Živnost přerušilo 16 093 podnikatelů, o 2389 méně než minulý rok. Dalších 6469 jich svoji živnost ukončilo, v předešlých letech přitom mezi červnem a srpnem skončilo s podnikáním vždy více než deset tisíc lidí.

"Zatímco loni v létě panoval po uvolnění krizových opatření ve společnosti poměrně velký optimismus, po podzimních a zimních zkušenostech byli letos Češi opatrnější a do podnikání se tolik nehrnuli. Na druhou stranu je pozitivní, že se snížil také počet těch, kteří s podnikáním končí. Nedochází tedy k úbytku podnikatelů, ale spíše ke stabilizaci celé situace," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Cestovní ruch během pandemie koronaviru. Ilustrační snímek
Pandemie se dotkla dvou třetin podnikatelů. Někteří se nevyznali v kompenzacích

V srpnu začalo v Česku podnikat 4885 lidí, což je o 1167 méně než ve stejném měsíci loni a ve srovnání se stejným obdobím nejméně od srpna 2015. V letošním roce jde zároveň po červenci o druhý nejslabší měsíc co do počtu nově vzniklých živností.

Zatímco začátek letošního roku byl charakteristický vysokými počty přerušených živností, s příchodem letních měsíců se situace ustálila. V srpnu svou činnost přerušilo 5126 živnostníků, o 2202 méně než loni. Zároveň jde o počet srovnatelný s obdobím před pandemií.

Snižování počtu ukončených živností 

Pátý měsíc v řadě lze pozorovat snižování počtu ukončených živností. V srpnu svou živnost ukončilo 1723 podnikatelů, což je zhruba o 400 méně než předchozí měsíc. Data o ukončených živnostech se však v živnostenském rejstříku objevují s určitým zpožděním, a tak se tento počet může ještě zvýšit.

Od začátku roku vzniklo v ČR 41 765 živností, 68 042 jich bylo přerušeno a 24 783 jich zaniklo. Nejvíce živností vzniklo v Praze (8013), ve Středočeském kraji (5413) a v Jihomoravském kraji (4884). Nejvíce podnikatelů ukončilo své živnosti v Praze (4160), ve Středočeském kraji (2739) a v Jihomoravském kraji (2665).

Máslo vyrobené v jihočeské mlékárně Madeta
Madeta zažila úspěšný rok. Zisky oproti loňsku téměř zdvojnásobila

Největší podíl aktivních podnikatelů na počet obyvatel je v Praze (18 procent) a ve Středočeském kraji (13 procent). Nejméně podnikatelů na počet obyvatel se naopak nachází v Ústeckém kraji (devět procent), Moravskoslezském kraji (deset procent) a v Karlovarském kraji (deset procent).