale i živých listnatých stromů. Do povědomí se dostala díky svému netypickému období růstu od října do března a také díky své odolnosti vydrží velmi nízké teploty až do minus deseti stupňů.

Její chuť a vůně jsou příjemné a typicky houbové.

Český houbový nestor František Smotlacha ji nazval houbou vánoční, protože ji lze najít právě o vánočních svátcích, často i pod sněhem. Penízovka se řadí mezi jedlé a velmi chutné houby, jejíž chuť vynikne zejména v polévkách.

Zdroj: wikipedie

Hlíva ústřičná

Jedlá dřevokazná houba nedostala své druhové jméno jen tak. Klobouky hlívy připomínají barvou a tvarem větší ústřice, odtud tedy název hlíva ústřičná. Zbarvení je velmi proměnlivé, neboť záleží na podmínkách růstu a vlhkosti. Chuť hlívy je nasládlá, vůně je příjemně houbová.

 - Hlíva roste od konce léta až do zimy, resp. do jara, a to na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. Hlíva je rozšířena po celém světě, roste jak v mírném pásu, tak v subtropech.

- Hned po žampionech a houbě šitake je třetí nejdůležitější pěstovanou houbou.

- V kuchyni ji lidé milují pro její všestrannost je skvělá v hotových jídlech, nakládaná v octu, ale i sušená. Sluší jí to v polévkách, omáčkách, v nálevech i v kombinaci se zeleninou.

- Zcela nesporný je její význam v lékařství, kromě jiného příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

- Málo se ví, že hlíva patří mezi tzv. masožravé houby její podhoubí dokáže otrávit a zabít některé druhy hlístic. Hlíva však může mít i mírné projímavé účinky a stejně tak může její požití vyvolat u některých jedinců i střevní potíže.

Zdroj: wikipedie

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
3. března bude našim tématem Co uvařit k MDŽ.

Autor: Redakce

2.3.2012
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 100 Kč Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED, ranní směna., , Náplň práce:, úklid výrobních, skladových, kancelářských a společných prostor, , Nabízíme:, stravování na pracovišti, možnost kariérového růstu a prodloužení pracovního poměru; využití benefitního programu; zvýhodněné volání T-mobile, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: bbenes@krok-hranice.cz;, - telefonicky (07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 698 365, - osobně (07,00 - 15,00hod.) na adrese: KROK CZ, v.o.s., areál JASLO, Tovární ul., 753 01 Hranice 1. Pracoviště: Krok cz, v.o.s., Komenského, č.p. 421, 753 01 Hranice 1. Informace: Blanka Benešová, +420 581 698 365. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 18 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba od 7,00 do 15,30hod., , Náplň práce:, Obsluha nákl. Auta Avie 100, , Požadavky:, ŘP - skupina B,C; Praxi min. 5 roků; Výhodou strojnický průkaz na kolové a smykem řízené stroje, , Nabízíme:, zvláštní prémie, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Lukáš Zavadil:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: zakplus@zakplus.cz;, - osobně (07,00 - 15,30hod.) na adrese: ZAK PLUS - stavba s.r.o., Polní č.p. 85, 750 02 Přerov. Pracoviště: Zak plus - stavba s.r.o., Polní, č.p. 85, 750 02 Přerov 2. Informace: Lukáš Zavadil, +420 734 447 211. Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 15 000 Kč Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) Provozní pracovník/ce restaurace. Požadované vzdělání: úsv. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Seema Rawat:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: seema.rawat030@gmail.com;, - telefonicky na čísle 776 487 731;, - osobně na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: ZAYKA HIMALAYA s.r.o., nám. Svobody č.p. 1030/21, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Zayka himalaya s.r.o., nám. Svobody, č.p. 1030, 750 02 Přerov 2. Informace: Seema Rawat, +420 776 487 731. Obchod - Obchod Obchodní referent 20 000 Kč Obchodní referenti Obchodní referent/ka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Výhodou praxe ve strojírenství (např. při překladatelské činnosti). Nutná aktivní znalost ruského jazyka - činnosti při uzavírání obchodních případů aj., výhodou i znalost AJ.. Pracoviště: Sigma pumpy hranice, s.r.o., Tovární, č.p. 605, 753 01 Hranice 1. Informace: Jiřina Holubová, +420 581 661 600,725 765 666.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přerovští Zubři proti Havířovu. Ilustrační foto

Oslabení Zubři vyválčili bod v Havířově a zůstávají třetí

Videosouhrn 12.–13. listopadu 2018

Další drama na přejezdu a návštěva ze Slovenska na odstřel: zhlédněte videa dne

Meopta truchlí za Paulem Rausnitzem

„Opustil nás blízký člověk. Stal se naším vzorem. Ukázal nám, jak se dá propojit tvrdá práce s lidským a laskavým přístupem. Statečnost a odvaha, lidskost a spravedlnost. To jsou hodnoty, které mu byly vlastní.“ Tak zní jeden ze vzkazů Paulu Rausnitzovi v kondolenční knize, umístěné na recepci u hlavního vstupu do firmy Meopta.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Trávník v Přerově

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Doležal odstartoval triumf ve svátečních dresech. Jsou krásné, chválil

Je aktuálně nejproduktivnějším hráčem první útočné formace Zubrů, která zatím čeká jednak na návrat Ivana Rachůnka, ale také na optimální střeleckou pohodu. Ta se od elitní lajny očekává a Tomáš Doležal ji přivolal hned ve 4. minutě atraktivního duelu s Kladnem.

Sváteční duel i atmosféra. Zubří Lokomotiva přejela Kladno!

VELKÁ FOTOGALERIE / Zubři oslavili v unikátních retro dresech devadesátileté výročí vzniku hokeje v Přerově porážkou Kladna. To opět dorazilo bez Jaromíra Jágra a po celou dobu vyrovnaného utkání marně dotahovalo. Domácí ve sváteční atmosféře oslavili výhru 3:2, v tabulce Chance ligy přeskočili právě Rytíře a jsou třetí.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT