VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

28.7.2015
SDÍLEJ:

Speciality na grilu.Foto: Archiv Resort Valachy

„Jestli toho nemám v práci dost? Kdepak. Grilování mě baví, je to zábava, rád kamarádům vařím a zvu je na obědy," usmívá se šéfkuchař. A co doma griluje nejčastěji? „Zvěřinové karbanátky a ryby, tím se hostům zavděčím nejvíc," vypráví šéfkuchař.

Návštěvníci hotelu Horal pak mají možnost ochutnat ještě daleko více z jeho kuchařského umění. Na každý víkend Jaroslav Orság se svým týmem připravuje nabídku grilovaných specialit, mezi nimiž kromě ryby nechybí ani klasické steaky, ale také vepřové speciality, zajímavosti typu jelení hřbet či králičí játra nebo grilovaná zelenina.

„Například o tomto víkendu 25. a 26. července hostům nabídneme grilovaný kozí sýr ve slanině, králičí karbanátky s kedlubnovým salátem, filet z lososa s pažitkovou omáčkou nebo hovězí steak z nízké roštěné na bylinkách s hořčičnou omáčkou," vyjmenovává největší lákadla Jaroslav Orság.

Víkend s grilem středa s muzikou

Díky grilování i dalším dobrotám místní kuchyně se terasa hotelu Horal stala vyhledávaným cílem letních výletníků. S oblibou sem míří nejen ubytovaní hosté, ale také turisté, cyklisté brázdící cyklostezku Bečva nebo návštěvníci relaxačního centra Wellness Horal, které se nachází hned pod terasou.
„Lidem se líbí, že kromě chutné krajové gastronomie nabízíme i posezení s výhledem do údolí, navíc kryté proti slunci i dešti. Hitem letošní sezóny jsou kromě víkendového grilování také pravidelné středeční podvečery od 18.30 hodin s živou hudbou, ochutnávkami vín a drobným občerstvením. Je tu skvělá atmosféra a pohoda, stojí za to se zastavit," láká šéfkuchař.

Zásady správného grilování podle šéfkuchaře

Položit maso na gril, párkrát ho přetočit a jde se jíst? Pro řadu lidí je grilování jednoduchým úkonem, který nevyžaduje zvláštní kuchařské úsilí. Ovšem tak jednoduché to zase není. Podle Jaroslava Orsága si grilování vyžaduje dodržet určité postupy, aby výsledný pokrm opravdu chutnal a nedělali jste si jako hostitelé ostudu.

Důležité například je vytáhnout maso z lednice alespoň půl hodiny před grilováním, aby dosáhlo pokojové teploty. „Předejdete tak teplotnímu šoku, po kterém maso ztrácí na křehkosti. Maso pak vkládejte na gril, až je pořádně rozpálený," zdůrazňuje Jaroslav Orság.

Zatímco vepřové či kuřecí maso se předem nakládá do marinád, u hovězího doporučuje nechat vyniknout jeho přirozené chuťové vlastnosti. „Osobně maso pouze pokládám bylinkami, někdy třeba jen snítkou rozmarýnu. Až těsně před grilováním ho lehce opepřím. Po grilování maso nechejte chvíli odpočinout a teprve poté osolte. Steak doporučuji dochutit hořčičným či pepřovým máslem," doporučuje šéfkuchař.

Zkuste také méně obvyklé suroviny. „Například se málo používá mleté maso, přitom ho stačí jednoduše dochutit solí a bylinkami a garantuji vám, že potěšíte i příznivce klasických steaků. Je to ideální volba pro ty, kteří nemají rádi tvrdší maso," říká šéfkuchař.

Náročné gurmány jistě zaujmou i bezmasé pokrmy, třeba grilovaný chřest. „Nejprve ho vložte do vařící vody a pět minut povařte, poté hned vložte do studené vody s ledem, aby se proces vaření rychle zastavil. Jinak chřest zešedne a příliš změkne. Vložte na gril a teprve poté ho lehce osolte a opepřete, servírujte s dipem," radí Jaroslav Orság.

Rád používá také lilek. Ten je třeba půl hodiny předem nasolit a zatížit, aby z něj vyšla voda. Díky tomu ideálně změkne. Hned poté dejte na gril, pokapejte olivovým olejem a teprve před servírováním lehce osolte.

Tipy na marinády a dipy od Jaroslava Orsága

Hořčičná marináda (na vepřový či kuřecí steak) na 4 porce
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 1 stroužek česneku
• Pepř, sůl dle chuti
• 0,5 dcl slunečnicového oleje
• 2 snítky tymiánu
Vše rozmixovat tyčovým mixérem, maso nechat v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici.

Lehce pikantní medová marináda (na vepřový či kuřecí steak) na 4 porce
• 1 lžíce medu
• Šťáva vymačkaná z 1 citronu
• 0,5 dcl slunečnicového oleje
• Chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
• Lžička rajčatového protlaku
• Sůl, pepř dle chuti
• 4 lístky bazalky
• Vše rozmixovat tyčovým mixérem, maso nechat v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici.

Jogurtový dip
• 200 g bílého jogurtu (tučnějšího)
• Čerstvá pažitka
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl, pepř, malá lžička dijonské hořčice
• Ideální k rybě a kuřecímu masu. Skvělý tip na zdravý dip pro děti.

Majonézový dip s kapary
• 200 g majonézy
• najemno nakrájený menší kyselý okurek
• najemno nakrájená půlka červené cibulky
• 1 lžíce kapar
• Ideální k hovězímu masu.

Pikantní tomatový dip
• Půlka najemno nakrájené červená cibulky
• 200 g drcených rajčat
• Chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
• 1 lžička medu
• Sůl, pepř, čtyři lístky bazalky
• Univerzální dip ke všem druhům masa, vhodný pro milovníky pikantnější chuti.

Autor: Redakce

28.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 15 000 Kč

Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Mechanik - elektronik. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba: 6,30 - 15,00hod.., , Požadujeme:, ŘP sk. B; znalost práce v oboru audio; znalost elektronických schémat a obvodové nízkofrekvenční elektroniky; mechanická zručnost, , Nabízíme:, Stravenky; příspěvek na dopravu, , Zájemci se mohou hlásit: , - zasláním životopisu (CV) na e-mail: pekra@ seznam.cz, - telefonicky na číslo 608 711 377 - pan Petr Král, , Místo výkonu práce: Pekra Audio s.r.o. - areál Prachárna, Klokočí, 753 61 Hranice 4. Pracoviště: Pekra audio s.r.o., 753 61 Hranice 4. Informace: Petr Král, +420 608 711 377.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 5 000 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol (kromě v přípravných třídách základních škol) Učitel/ka 1. stupně ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 5000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, Kvalifikovaný pracovník pro učitelství I.stupně ZŠ na zkrácený úvazek 0,23 / 1 vyučovací hodina denně 11,45 - 12,45: výuka VV, TV, PČ (nelze dát 5 hodin do jednoho dne), , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: skola.polkovice@email.cz. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola polkovice, příspěvková organizace, 751 44 Polkovice. Informace: Leona Indráková, +420 581 768 048.

Management - Řídící pracovníci v oblasti péče o děti Ředitel/ka 30 606 Kč

Řídící pracovníci v oblasti péče o děti Ředitel/ka mateřské školy. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30606 kč, mzda max. 34986 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Podrobné informace o vyhlášení konkursního řízení naleznete na www.prerov.eu, cesta: Magistrát, Veřejné zakázky a výběrová řízení, Výběrová řízení, Konkursní řízení na volná místa - školy a školská zařízení. , , Požadavky:, Obor vzdělání: učitelství pro mateřské školy - vzdělání dle zákona č. 563/2004 Sb., o pedag. prac. a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Vzdělání a související podmínky dle zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro ředitele mateřské školy. Praxe dle § 5 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Znalost školských předpisů a problematiky řízení příspěvkové organizace vykonávající činnost mateřské školy a zařízení školního stravování, typu školní jídelna - výdejna. Občanská a morální bezúhonnost, znalosti v oboru a praxe v dané oblasti vítány., , Termín podání přihlášek do 7. 9. 2018. Rozhodující pro dodržení termínu podání přihlášek je datum poštovního razítka na obálce., Písemné přihlášky včetně požadovaných náležitostí zasílejte doporučeně na adresu: , Statutární město Přerov, Odbor sociálních věcí a školství, Oddělení školství a mládeže, Magistrátu města Přerova, Bratrská 34, 750 11 Přerov 2. Pracoviště: Mateřská škola radost, přerov, kozlovská 44, Kozlovská, č.p. 214, 750 02 Přerov 2. Informace: Jitka Sotorníková, +420 581 268 714.

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 15 000 Kč

Vrátní Vrátný/á (OZP). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb., , Požadujeme:, výhodou práce s PC. Podmínkou je trestní rejstřík bez záznamu., , Nabízíme:, Náborový příspěvek až 20 tis. Kč, dlouhodobá a stabilní práce, nepřetržitý provoz, 12-ti hodinové směny ranní a noční., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: bronislavap@probank.cz;, - telefonicky (pondělí až pátek, 8,00 - 15,00 hod.) na čísle 773 087 670 - Ing. Bronislava Plisková. Pracoviště: Pro bank security a.s. - pracoviště hranice, Bělotínská, č.p. 288, 753 01 Hranice 1. Informace: Bronislava Plisková, +420 773 087 670.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mikuláš Zbořil

Železný muž Zbořil nevynechal jediné utkání. Pomáhá mi to, říká

Ilustrační foto

Sedmnáctiletý motorkář napálil do mazdy. Utrpěl zranění

Stříkačky stříkaly u Stříbrných stěn a cizinci kopali bezbranného: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 15. srpna 2018.

Zubři i s juniory svedli vyrovnaný boj s Novými Zámky. Padli po nájezdech

Bez první útočné formace a dalších opor, zato s několika juniory, nastoupili přerovští hokejisté do druhého utkání v rámci Zubr Cupu.

V Tovačovské ulici má vzniknout motel pro řidiče na D1

Přestože se zahájení stavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova neustále oddaluje, už teď vznikají plány na vytvoření zázemí pro řidiče osobních a nákladních aut, kteří budou chtít po náročné cestě někde přenocovat. Společnost EKO Agrostav hodlá přebudovat nevyužitou budovu firmy v Tovačovské ulici na motel a pro svůj záměr chce využít také přilehlé pozemky.

Letní Flora přehledně. Květinová přehlídka startuje už ve čtvrtek

Už ve čtvrtek startuje letní etapa květinové výstavy Flora Olomouc a hlavní expozice letos nabídne nevšední pohledy na tradici zahradnického výstavnictví.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT