VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přibývá lidí, kteří za pivem cestují a ochutnávají

Pivovar Chomout nedávno oslavil své první narozeniny. Jak se jim po roce daří, co se naučili nebo jaké pivo si dát k rybě, nám prozradili majitelé pivovaru Jaroslav Švarc a Jiří Omelka, a Míša Švarcová, která se stará o chomoutovský hostinec.

10.9.2015
SDÍLEJ:

Jarda Švarc (vlevo) a Jiří Omelka (vpravo) vařili pivo hlavně pro sebe a rodinu. Netrvalo ale dlouho a z domácího vaření se stal pivovar s vlastním hostincem, který dodává pivo do celého regionu. Foto: Pivovar Chomout

Máte za sebou první narozeniny, jak byste zhodnotili první rok na pivovarské scéně?
Jiří: Po roce fungování nás to baví víc a víc. A podle reakcí zákazníků je to s námi baví taky. To považujeme za úspěch. Oslavili jsme společně s kolegy a obchodními partnery. Snědli jsme pečené selátko a vypili zkušební várku režné IPA. A Jarda tančil do tří do rána.

Co jste se za poslední rok naučili a co vás nejvíce překvapilo?Pivovar Chomout
Jiří: Že vařit pivo je pěkná dřina, když to děláme v takovém množství a všechno ručně. Příjemně nás překvapilo, jak moc naše pivo zákazníkům chutná. Že bude chutnat ležák, jsme předpokládali, ale svrchně kvašená piva jsou překvapivý úspěch.

Kolik druhů piv v současnosti vaříte?
Jiří: Dosud jsme uvařili 14 druhů piv a pokračujeme dále. Stabilně vaříme 8 druhů. Novinky testujeme na lidech prostřednictvím Šesté pípy v pivovarském hostinci.

Do kolika hospod a restaurací momentálně dodáváte? Kde všude mohou zájemci Chomouta ochutnat?
Jarda: V současnosti dodáváme do cca 15 hospod a restaurací v Olomouci. Kromě stabilních odběratelů, jako jsou Jazz Tibet Club, Plán B, U Dvou strašidel, Letní kino Hoblina, Los Bastardos, Vertigo, Casablanca máme několik dalších nepravidelných odběratelů, kteří na základě požadavků svých klientů si vyžadují ochutnávky našich různých speciálů. Dodáváme i mimo Olomouc, např. do Expedice a Cafe V Parku ve Šternberku, dodáváme i do Grygova, Velké Bystřice, dokonce i na Vranov.

Co plánujete do dalšího roku existence? Přemýšleli jste o rozšíření?
Jiří: Za mě určitě rozšířit nabídku piva a navařit ho víc. Ať nemusíme odmítat další zákazníky, kteří mají o naše pivo zájem.
Jarda: Za mě po roční zkušenosti bychom chtěli našim vybraným zákazníkům nabídnout komplexní vybavení výčepního zařízení a dalších pomůcek pro kvalitní ošetření a prodej našeho piva.

Jaké pivo chutná nejvíce vám a jaké byste doporučil?
Jiří: Mně vždycky chutná nejvíc to nové, co právě uvaříme. Třeba teď to byla zkušební várka belgického piva Saison. Co bych doporučil? Ať se zákazníci nebojí ochutnat nová piva. Rozšíří si obzory a možná najdou to správné pivo pro sebe. A nemusí to být jenom ležák. Jarda: Jsem klasický pivař a zbožňuji dobře uvařené a kvalitně vyležené spodně kvašené pivo, nedám tedy dopustit na naši základní nabídku: velmi pitelnou a vyváženou desítku, zlatou barvou zářící, chuťově bohatý ležák a černou třináctku Švarce.

Jaká je momentálně situace na trhu malých pivovarů? Cítíte příliv zákazníků?
Jiří: Pivovarů je čím dál víc a pomalu se začínají profilovat ty dobré a ty méně dobré. Zákazník to čím dál víc pozná. My máme, zaplať pánbůh, zákazníků a fanoušků čím dál víc. Přibývá poučených milovníků piva, kteří za pivem cestují a rádi poznávají i něco jiného než klasický český ležák. U nás v pivovaru jsme měli návštěvníky od ruské Sibiře až po Kalifornii. Každý si u nás našel, co mu chutná. Proč plníte do PET lahví, a ne do skla?
Jiří: Důvod je ekonomický. Pivo naplněné do skla by bylo pro zákazníka dražší. Ale už přemýšlíme o tom, jak alespoň naše speciály do skla nebo do plechovky dostat.

Jaký je rozdíl mezi spodně a svrchně kvašeným pivem?
Jiří: Obrovský. Začíná to už způsobem vaření, druhem použitých kvasnic, chmelů i sladu. V chuti je rozdíl poznat od prvního doušku. Typicky bude svrchně kvašené pivo výraznější ve vůni, komplexnější chutě, na které nejsme u ležáku zvyklí. Je to pivo, které bude chutnat i milovníkům vína. Jarda: Já vidím velký rozdíl především v tom, že spodně kvašené pivo je velmi náročné na výrobu a hlavně dobu ležení a zrání, která ovšem zajistí dlouhodobou vyváženost chutí, vysokou pitelnost a kvalitu piva.

Seznamte nás se Spolkem šesté pípy.
Jiří: Možná bychom měli začít od začátku – co to vlastně Šestá pípa je. Každý měsíc vaříme několik zkušebních várek nových piv, která, pokud nám chutnají, nabídneme našim zákazníkům v pivovarském hostinci na tzv. Šesté pípě. A protože chceme vědět, jak zákazníkům chutná, vymyslela Bára Spolek šesté pípy na Facebooku. Tak dostávám zprávy, jak pivo chutná. Ideálním výsledkem pak je, že toto pivo zařadíme do standardní nabídky. Takovým příkladem je třeba naše nová Režná IPA.

Spolu s pivovarem provozujete hostinec, jaká piva mohou hosté ochutnat přímo „u zdroje"?
Míša: V našem hostinci má zákazník možnost ochutnat 4 až 6 druhů piv, dle aktuální nabídky.Téměř vždy je na čepu desítka, ležák, pšeničné pivo Pšenka, na dalších pípách se pak střídají svrchně kvašená Ales, velmi oblíbená jsou ta z řady Single Hop Ales nebo polotmavý silný speciál Jaryn, v chladnějších měsících přijde opět na řadu černé pivo Švarc. Pivka můžete také ochutnat a porovnat na našem pivním prkénku v degustačních porcích.

Je možné si prostory hostince zarezervovat pro soukromou akci?
Míša: Prostory originálně designově řešeného hostince jsou vhodné i pro soukromé akce. Velký úspěch mají svatby „v Chomoutu", narozeninové oslavy i firemní večírky. Při této příležitosti je možnost využít i krásnou prostornou zahrádku, která navyšuje kapacitu hostince na cca 150 míst k sezení. Zákazníci u takových akcí také rádi využívají možnost komentované prohlídky pivovaru jako zpestření programu.

Jaké speciality v hostinci nabízíte? Co byste mi doporučili k pivu?
Míša: Specialitou našeho hostince je například použití našich piv při přípravě masitých pokrmů, například pivovarská krkovička na černém pivě, velmi oblíbené pomalu pečené vepřové koleno, pro vyznavače moderní kuchyně nabízíme Beer burger z hovězího masa. Jídelní lístek obměňujeme s ohledem na sezonnost a čerstvost použitých surovin a vaříme i denní menu. K pivu se těší velké oblibě „ pivovarské prkénko", což je vlastně ochutnávka žeber, kolene, krkovičky i sládkovy variace tvarůžků.

Prozaická otázka, co bylo dřív, pivo nebo hostinec?
Míša: S nápadem založení pivovaru se každému automaticky vkrádá představa jakési „výkladní skříně", a protože prostory selského stavení tomuto konceptu naprosto vyhovovaly, vznikaly proto oba projekty souběžně.

Co když k vybranému jídlu váhám s výběrem piva, poradíte mi?
Míša: Pivo, stejně jako víno, skýtá širokou škálu chuťových profilů, a pokud vaříme velmi rozmanité pivní styly, tato pestrost přímo vybízí ke snoubení piva s jednotlivými pokrmy. Klasické hořké ležáky jsou vhodné k tučnějším masům, svěží „ejly" s citrusovým nádechem výborně ladí k těstovinám, rybě…Pomalu se blíží čas svatomartinských hus, taková vypečená husička v kombinaci s tmavým Stoutem. /PR/

Autor: Redakce

10.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 20 000 Kč Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní pracovník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, základní svářečský kurz; znalost čtení výkresové dokumentace; manuální zručnost, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené; možnost ubytování, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Jiří Pitner:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050;, - osobně (každé pondělí od 10,00hod.) na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: DSP Přerov, spol. s r.o., Kojetínská č.p. 2900/51, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební instalatéři 18 000 Kč Stavební instalatéři Instalatér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, vyučení v oboru; řidičský průkaz sk.B a min. 1 rok praxe v řízení vozidel; platné svářečské oprávnění, , Nabízíme:, stravné - poukázky; příspěvek na životní pojištění, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Květa Ryšková:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: kveta.ryskova@teplolipnik.cz;, - telefonicky na čísle 775 594 002;, - osobně (v pondělí 08,00 - 14,00hod.) na pesronálním oddělení, TEPLO Lipník nad Bečvou, a.s., Na Bečvě č.p. 1398, 751 31 Lipník nad Bečvou. Pracoviště: Teplo lipník nad bečvou, a.s., Na Bečvě, č.p. 1398, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Květa Ryšková, +420 775 594 002. Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 18 000 Kč Strojírenští kovodělníci Dělník do výroby. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba 06,00 - 14,00hod a 14,00 - 22,00hod., , Požadavky:, vyučení ve strojírenském oboru vítáno, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: info@drat-hm.cz;, - telefonicky na čísle 723 901 585 - pan Jaroslav Hradil. Pracoviště: Drát - hm s.r.o., U rybníka, č.p. 234, 753 56 Opatovice u Hranic. Informace: Jaroslav Hradil, +420 723 901 585. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 90 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba po - pá, od 5:00 hod, (7 - 9 hodinové směny)., , Náplň práce:, Práce v závodní jídelně a v kuchyni - příprava, vaření, vydávání obědů, úklid, mytí nádobí, připravuje se a vaří asi 140 obědů., , Požadavky:, Praxe s vařením většího množství porcí. Fyzickou zdatnost a odolnost. Samostatnost a zodpovědnost. Výhodou praxe např. v jídelně, restauraci. Výhodou vyučení v oboru kuchař., , Nabízíme:, Práci i na zkrácenou pracovní dobu; 5 týdnů dovolené, odměny, stravenky a firemní akce; jistotu stabilní české společnosti., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: jana.rajtarova@renofarmy.cz;, - telefonicky na čísle 770 123 889 - paní Jana Rajtarová. Pracoviště: Troubecká hospodářská a.s., Roketská, č.p. 786, 751 02 Troubky nad Bečvou. Informace: Jana Rajtarová, +420 770 123 889.

Videosouhrn 12.–13. listopadu 2018

Další drama na přejezdu a návštěva ze Slovenska na odstřel: zhlédněte videa dne

Bývalí i současní zaměstnanci Meopty, ale i přátelé a obdivovatelé Paula Rausnitze zapalují svíčky u pietního místa, které vzniklo u stromu Paula Rausnitze na prostranství před firmou. Podepisují se i do kondolenční knihy na recepci.
15

Meopta truchlí za Paulem Rausnitzem

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Trávník v Přerově

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Doležal odstartoval triumf ve svátečních dresech. Jsou krásné, chválil

Je aktuálně nejproduktivnějším hráčem první útočné formace Zubrů, která zatím čeká jednak na návrat Ivana Rachůnka, ale také na optimální střeleckou pohodu. Ta se od elitní lajny očekává a Tomáš Doležal ji přivolal hned ve 4. minutě atraktivního duelu s Kladnem.

Sváteční duel i atmosféra. Zubří Lokomotiva přejela Kladno!

VELKÁ FOTOGALERIE / Zubři oslavili v unikátních retro dresech devadesátileté výročí vzniku hokeje v Přerově porážkou Kladna. To opět dorazilo bez Jaromíra Jágra a po celou dobu vyrovnaného utkání marně dotahovalo. Domácí ve sváteční atmosféře oslavili výhru 3:2, v tabulce Chance ligy přeskočili právě Rytíře a jsou třetí.  

Jak vypadal hanácký grunt? V Tučíně si teď můžete podojit i maketu krávy

Jak vypadala mlátička na obilí, se kterou pracovali na polích naši dědové a pradědové? Co všechno ukrývala před sto lety typická hanácká jizba?

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT