Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Léčení vážné nemoci nebo úrazu se může nepříjemně protáhnout a narušit nejen běžný chod domácnosti, ale i její finanční stránku. Pokud jste zaměstnanec, prvních třicet dní máte nárok na 60 % vaší čisté mzdy. Podnikáte a neplatíte si nemocenské pojištění? Žádnou náhradu nedostanete a výpadek příjmů vás zasáhne naplno. Řešením, jak za této situace předejít finanční krizi, je slušná rezerva nebo připojištění pracovní neschopnosti v rámci životního pojištění.

Lhůty, kam se podíváte

Výše pojistného za připojištění pracovní neschopnosti se liší dle věku klienta, pojistné částky a tzv. karenční doby, tedy mezidobí, kdy se čeká, jestli bude onemocnění trvat déle než karenční doba. Pojišťovna zpravidla začne vyplácet po uplynutí této doby, což bývá 28 dní. Existují však i produkty s kratší lhůtou, nebo které umožňují plnit zpětně od prvního dne po skončení karenční lhůty. Samozřejmě za příplatek.

Neštěstí nechodí po horách! Buďte připraveni, pojistěte se ještě dnes.

Kolik v rámci denního odškodnění dostanete, se odvíjí od více faktorů. Jedním z nich je maximální částka, na níž vás konkrétní pojišťovna smí pojistit. Obvykle se jedná o 3 tisíce korun. Dále závisí na vašem prokazatelném čistém příjmu. Pojišťovny určují limity denní dávky pro čistý příjem tabulkami. A když je sjednaná částka vyšší než váš čistý příjem, pojišťovna vyplatí pouze sumu na základě tabulek v pojistných podmínkách. Pojistnou částku tak volte s ohledem na uvedené. Výše denní dávky by měla dorovnat alespoň základní výdaje domácnosti.

Pojišťovny dále uplatňují tzv. čekací lhůtu, po kterou v případě onemocnění nemusí plnit. Lhůta běží od počátku pojištění a obvykle trvá cca 3 měsíce. Při vstupu do pojištění se klient nesmí léčit se závažným onemocněním, úrazem nebo být v pracovní neschopnosti.

Ohlídejte si výluky

Pojistné podmínky pojišťoven se u jednotlivých rizik liší. V první řadě si prostudujte podmínky hlavních rizik, jako je smrt, invalidita, závažná onemocnění a trvalé následky úrazem. Naprostou nutností je seznámit se a pochopit všechny výluky dané pojišťovny neboli případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete. Ošemetné bývají zdravotní problémy se zády nebo potíže vzniklé v těhotenství. Pojišťovny také neplní, když v dané chvíli nejste zaměstnaný nebo přerušíte živnost a přestanete platit zálohy na sociální a zdravotní.

A pozor dejte i na kontroly v případě, že je vám pracovní neschopnost uznána. Pokud vás kontrola nezastihne doma, můžou vám být dávky sníženy nebo pracovní neschopnost ukončena.

Životní pojištění, ilustrační foto
Zabezpečte svou rodinu proti nepřízni osudu. Poradíme vám