VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přibývá lidí, kteří za pivem cestují a ochutnávají

Pivovar Chomout nedávno oslavil své první narozeniny. Jak se jim po roce daří, co se naučili nebo jaké pivo si dát k rybě, nám prozradili majitelé pivovaru Jaroslav Švarc a Jiří Omelka, a Míša Švarcová, která se stará o chomoutovský hostinec.

10.9.2015
SDÍLEJ:

Jarda Švarc (vlevo) a Jiří Omelka (vpravo) vařili pivo hlavně pro sebe a rodinu. Netrvalo ale dlouho a z domácího vaření se stal pivovar s vlastním hostincem, který dodává pivo do celého regionu. Foto: Pivovar Chomout

Máte za sebou první narozeniny, jak byste zhodnotili první rok na pivovarské scéně?
Jiří: Po roce fungování nás to baví víc a víc. A podle reakcí zákazníků je to s námi baví taky. To považujeme za úspěch. Oslavili jsme společně s kolegy a obchodními partnery. Snědli jsme pečené selátko a vypili zkušební várku režné IPA. A Jarda tančil do tří do rána.

Co jste se za poslední rok naučili a co vás nejvíce překvapilo?Pivovar Chomout
Jiří: Že vařit pivo je pěkná dřina, když to děláme v takovém množství a všechno ručně. Příjemně nás překvapilo, jak moc naše pivo zákazníkům chutná. Že bude chutnat ležák, jsme předpokládali, ale svrchně kvašená piva jsou překvapivý úspěch.

Kolik druhů piv v současnosti vaříte?
Jiří: Dosud jsme uvařili 14 druhů piv a pokračujeme dále. Stabilně vaříme 8 druhů. Novinky testujeme na lidech prostřednictvím Šesté pípy v pivovarském hostinci.

Do kolika hospod a restaurací momentálně dodáváte? Kde všude mohou zájemci Chomouta ochutnat?
Jarda: V současnosti dodáváme do cca 15 hospod a restaurací v Olomouci. Kromě stabilních odběratelů, jako jsou Jazz Tibet Club, Plán B, U Dvou strašidel, Letní kino Hoblina, Los Bastardos, Vertigo, Casablanca máme několik dalších nepravidelných odběratelů, kteří na základě požadavků svých klientů si vyžadují ochutnávky našich různých speciálů. Dodáváme i mimo Olomouc, např. do Expedice a Cafe V Parku ve Šternberku, dodáváme i do Grygova, Velké Bystřice, dokonce i na Vranov.

Co plánujete do dalšího roku existence? Přemýšleli jste o rozšíření?
Jiří: Za mě určitě rozšířit nabídku piva a navařit ho víc. Ať nemusíme odmítat další zákazníky, kteří mají o naše pivo zájem.
Jarda: Za mě po roční zkušenosti bychom chtěli našim vybraným zákazníkům nabídnout komplexní vybavení výčepního zařízení a dalších pomůcek pro kvalitní ošetření a prodej našeho piva.

Jaké pivo chutná nejvíce vám a jaké byste doporučil?
Jiří: Mně vždycky chutná nejvíc to nové, co právě uvaříme. Třeba teď to byla zkušební várka belgického piva Saison. Co bych doporučil? Ať se zákazníci nebojí ochutnat nová piva. Rozšíří si obzory a možná najdou to správné pivo pro sebe. A nemusí to být jenom ležák. Jarda: Jsem klasický pivař a zbožňuji dobře uvařené a kvalitně vyležené spodně kvašené pivo, nedám tedy dopustit na naši základní nabídku: velmi pitelnou a vyváženou desítku, zlatou barvou zářící, chuťově bohatý ležák a černou třináctku Švarce.

Jaká je momentálně situace na trhu malých pivovarů? Cítíte příliv zákazníků?
Jiří: Pivovarů je čím dál víc a pomalu se začínají profilovat ty dobré a ty méně dobré. Zákazník to čím dál víc pozná. My máme, zaplať pánbůh, zákazníků a fanoušků čím dál víc. Přibývá poučených milovníků piva, kteří za pivem cestují a rádi poznávají i něco jiného než klasický český ležák. U nás v pivovaru jsme měli návštěvníky od ruské Sibiře až po Kalifornii. Každý si u nás našel, co mu chutná. Proč plníte do PET lahví, a ne do skla?
Jiří: Důvod je ekonomický. Pivo naplněné do skla by bylo pro zákazníka dražší. Ale už přemýšlíme o tom, jak alespoň naše speciály do skla nebo do plechovky dostat.

Jaký je rozdíl mezi spodně a svrchně kvašeným pivem?
Jiří: Obrovský. Začíná to už způsobem vaření, druhem použitých kvasnic, chmelů i sladu. V chuti je rozdíl poznat od prvního doušku. Typicky bude svrchně kvašené pivo výraznější ve vůni, komplexnější chutě, na které nejsme u ležáku zvyklí. Je to pivo, které bude chutnat i milovníkům vína. Jarda: Já vidím velký rozdíl především v tom, že spodně kvašené pivo je velmi náročné na výrobu a hlavně dobu ležení a zrání, která ovšem zajistí dlouhodobou vyváženost chutí, vysokou pitelnost a kvalitu piva.

Seznamte nás se Spolkem šesté pípy.
Jiří: Možná bychom měli začít od začátku – co to vlastně Šestá pípa je. Každý měsíc vaříme několik zkušebních várek nových piv, která, pokud nám chutnají, nabídneme našim zákazníkům v pivovarském hostinci na tzv. Šesté pípě. A protože chceme vědět, jak zákazníkům chutná, vymyslela Bára Spolek šesté pípy na Facebooku. Tak dostávám zprávy, jak pivo chutná. Ideálním výsledkem pak je, že toto pivo zařadíme do standardní nabídky. Takovým příkladem je třeba naše nová Režná IPA.

Spolu s pivovarem provozujete hostinec, jaká piva mohou hosté ochutnat přímo „u zdroje"?
Míša: V našem hostinci má zákazník možnost ochutnat 4 až 6 druhů piv, dle aktuální nabídky.Téměř vždy je na čepu desítka, ležák, pšeničné pivo Pšenka, na dalších pípách se pak střídají svrchně kvašená Ales, velmi oblíbená jsou ta z řady Single Hop Ales nebo polotmavý silný speciál Jaryn, v chladnějších měsících přijde opět na řadu černé pivo Švarc. Pivka můžete také ochutnat a porovnat na našem pivním prkénku v degustačních porcích.

Je možné si prostory hostince zarezervovat pro soukromou akci?
Míša: Prostory originálně designově řešeného hostince jsou vhodné i pro soukromé akce. Velký úspěch mají svatby „v Chomoutu", narozeninové oslavy i firemní večírky. Při této příležitosti je možnost využít i krásnou prostornou zahrádku, která navyšuje kapacitu hostince na cca 150 míst k sezení. Zákazníci u takových akcí také rádi využívají možnost komentované prohlídky pivovaru jako zpestření programu.

Jaké speciality v hostinci nabízíte? Co byste mi doporučili k pivu?
Míša: Specialitou našeho hostince je například použití našich piv při přípravě masitých pokrmů, například pivovarská krkovička na černém pivě, velmi oblíbené pomalu pečené vepřové koleno, pro vyznavače moderní kuchyně nabízíme Beer burger z hovězího masa. Jídelní lístek obměňujeme s ohledem na sezonnost a čerstvost použitých surovin a vaříme i denní menu. K pivu se těší velké oblibě „ pivovarské prkénko", což je vlastně ochutnávka žeber, kolene, krkovičky i sládkovy variace tvarůžků.

Prozaická otázka, co bylo dřív, pivo nebo hostinec?
Míša: S nápadem založení pivovaru se každému automaticky vkrádá představa jakési „výkladní skříně", a protože prostory selského stavení tomuto konceptu naprosto vyhovovaly, vznikaly proto oba projekty souběžně.

Co když k vybranému jídlu váhám s výběrem piva, poradíte mi?
Míša: Pivo, stejně jako víno, skýtá širokou škálu chuťových profilů, a pokud vaříme velmi rozmanité pivní styly, tato pestrost přímo vybízí ke snoubení piva s jednotlivými pokrmy. Klasické hořké ležáky jsou vhodné k tučnějším masům, svěží „ejly" s citrusovým nádechem výborně ladí k těstovinám, rybě…Pomalu se blíží čas svatomartinských hus, taková vypečená husička v kombinaci s tmavým Stoutem. /PR/

Autor: Redakce

10.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Speciální práce ve stavebnictví. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba je rozvržena nerovnoměrně. , , Zaměstnavatel požaduje:, řidičský průkaz skupiny B; spolehlivost; samostatnost; zodpovědnost, , Nabízíme:, přechod na HPP a uzavření pracovní smlouvy, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 723 655 673 - paní Sedláková, , Místo výkonu práce: stavby zaměstnavatele v ČR, popř. v zemích EU. Pracoviště: Nikol s.r.o., Tovární, č.p. 1927, 753 01 Hranice 1. Informace: Sedláková, +420 723 655 673.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 23 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů Přijímací technik - servisní poradce/kyně. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jsme česká firma a provozujeme autorizovaný servis Mercedes-Benz., , Náplň práce:, provádět příjem a výdej vozidel ze servisu; jednat se zákazníky; zpracovávat související administrativu včetně fakturace; organizovat práci na dílně., , Požadujeme:, kandidáta se zájmem o obor a ochotou učit se nové věci, zodpovědného a flexibilního. Praxe v oboru je výhodou. Šikovného uchazeče se zájmem o obor z příbuzného oboru rádi zaučíme. Práce je vhodná i pro absolventy. Očekáváme uživatelskou znalost PC, ŘP sk. B, výhodou sk. C., , Nabízíme:, přátelský kolektiv, vzdělávání v rámci Mercedes-Benz, stravenky, týden dovolené navíc, ostatní benefity., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: roman.kupka@auto-dienst.cz, - telefonicky (Po - Pá 7,00 - 15,00 hod.) na čísle 581 773 754 - Roman Kupka, , Pracoviště: Lipník nad Bečvou. Pracoviště: Auto-dienst s.r.o., Zahradní, č.p. 1127, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Roman Kupka, +420 581 773 754.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 7 450 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7450 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zkrácený úvazek, pracovní doba 09,00 - 14,30hod.., , Náplň práce:, obsluha hostů restaurace; podávání jídel a nápojů, , Požadavky:, milé a příjemné vystupování, , Nabízíme:, - možnost ubytování; obědy, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 607 752 280 nebo 602 562 848 - paní Alexandra Pospíšilová, , Místo výkonu práce: Restaurace U Jelena, Hranická 109, Hranice IV-Drahotuše,, 753 61 Hranice 4. Pracoviště: Alexandra pospíšilová, Hranická, č.p. 109, 753 61 Hranice 4. Informace: Alexandra Pospíšilová, +420 607 752 280.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 12 200 Kč

Vrátní Vrátná/ý. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň:, Evidence a kontrola vozidel;, Pracovní doba PO-PA střídavě po týdnu 6.30-15 hod, 9.00-17.30 hod; Vhodné i pro osoby se zdravotním omezením., , Požadavky:, Komunikace, iniciativa a zodpovědný přístup k práci., , Nabízíme:, Závodní stravování nebo stravenky, pravidelné čtvrtletní prémie stabilizační a motivační povahy., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: radek.vacula@presbeton.cz. Pracoviště: Presbeton nova, s.r.o., pracoviště slavíč, 753 61 Hranice 4. Informace: Radek Vacula, .


Videosouhrn 19. dubna 2018

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Jarní opalovačka na Poděbradech. Ilustrační foto
19

Teplo na plavky. O víkendu si užijte léto, pak se ochladí

Divadlo Dostavník uvede novou premiéru. Komiksovou gangsterku

V trochu nezvyklém květnovém termínu si letos vychutnají návštěvníci premiéru přerovského Divadla Dostavník. A změní se i žánr. Po dvou uplynulých sezonách, kdy se Dostavník „zmítal mezi životem a smrtí“ a vybíral si hlavně vážná témata, se diváci opět dočkají veselejší podívané.

Oloupil starce přímo v jeho bytě, vrhl se i na prsten na jeho ruce

Jako loupežné přepadení šetří kriminalisté případ, který se stal v pondělí večer ve Wurmově ulici v Přerově.

V Přerově poměří síly tanečníci z celé Moravy

Přerovská sportovní hala se o víkendu 21. a 22. dubna promění v jeden veliký taneční parket. Své síly zde totiž poměří více jak dva tisíce tanečníků z nejrůznějších koutů Moravy. Uskuteční se zde totiž Mistrovství Moravy Czech Dance Masters, bojovat se bude o postup na o postup na Mistrovství České republiky tanečních skupin.

Ukradl dětské oblečení, ochrance navíc vyhrožoval zabitím

Až tři roky vězení hrozí čtyřiačtyřicetiletému muži, který ve středu v odpoledních hodinách navštívil společně s dalším mužem jeden z obchodů s oblečením v Galerii Přerov.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT