VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jiří Selucký, majitel Sklizeno: Jsem otrávený z toho, co vidím v obchodech

Region /ROZHOVOR/ - V minulém týdnu přibyla olomouckým fajnšmekrům nová možnost nakupovat kvalitní potraviny s ověřeným původem a složením. Otevřela franšízová prodejna Sklizeno a do prostor v ulici 8. května nedaleko polikliniky SPEA už zamířily první stovky zákazníků.

27.5.2013
SDÍLEJ:

Jiří Selucký.Foto: DENÍK/archiv

Člověk, který rozjezd obchodu financuje, má zajímavé pohnutky. Jen s mírnou nadsázkou říká, že se do projektu angažoval proto, aby měl kde nakupovat opravdové jídlo a potraviny, které se v regionu ani běžně v rodinných baleních neprodává, jako třeba vyzrálé hovězí maso na grilování. „Prostě samému mi na trhu chybí některý sortiment a co je pro mne ještě větší problém je otázka náhražek v potravinách. A protože si myslím, že je nás takových v regionu dost, pomohl jsem synovi vybudovat obchod s poctivými potravinami" přiznal Jiří Selucký starší. Má ale i jiné důvody, proč se starat o Sklizeno.

Pane doktore, vy jste vlastně otevřel obchod svému synovi, to jste se bál, že se sám neuživí?

„Tak z toho jsem strach určitě neměl, je to sportovec a určitě by se dokázal prosadit sám, ostatně od dětství se u něj výrazně projevují obchodní sklony a talent k podobným činnostem. Je ale pravda, že na takovou akci by mu zatím nikdo nepůjčil a začínat úplně od nuly je dnes velice těžké. A navíc - právě on mě přivedl do prodejny Sklizeno v Brně a nadchl mě pro projekt, takže je to hlavně jeho zásluha a jeho projekt. Sám bych se do takové akce určitě nepustil, mám zajímavé a časově náročné povolání, prostě sešla se moje otrávenost ze situace na trhu a jeho tah na branku jakožto sportovce, který ví, co chce. A je na něm vidět, jak jej to baví."

Co Vás v Brně tolik zaujalo?

„Určitě filozofie duchovního otce projektu Sklizeno Davida Kukly. Nabídnout lidem potraviny, u nichž se nebudou muset obávat následků pozření. Bez náhražek, bez éček, s jasným původem a složením. Věřím, že lidé začínají chápat, jak nebezpečné jsou tlaky řetězců na ceny dodavatelů. Odskáče to nakonec vždy zákazník, který chce nebo musí šetřit a pak nakoupí a sní něco, co se jako poctivé jídlo určitě označit nedá. Je to prostě alternativa pro lidi, kteří jsou ochotni zamyslet se nad tím, že nákupem poctivého jídla ušetří to nejpodstatnější, co v životě je, a to je zdraví. Tím v důsledku nakonec ušetří i peníze, pokud se na to chtějí dívat jenom perspektivou nákladů.

Jak to myslíte? Zní to trochu nelogicky.

„Naopak, to je úplně logické. Jenom nesmíte počítat pouze cenu výrobku při nákupu, ale musíte počítat komplexně. Můžete nakoupit opravdu kvalitní potravinu a pokud nejde o luxusní záležitost, může mít i velmi rozumnou cenu. Abyste se dostal na stejné náklady, stačí nakupovat o trošku méně gramů a vzhledem k tomu, že potravina je kvalitní, uděláte s ní víc muziky, nemá náhražky. A hlavně, v dnešním přechemizovaném světě není zdravotně opravdu moc dobrý nápad dodávat do těla další, zbytečnou chemii. A nemoc - to je vždycky pokles příjmů a zvýšení nákladů. Necháme ale na čtenářích, aby si zvážili, co je pro ně podstatné, co je levné a co je vlastně drahé.

Ale pro mnohé je nejdůležitější, že ušetřili peníze.

„Ale to je velký omyl. Je to naopak. Náhražky, které mají například v podobě kuřecího separátu pořizovací cenu pár korun za kilo, se prodávají s neskutečnými maržemi, jsou vlastně výrazně předražené. Zákazník se raduje, že nakoupil levně, ale vlastně nakoupil draze, protože místo masa dostane v uzenině náhražku, nebo v křehčeném mase nakupuje vodu a to mi věřte, to je opravdu drahá voda. Jen ty výrobky jsou levnější než tradičně dělané potraviny. Podle mne je ale někdy otázka, co vůbec kromě vzhledu mají společného s klasicky vypěstovanými nebo vyrobenými potravinami."

Takže Vy si nikdy náhražku nekoupíte?

„ Nemám opravu čas prohlížet každou potravinu, co nakupuji, nechodím do obchodu s lupou, abych přečetl ta drobounká písmenka o složení potraviny. Vyloženě podezřelé jsou výrazně levné věci, když vidíte špekáček nebo párek za pár desetikorun a znáte cenu kvalitního masa, není moc o čem přemýšlet, zázraky se nedějí. Jsem už opravdu otrávený z toho, co se u nás v různých prodejnách nabízí a opravdu si nemyslím, že je to úplně nejlepší nápad, jíst náhražky. Mám taky představu o tom, co to dělá v těle. A hlavně. Pokud koupím produkt a pak si doma na etiketě přečtu, že je to náhražka, připadám si okradený a podvedený."

Sklizeno je tedy určeno pro ty, kteří nechtějí náhražky?

„To určitě ano, náhražky u nás nenajdete. Ale uvědomujeme si, že nebudeme pro všechny. Taky asi ne každý náš pravidelný zákazník bude nakupovat celý sortiment potravin u nás. Obchod je ale koncipovaný tak, že si každý může najít to svoje, jednou si koupí nějaké zpestření a doplnění svého nákupu jinde, příště si třeba vezme celý nákup na sobotu. Taky jsme připraveni na zákazníky, co si koupí pečivo, trochu zeleniny, jogurt a přírodní sýr, ale i na ty, co si chtějí koupit špičkové regionální potraviny z Evropy, výběr sýrů a solidní víno, nebo třeba pár piv z řemeslných pivovarů."

Jak si vybíráte zboží, kterým obchod zásobíte?

„Úplně zásadní je pomoc naší frenčízy s metodikou výběru regionálních dodavatelů a připravené kontakty na dodavatele, kteří se osvědčili v Brně a v Praze. Zahraniční produkty - to je v projektu Sklizeno relativně nová věc, ale na výběru spolupracujeme s duchovním otcem projektu. A pak, jsem relativně scestovalý, většinu dobrůtek z Evropy znám ze zemí jejich původu, prostě nejdeme naslepo. Sortiment se bude v prvních měsících lehce měnit a čekáme, že svými nákupy nám zákazníci sami řeknou, co by chtěli kupovat. Postupně vymodelujeme stálou skladbu produktů."

Jde o produkty výlučně z místních farem?

„Ne, takhle jsme to ani nechtěli stavět. Jistě, projekt Sklizeno začal jako kamenná farmářská prodejna. Za ty roky se to ale posunulo z dobrých důvodů dál. Prostě regionální moravské a české produkty jsme rozšířili a ještě budeme rozšiřovat dál o regionální evropské potraviny. Máme například parmazán v různé ceně a kvalitě. Máme poctivý parmazán za rozumnou cenu, ale také parmazán Parmigiano Reggiano D.O.P. (Denominazione di origine Protetta = chráněné označení původu), který se může vyrábět pouze v regionu

Emillia Romagna, v pádské nížině, oblasti města Parma a má špičkové jméno i v Itálii.

Podobně to bude se šunkou prosciutto – máme Prosciutto Crudo, Boni, Castelnovo ne Monti, regionální italský výrobek. Říkám si, že i takové potraviny a mnohé podobné mají u nás místo, ale rozhodnou zákazníci." (am)

Autor: Redakce

27.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 25 000 Kč Dopravní dispečeři Dispečer/ka MKD. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Mlýnská č.p. 229, Majetín. Nástup možný ihned. Prac. doba: 7:30 - 15:30 hod., Požadavky: vzděl. SŠ nebo VŠ, znalost NJ podmínkou, výhodou další jazyky (AJ, FJ, RJ), výhodou praxe, orientace v MKD., Hrubá mzda 25.000 - 35.000 Kč, dle praxe., Své životopisy zasílejte POUZE na výše uvedený email.. Pracoviště: Spex, spol. s r.o. - provozovna, Mlýnská, č.p. 229, 751 03 Brodek u Přerova. Informace: Blahoslava Spáčilová, . Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný výrobní dělník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, lepení kanystrů, kompletace krabic a balení,stáčení výrobní chemie, sponkování, , Požadujeme:, zodpovědnost a preciznost, časovou flexibilitu, , Nabízíme:, firemní benefity; stravenky; zdravotní volno, , Zájemci se mohou hlásit - pan Aleš Navrátil:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: office@topstone.cz;, - osobně (07,00 - 15,00hod.) na adrese: TOPSTONE s.r.o., Družstevní č.p. 442, 753 01 Hranice. Pracoviště: Topstone s.r.o., Družstevní, č.p. 442, 753 01 Hranice 1. Informace: Aleš Navrátil, +420 731 150 912. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 23 000 Kč Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Práce ve třísměnném nebo dvousměnném provozu. Nástup možný IHNED nebo dle domluvy., , Požadavky:, Znalost svařování; Platný průkaz svářeče CO2 - ZK 135; Znalost čtení výkresové dokumentace., , Nabízíme:, Profesní perspektivu v zázemí silné mezinárodní firmy; motivující platové ohodnoceníy; Dovolená navíc; příspěvek na stravování - stravenky; Firemní akce, , Zájemci se mohou hlásit - Ing. Michaela Novotná:, - zasláním životopisu (CV) na email: m.novotna@astron.biz;, - telefonicky na čísle 581 250 240;, - osobně denně od 8,30 do 16,00 hod. na adrese místa pracoviště. Pracoviště: Astron buildings s.r.o., Kojetínská, č.p. 3228, 750 02 Přerov 2. Informace: Michaela Novotná, +420 581 250 240. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 100 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Ohýbání CNC - nýtování. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 140 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, vzdělání strojního zaměření výhodou, spolehlivost, seriózní a nekonfliktní vystupování, zkušenosti s obsluhou ohraňovacího lisu výhodou. , , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mailem: demlova@el-lumen.cz , - telefonicky na tel. čísle 581 699 411 - paníMgr. Markéta Demlová. Pracoviště: Elektro-lumen, s. r. o., Hranická, č.p. 505, 753 61 Hranice 4. Informace: Markéta Demlová, +420 581 699 411.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nádraží v Přerově
3 14

Železnici v Přerově čeká další modernizace za miliardy

Michal Pavlíček.

Hudboslovení v Přerově láká na Michala Pavlíčka i Szidi Tobias

Zubři dostali v Benátkách naloženo, zůstávají ale třetí

Druhou porážku v řadě zaznamenali přerovští hokejisté ve středečním utkání Chance ligy. V Benátkách nad Jizerou padli nečekaně vysoko 0:4 a potvrdili, že na ledě Pojizeřanů se jim dlouhodobě nedaří. Ze sedmi utkání tam uspěli dvakrát.

Ulice v Přerově získají nové osvětlení, přibude 36 stožárů

Nových stožárů veřejného osvětlení se dočkají některé ulice v Přerově - Dluhonská, Na Hrázi, Malá Tratidla, U Strhance a Svépomoc I, II a III. Na trase dlouhé téměř kilometr a půl se objeví celkem třicet šest nových stožárů veřejného osvětlení.

Požár lyské Kovony a hromadná nehoda v tunelu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 15. a 16. října 2018.

Obrovská chyba, říká Klimeš o kuriózním a smolném gólu

Na takový gól nezapomenete. Do konce první třetiny zbývají tři vteřiny, vsetínský Frolo nahazuje puk na zadní mantinel a zdá se, že gólman Přerova Lukáš Klimeš si kotouč v klidu pohlídá a do šaten se půjde za bezbrankového stavu. Jenže. Ke Klimešovi se řítí Kanaďan Mitchell Theoret a v poslední desetině vteřiny překonává nedůsledného brankáře Zubrů.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT