VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

28.7.2015
SDÍLEJ:

Speciality na grilu.Foto: Archiv Resort Valachy

„Jestli toho nemám v práci dost? Kdepak. Grilování mě baví, je to zábava, rád kamarádům vařím a zvu je na obědy," usmívá se šéfkuchař. A co doma griluje nejčastěji? „Zvěřinové karbanátky a ryby, tím se hostům zavděčím nejvíc," vypráví šéfkuchař.

Návštěvníci hotelu Horal pak mají možnost ochutnat ještě daleko více z jeho kuchařského umění. Na každý víkend Jaroslav Orság se svým týmem připravuje nabídku grilovaných specialit, mezi nimiž kromě ryby nechybí ani klasické steaky, ale také vepřové speciality, zajímavosti typu jelení hřbet či králičí játra nebo grilovaná zelenina.

„Například o tomto víkendu 25. a 26. července hostům nabídneme grilovaný kozí sýr ve slanině, králičí karbanátky s kedlubnovým salátem, filet z lososa s pažitkovou omáčkou nebo hovězí steak z nízké roštěné na bylinkách s hořčičnou omáčkou," vyjmenovává největší lákadla Jaroslav Orság.

Víkend s grilem středa s muzikou

Díky grilování i dalším dobrotám místní kuchyně se terasa hotelu Horal stala vyhledávaným cílem letních výletníků. S oblibou sem míří nejen ubytovaní hosté, ale také turisté, cyklisté brázdící cyklostezku Bečva nebo návštěvníci relaxačního centra Wellness Horal, které se nachází hned pod terasou.
„Lidem se líbí, že kromě chutné krajové gastronomie nabízíme i posezení s výhledem do údolí, navíc kryté proti slunci i dešti. Hitem letošní sezóny jsou kromě víkendového grilování také pravidelné středeční podvečery od 18.30 hodin s živou hudbou, ochutnávkami vín a drobným občerstvením. Je tu skvělá atmosféra a pohoda, stojí za to se zastavit," láká šéfkuchař.

Zásady správného grilování podle šéfkuchaře

Položit maso na gril, párkrát ho přetočit a jde se jíst? Pro řadu lidí je grilování jednoduchým úkonem, který nevyžaduje zvláštní kuchařské úsilí. Ovšem tak jednoduché to zase není. Podle Jaroslava Orsága si grilování vyžaduje dodržet určité postupy, aby výsledný pokrm opravdu chutnal a nedělali jste si jako hostitelé ostudu.

Důležité například je vytáhnout maso z lednice alespoň půl hodiny před grilováním, aby dosáhlo pokojové teploty. „Předejdete tak teplotnímu šoku, po kterém maso ztrácí na křehkosti. Maso pak vkládejte na gril, až je pořádně rozpálený," zdůrazňuje Jaroslav Orság.

Zatímco vepřové či kuřecí maso se předem nakládá do marinád, u hovězího doporučuje nechat vyniknout jeho přirozené chuťové vlastnosti. „Osobně maso pouze pokládám bylinkami, někdy třeba jen snítkou rozmarýnu. Až těsně před grilováním ho lehce opepřím. Po grilování maso nechejte chvíli odpočinout a teprve poté osolte. Steak doporučuji dochutit hořčičným či pepřovým máslem," doporučuje šéfkuchař.

Zkuste také méně obvyklé suroviny. „Například se málo používá mleté maso, přitom ho stačí jednoduše dochutit solí a bylinkami a garantuji vám, že potěšíte i příznivce klasických steaků. Je to ideální volba pro ty, kteří nemají rádi tvrdší maso," říká šéfkuchař.

Náročné gurmány jistě zaujmou i bezmasé pokrmy, třeba grilovaný chřest. „Nejprve ho vložte do vařící vody a pět minut povařte, poté hned vložte do studené vody s ledem, aby se proces vaření rychle zastavil. Jinak chřest zešedne a příliš změkne. Vložte na gril a teprve poté ho lehce osolte a opepřete, servírujte s dipem," radí Jaroslav Orság.

Rád používá také lilek. Ten je třeba půl hodiny předem nasolit a zatížit, aby z něj vyšla voda. Díky tomu ideálně změkne. Hned poté dejte na gril, pokapejte olivovým olejem a teprve před servírováním lehce osolte.

Tipy na marinády a dipy od Jaroslava Orsága

Hořčičná marináda (na vepřový či kuřecí steak) na 4 porce
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 1 stroužek česneku
• Pepř, sůl dle chuti
• 0,5 dcl slunečnicového oleje
• 2 snítky tymiánu
Vše rozmixovat tyčovým mixérem, maso nechat v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici.

Lehce pikantní medová marináda (na vepřový či kuřecí steak) na 4 porce
• 1 lžíce medu
• Šťáva vymačkaná z 1 citronu
• 0,5 dcl slunečnicového oleje
• Chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
• Lžička rajčatového protlaku
• Sůl, pepř dle chuti
• 4 lístky bazalky
• Vše rozmixovat tyčovým mixérem, maso nechat v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici.

Jogurtový dip
• 200 g bílého jogurtu (tučnějšího)
• Čerstvá pažitka
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl, pepř, malá lžička dijonské hořčice
• Ideální k rybě a kuřecímu masu. Skvělý tip na zdravý dip pro děti.

Majonézový dip s kapary
• 200 g majonézy
• najemno nakrájený menší kyselý okurek
• najemno nakrájená půlka červené cibulky
• 1 lžíce kapar
• Ideální k hovězímu masu.

Pikantní tomatový dip
• Půlka najemno nakrájené červená cibulky
• 200 g drcených rajčat
• Chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
• 1 lžička medu
• Sůl, pepř, čtyři lístky bazalky
• Univerzální dip ke všem druhům masa, vhodný pro milovníky pikantnější chuti.

Autor: Redakce

28.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 18 810 Kč Sociální pracovníci specialisté v oblasti veřejné správy Sociální pracovník/ce - kurátor pro děti a mládež Odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18810 kč, mzda max. 28320 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky : , odborná způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka dle ust. § 110 odst. 4 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, znalost ovládání PC na uživatelské úrovni, řidičské oprávnění typu "B", Výhodou je praxe v oboru, zkouška zvláštní odborné způsobilosti dle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro správní činnost při sociálně-právní ochraně dětí, znalost problematiky práce kurátora pro děti a mládež a sociálně-právní ochrany dětí, , Uchazeči musí podat písemnou přihlášku! Bližší informace a náležitosti písemné přihlášky uveřejněny na: www.mesto-lipnik.cz. , , Přihlášky zasílejte do 22.10.2018 na adresu : , Městský úřad Lipník nad Bečvou, Kancelář tajemníka, náměstí T.G.Masaryka 89, 751 31 Lipník nad Bečvou, Obálku s přihláškou označte " VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ - NEOTVÍRAT". Pracoviště: Město lipník nad bečvou, náměstí T. G. Masaryka, č.p. 89, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Adriana Mikulášková, +420 581 722 212. Zdravotnictví - Zdravotnictví Internisti 26 080 Kč Lékaři v interních oborech Lékař LDN oddělení. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26080 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nabízíme:, podnikové stravování, příspěvek na životní pojištění, týden dovolené navíc., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: kamila.stoklaskova@npr.agel.cz;, - osobně v pondělí a středy od 9,00 do 11,00 hod. na personálním oddělení Nemocnice Přerov, Dvořákova 75, 751 52 Přerov., , Místo výkonu práce: Nemocnice Přerov, Dvořákova 75, 751 52 Přerov. Pracoviště: Středomoravská nemocniční a.s. – odštěpný závod nemocnice přerov, Dvořákova, č.p. 1800, 750 02 Přerov 2. Informace: Kamila Stoklásková, +420 581 271 254. Obchod - Obchod Obchodní zástupce 25 000 Kč Obchodní zástupci Obchodní zástupce. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadavky:, řidičský průkaz sk. B - aktivní řidič; výborné komunikativní schopnosti; důslednost, , Nabízíme:, stravenky; sick days; homeoffice, , Zájemci se mohou:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: personalistika@senzio.cz. Pracoviště: Sensio.cz s.r.o. - pracoviště přerov - na hrázi, Na Hrázi, č.p. 1139, 750 02 Přerov 2. Informace: Anna Skácelíková, +420 725 044 875. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 8 000 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, úklidové práce ve firmě, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: pomfrit@seznam.cz. Pracoviště: Pavel zselezo, Mánesova, č.p. 1362, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Romana Zavadilová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

František z Přerova se kvůli vrozené vadě může pohybovat jen s pomocí rukou. K usnadnění života mu pomůže i výtěžek Kabelkového veletrhu Deníku
9

Výtěžek Kabelkového veletrhu pomohl dětem

Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově
29

Výlov Hradeckého rybníka se blíží. Ryby potrápilo vedro, říká Jiří Zahradníček

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Železnici v Přerově čeká další modernizace za miliardy

Správa železniční dopravní cesty (ŠŽDC) vypsala pro Přerov obří zakázku za 3,6 miliardy korun. Stavba vypukne na jaře příštího roku

Hudboslovení v Přerově láká na Michala Pavlíčka i Szidi Tobias

/PROGRAM FESTIVALU/ Koncert legendárního rockového kytaristy Michala Pavlíčka, ale i bluesmana z Louisiany Jimmyho Bozemana nebo slovenské zpěvačky Szidi Tobias nabídne sedmnáctý ročník minifestivalu hudby a slova s názvem Hudboslovení.

Zubři dostali v Benátkách naloženo, zůstávají ale třetí

Druhou porážku v řadě zaznamenali přerovští hokejisté ve středečním utkání Chance ligy. V Benátkách nad Jizerou padli nečekaně vysoko 0:4 a potvrdili, že na ledě Pojizeřanů se jim dlouhodobě nedaří. Ze sedmi utkání tam uspěli dvakrát.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT