VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jiří Selucký, majitel Sklizeno: Jsem otrávený z toho, co vidím v obchodech

Region /ROZHOVOR/ - V minulém týdnu přibyla olomouckým fajnšmekrům nová možnost nakupovat kvalitní potraviny s ověřeným původem a složením. Otevřela franšízová prodejna Sklizeno a do prostor v ulici 8. května nedaleko polikliniky SPEA už zamířily první stovky zákazníků.

27.5.2013
SDÍLEJ:

Jiří Selucký.Foto: DENÍK/archiv

Člověk, který rozjezd obchodu financuje, má zajímavé pohnutky. Jen s mírnou nadsázkou říká, že se do projektu angažoval proto, aby měl kde nakupovat opravdové jídlo a potraviny, které se v regionu ani běžně v rodinných baleních neprodává, jako třeba vyzrálé hovězí maso na grilování. „Prostě samému mi na trhu chybí některý sortiment a co je pro mne ještě větší problém je otázka náhražek v potravinách. A protože si myslím, že je nás takových v regionu dost, pomohl jsem synovi vybudovat obchod s poctivými potravinami" přiznal Jiří Selucký starší. Má ale i jiné důvody, proč se starat o Sklizeno.

Pane doktore, vy jste vlastně otevřel obchod svému synovi, to jste se bál, že se sám neuživí?

„Tak z toho jsem strach určitě neměl, je to sportovec a určitě by se dokázal prosadit sám, ostatně od dětství se u něj výrazně projevují obchodní sklony a talent k podobným činnostem. Je ale pravda, že na takovou akci by mu zatím nikdo nepůjčil a začínat úplně od nuly je dnes velice těžké. A navíc - právě on mě přivedl do prodejny Sklizeno v Brně a nadchl mě pro projekt, takže je to hlavně jeho zásluha a jeho projekt. Sám bych se do takové akce určitě nepustil, mám zajímavé a časově náročné povolání, prostě sešla se moje otrávenost ze situace na trhu a jeho tah na branku jakožto sportovce, který ví, co chce. A je na něm vidět, jak jej to baví."

Co Vás v Brně tolik zaujalo?

„Určitě filozofie duchovního otce projektu Sklizeno Davida Kukly. Nabídnout lidem potraviny, u nichž se nebudou muset obávat následků pozření. Bez náhražek, bez éček, s jasným původem a složením. Věřím, že lidé začínají chápat, jak nebezpečné jsou tlaky řetězců na ceny dodavatelů. Odskáče to nakonec vždy zákazník, který chce nebo musí šetřit a pak nakoupí a sní něco, co se jako poctivé jídlo určitě označit nedá. Je to prostě alternativa pro lidi, kteří jsou ochotni zamyslet se nad tím, že nákupem poctivého jídla ušetří to nejpodstatnější, co v životě je, a to je zdraví. Tím v důsledku nakonec ušetří i peníze, pokud se na to chtějí dívat jenom perspektivou nákladů.

Jak to myslíte? Zní to trochu nelogicky.

„Naopak, to je úplně logické. Jenom nesmíte počítat pouze cenu výrobku při nákupu, ale musíte počítat komplexně. Můžete nakoupit opravdu kvalitní potravinu a pokud nejde o luxusní záležitost, může mít i velmi rozumnou cenu. Abyste se dostal na stejné náklady, stačí nakupovat o trošku méně gramů a vzhledem k tomu, že potravina je kvalitní, uděláte s ní víc muziky, nemá náhražky. A hlavně, v dnešním přechemizovaném světě není zdravotně opravdu moc dobrý nápad dodávat do těla další, zbytečnou chemii. A nemoc - to je vždycky pokles příjmů a zvýšení nákladů. Necháme ale na čtenářích, aby si zvážili, co je pro ně podstatné, co je levné a co je vlastně drahé.

Ale pro mnohé je nejdůležitější, že ušetřili peníze.

„Ale to je velký omyl. Je to naopak. Náhražky, které mají například v podobě kuřecího separátu pořizovací cenu pár korun za kilo, se prodávají s neskutečnými maržemi, jsou vlastně výrazně předražené. Zákazník se raduje, že nakoupil levně, ale vlastně nakoupil draze, protože místo masa dostane v uzenině náhražku, nebo v křehčeném mase nakupuje vodu a to mi věřte, to je opravdu drahá voda. Jen ty výrobky jsou levnější než tradičně dělané potraviny. Podle mne je ale někdy otázka, co vůbec kromě vzhledu mají společného s klasicky vypěstovanými nebo vyrobenými potravinami."

Takže Vy si nikdy náhražku nekoupíte?

„ Nemám opravu čas prohlížet každou potravinu, co nakupuji, nechodím do obchodu s lupou, abych přečetl ta drobounká písmenka o složení potraviny. Vyloženě podezřelé jsou výrazně levné věci, když vidíte špekáček nebo párek za pár desetikorun a znáte cenu kvalitního masa, není moc o čem přemýšlet, zázraky se nedějí. Jsem už opravdu otrávený z toho, co se u nás v různých prodejnách nabízí a opravdu si nemyslím, že je to úplně nejlepší nápad, jíst náhražky. Mám taky představu o tom, co to dělá v těle. A hlavně. Pokud koupím produkt a pak si doma na etiketě přečtu, že je to náhražka, připadám si okradený a podvedený."

Sklizeno je tedy určeno pro ty, kteří nechtějí náhražky?

„To určitě ano, náhražky u nás nenajdete. Ale uvědomujeme si, že nebudeme pro všechny. Taky asi ne každý náš pravidelný zákazník bude nakupovat celý sortiment potravin u nás. Obchod je ale koncipovaný tak, že si každý může najít to svoje, jednou si koupí nějaké zpestření a doplnění svého nákupu jinde, příště si třeba vezme celý nákup na sobotu. Taky jsme připraveni na zákazníky, co si koupí pečivo, trochu zeleniny, jogurt a přírodní sýr, ale i na ty, co si chtějí koupit špičkové regionální potraviny z Evropy, výběr sýrů a solidní víno, nebo třeba pár piv z řemeslných pivovarů."

Jak si vybíráte zboží, kterým obchod zásobíte?

„Úplně zásadní je pomoc naší frenčízy s metodikou výběru regionálních dodavatelů a připravené kontakty na dodavatele, kteří se osvědčili v Brně a v Praze. Zahraniční produkty - to je v projektu Sklizeno relativně nová věc, ale na výběru spolupracujeme s duchovním otcem projektu. A pak, jsem relativně scestovalý, většinu dobrůtek z Evropy znám ze zemí jejich původu, prostě nejdeme naslepo. Sortiment se bude v prvních měsících lehce měnit a čekáme, že svými nákupy nám zákazníci sami řeknou, co by chtěli kupovat. Postupně vymodelujeme stálou skladbu produktů."

Jde o produkty výlučně z místních farem?

„Ne, takhle jsme to ani nechtěli stavět. Jistě, projekt Sklizeno začal jako kamenná farmářská prodejna. Za ty roky se to ale posunulo z dobrých důvodů dál. Prostě regionální moravské a české produkty jsme rozšířili a ještě budeme rozšiřovat dál o regionální evropské potraviny. Máme například parmazán v různé ceně a kvalitě. Máme poctivý parmazán za rozumnou cenu, ale také parmazán Parmigiano Reggiano D.O.P. (Denominazione di origine Protetta = chráněné označení původu), který se může vyrábět pouze v regionu

Emillia Romagna, v pádské nížině, oblasti města Parma a má špičkové jméno i v Itálii.

Podobně to bude se šunkou prosciutto – máme Prosciutto Crudo, Boni, Castelnovo ne Monti, regionální italský výrobek. Říkám si, že i takové potraviny a mnohé podobné mají u nás místo, ale rozhodnou zákazníci." (am)

Autor: Redakce

27.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 90 Kč Úředníci ve skladech Pracovník skladu a logistiky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplń práce:, Obsluha manipulačního vozíku, příjem a výdej zboží; , , Požadavky:, řidičský průkaz sk. B nebo znalost účetního programu Stormware POHODA výhodou, , Nabízíme:, stravenky v hodnotě 100,-Kč; 3 dny dovolené navíc, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: spacil@reddo.cz. Pracoviště: Reddo cz s.r.o.- pracoviště hranice, Třída Československé armády, č.p. 211, 753 01 Hranice 1. Informace: Petr Spáčil, . Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Finanční poradce 20 000 Kč Řídící pracovníci v oblasti finančních a pojišťovacích služeb Pracovník v administrativě. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Náplň práce:, Jedná se o administrativní a servisní činnost našim klientům po předem domluvené schůzce prostřednictvím našeho call centra; , , Požadavky:, pracovní místo je vhodné pro cílevědomé a ambiciózní uchazeče, ekonomické zaměření vítáno, praxe v této oblasti výhodou, komunikativnost, spolehlivost, znalost práce na PC, samostatnost, vnitřní motivace, obchodní talent, prodejní dovednosti, bezúhonnost, ŘP B, , , Nabízíme:, bezplatné školení a registrace u ČNB, kariérní růst, seberealizace. Nárok na firemní benefity - mobilní telefon, notebook, tiskárna, automobil atd., , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: jiri.matejicny@smsfinance.cz , - telefonicky (08,00 - 20,00hod.) na čísle 605 987 858, - osobně na adrese: SMS finance, a.s. - pracoviště Jiráskova č.p. 2188, 753 01 Hranice 1. Pracoviště: Sms finance, a.s. - pracoviště hranice, jiráskova, Jiráskova, č.p. 2188, 753 01 Hranice 1. Informace: Jiří Matějíčný, +420 605 987 858. Doprava a logistika - Doprava a logistika Logistik 40 000 Kč Řídící pracovníci v oblasti logistiky Manažer logistiky. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 40000 kč, mzda max. 45000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, řidičský průkaz skupiny B - aktivní řidič; vysokoškolské vzdělání nejlépe v oboru Logistika, logistický management; znalost korejštiny (rodilý mluvčí); znalost angličtiny (úroveň C1); zkušenosti na obdobné pozici výhodou, , Nabízíme:, 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: hr@c-das.com;, - osobně (Po-Pá 8:30-16:00hod.) na adrese místa výkonu práce - kontaktní osoba je paní Anna Kainarová, personální oddělení, , Místo výkonu práce: DAS Czech Republic s.r.o., Olomoucká 306, 753 01 Hranice. Pracoviště: Das czech republic s.r.o., Olomoucká, č.p. 306, 753 01 Hranice 1. Informace: Anna Kainarová, +420 725 607 831. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, praxe v oboru min. 2 roky, vyučen v oboru, pracovitost, flexibilitu, zodpovědný přístup, ochotu učit se novým věcem, schopnost pracovat v týmu., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: provozni@hotel-jana.cz;, - telefonicky na čísle 797 974 759 - p. Tomáš Navrátil. Pracoviště: Hotel jana a. s., Koliby, č.p. 2824, 750 02 Přerov 2. Informace: Tomáš Navrátil, +420 797 974 759.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srpen 1968 v ulicích Přerova
9

Chtěli jsme nasměrovat ruské tanky na Hranice, líčí pamětník srpnových událostí

Martin Nečas na tréninku české reprezentace v Přerově
14

Nečas v Přerově: Parta je dobrá, do města ale nepůjdeme

V Přerově museli kvůli repre vymalovat. Jsme tady kvůli trénování, hlásí Říha

FOTOGALERIE / V prostředí, které velmi dobře zná, odstartoval hlavní trenér hokejové reprezentace Miloš Říha přípravu českého týmu na novou sezonu.

Konečně góly, rázem i body. Kozlovice vyhrály ve Vsetíně

Před sezonou velké ambice, po dvou úvodních divizních kolech však přišlo vystřízlivění – jediný získaný bod a nula na kontě vstřelených branek.

Splněný sen! Tkadlčík doma převálcoval soupeře a je mistrem světa

Jedna velká one man show završená splněným snem a titulem mistra světa. Přerovský silák Jiří Tkadlčík to dokázal, před domácími fanoušky v Přerově jasně ovládl World‘s Ultimate Strongman Chmapionship a stal se tak nejsilnějším mužem světa střední váhy. Po titulech ze všech kontinentů tak zkompletoval jedinečnou sbírku.

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT