VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

28.7.2015
SDÍLEJ:

Speciality na grilu.Foto: Archiv Resort Valachy

„Jestli toho nemám v práci dost? Kdepak. Grilování mě baví, je to zábava, rád kamarádům vařím a zvu je na obědy," usmívá se šéfkuchař. A co doma griluje nejčastěji? „Zvěřinové karbanátky a ryby, tím se hostům zavděčím nejvíc," vypráví šéfkuchař.

Návštěvníci hotelu Horal pak mají možnost ochutnat ještě daleko více z jeho kuchařského umění. Na každý víkend Jaroslav Orság se svým týmem připravuje nabídku grilovaných specialit, mezi nimiž kromě ryby nechybí ani klasické steaky, ale také vepřové speciality, zajímavosti typu jelení hřbet či králičí játra nebo grilovaná zelenina.

„Například o tomto víkendu 25. a 26. července hostům nabídneme grilovaný kozí sýr ve slanině, králičí karbanátky s kedlubnovým salátem, filet z lososa s pažitkovou omáčkou nebo hovězí steak z nízké roštěné na bylinkách s hořčičnou omáčkou," vyjmenovává největší lákadla Jaroslav Orság.

Víkend s grilem středa s muzikou

Díky grilování i dalším dobrotám místní kuchyně se terasa hotelu Horal stala vyhledávaným cílem letních výletníků. S oblibou sem míří nejen ubytovaní hosté, ale také turisté, cyklisté brázdící cyklostezku Bečva nebo návštěvníci relaxačního centra Wellness Horal, které se nachází hned pod terasou.
„Lidem se líbí, že kromě chutné krajové gastronomie nabízíme i posezení s výhledem do údolí, navíc kryté proti slunci i dešti. Hitem letošní sezóny jsou kromě víkendového grilování také pravidelné středeční podvečery od 18.30 hodin s živou hudbou, ochutnávkami vín a drobným občerstvením. Je tu skvělá atmosféra a pohoda, stojí za to se zastavit," láká šéfkuchař.

Zásady správného grilování podle šéfkuchaře

Položit maso na gril, párkrát ho přetočit a jde se jíst? Pro řadu lidí je grilování jednoduchým úkonem, který nevyžaduje zvláštní kuchařské úsilí. Ovšem tak jednoduché to zase není. Podle Jaroslava Orsága si grilování vyžaduje dodržet určité postupy, aby výsledný pokrm opravdu chutnal a nedělali jste si jako hostitelé ostudu.

Důležité například je vytáhnout maso z lednice alespoň půl hodiny před grilováním, aby dosáhlo pokojové teploty. „Předejdete tak teplotnímu šoku, po kterém maso ztrácí na křehkosti. Maso pak vkládejte na gril, až je pořádně rozpálený," zdůrazňuje Jaroslav Orság.

Zatímco vepřové či kuřecí maso se předem nakládá do marinád, u hovězího doporučuje nechat vyniknout jeho přirozené chuťové vlastnosti. „Osobně maso pouze pokládám bylinkami, někdy třeba jen snítkou rozmarýnu. Až těsně před grilováním ho lehce opepřím. Po grilování maso nechejte chvíli odpočinout a teprve poté osolte. Steak doporučuji dochutit hořčičným či pepřovým máslem," doporučuje šéfkuchař.

Zkuste také méně obvyklé suroviny. „Například se málo používá mleté maso, přitom ho stačí jednoduše dochutit solí a bylinkami a garantuji vám, že potěšíte i příznivce klasických steaků. Je to ideální volba pro ty, kteří nemají rádi tvrdší maso," říká šéfkuchař.

Náročné gurmány jistě zaujmou i bezmasé pokrmy, třeba grilovaný chřest. „Nejprve ho vložte do vařící vody a pět minut povařte, poté hned vložte do studené vody s ledem, aby se proces vaření rychle zastavil. Jinak chřest zešedne a příliš změkne. Vložte na gril a teprve poté ho lehce osolte a opepřete, servírujte s dipem," radí Jaroslav Orság.

Rád používá také lilek. Ten je třeba půl hodiny předem nasolit a zatížit, aby z něj vyšla voda. Díky tomu ideálně změkne. Hned poté dejte na gril, pokapejte olivovým olejem a teprve před servírováním lehce osolte.

Tipy na marinády a dipy od Jaroslava Orsága

Hořčičná marináda (na vepřový či kuřecí steak) na 4 porce
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 1 stroužek česneku
• Pepř, sůl dle chuti
• 0,5 dcl slunečnicového oleje
• 2 snítky tymiánu
Vše rozmixovat tyčovým mixérem, maso nechat v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici.

Lehce pikantní medová marináda (na vepřový či kuřecí steak) na 4 porce
• 1 lžíce medu
• Šťáva vymačkaná z 1 citronu
• 0,5 dcl slunečnicového oleje
• Chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
• Lžička rajčatového protlaku
• Sůl, pepř dle chuti
• 4 lístky bazalky
• Vše rozmixovat tyčovým mixérem, maso nechat v marinádě před grilováním alespoň hodinu uležet v lednici.

Jogurtový dip
• 200 g bílého jogurtu (tučnějšího)
• Čerstvá pažitka
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl, pepř, malá lžička dijonské hořčice
• Ideální k rybě a kuřecímu masu. Skvělý tip na zdravý dip pro děti.

Majonézový dip s kapary
• 200 g majonézy
• najemno nakrájený menší kyselý okurek
• najemno nakrájená půlka červené cibulky
• 1 lžíce kapar
• Ideální k hovězímu masu.

Pikantní tomatový dip
• Půlka najemno nakrájené červená cibulky
• 200 g drcených rajčat
• Chilli paprička jemně nasekaná nebo špetka chilli koření
• 1 lžička medu
• Sůl, pepř, čtyři lístky bazalky
• Univerzální dip ke všem druhům masa, vhodný pro milovníky pikantnější chuti.

Autor: Redakce

28.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 15 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Dělník/ce ve skladu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, zručnost, zodpovědnost a spolehlivost; Schopnost týmové práce; Manuální a fyzická zdatnost., , Nabízíme:, Příspěvek na stravování aj., penzijní příspěvek., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: monika.kankova@metalplast.cz;, - telefonicky (8,00 - 14,00 hod.) na čísle 581 726 212 - p. Kaňková. Pracoviště: Metalplast lipník n. b. a.s., Seminárka, č.p. 109, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Monika Kaňková, +420 581 726 212.

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 20 000 Kč

Úředníci ve skladech Úředník/ce ve skladě - objednávky a prodej náhradních dílů v autorizovaném servise. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jsme česká firma a provozujeme autorizovaný servis Mercedes-Benz., , Náplň práce:, zajišťovat provoz skladu náhradních dílů včetně jejich objednávání; zpracovávat související administrativu včetně fakturace; zajišťovat prodej náhradních dílů; jednat se zákazníky., , Požadujeme:, kandidáta se zájmem o obor a ochotou učit se nové věci, zodpovědného a komunikativního. Šikovného uchazeče se zájmem o obor z příbuzného oboru rádi zaučíme. Práce je vhodná i pro absolventy. Očekáváme uživatelskou znalost PC, ŘP sk. B., , Nabízíme:, malý pracovní kolektiv, vzdělávání v rámci Mercedes-Benz, stravenky, týden dovolené navíc, ostatní benefity., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: roman.kupka@auto-dienst.cz;, - telefonicky (Po - Pá 7,00 - 15,00 hod.) na čísle 581 773 754 - Roman Kupka. Pracoviště: Auto-dienst s.r.o., Zahradní, č.p. 1127, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Roman Kupka, +420 581 773 754.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel odborných předmětů 26 000 Kč

Učitelé odborných předmětů (kromě pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) Odborný učitel/ka. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Učitel odborných předmětů - sítě, databáze, operační systémy, programování., , Nabízíme:, 40 dní dovolená, 12 dnů studijního volna, penzijní připojištění, dotované obědy., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: obadalp@sse-lipniknb.cz;, - telefonicky od 7,00 do 14,30 hod. na čísle 581 773 740 - Ing. Petr Obadal. Pracoviště: Střední škola elektrotechnická, lipník nad bečvou, tyršova 781, Tyršova, č.p. 781, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Petr Obadal, +420 581 773 740.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 100 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Kontrolor kvality. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 120 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Náplň práce:, Vizuální kontrola kvality dílů v automobilovém průmyslu. Kontrola je prováděná na výstupu u linky. Díl se z linky umísťuje do stojanu. Díl váží cca 12 kg., , Požadujeme: , flexibilitu, spolehlivost, technické myšlení, výborný zrak (brýle nejsou překážkou), ŘP:B výhodou, , Nabízíme:, Motivační ohodnocení, Benefity, Možnost profesního růstu., , Zájemci se mohou hlásit u paní Baselové:, - zasláním životopisu (CV) na email: pavlina.baselova@pro-fair.cz;, - telefonicky od 8,00 do 15,00 hod. na čísle 725 259 531;, - osobně od 8,00 do 15,00 hod. na adrese Mostní 54/17, Valašské Meziříčí (kancelář firmy). Pracoviště: Profair spol. s r.o. pracoviště hranice, Olomoucká, č.p. 306, 753 01 Hranice 1. Informace: Pavlína Baselová, +420 725 259 531.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zchátralá nábřežní zídka v Přerově se dočká oprav.

Poničenou nábřežní zídku nahradí nová, pak přijde na řadu zeleň

Ilustrační foto

Výstaviště protne nová silnice, za 30 milionů

Tragédie u Kojetína: dítě na kole zřejmě zachránila sedačka

Policejní komisař zahájil v souvislosti s úterní tragickou nehodou u Kojetína stíhání pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Přerovský bazén nabídne vylepšení pro děti. Kdy otevře?

Výměna zastaralých herních prvků na dětském hřišti a nový dojezd pro tobogán. Na tyto novinky se mohou těšit návštěvníci přerovského bazénu během letní sezóny.

Chcete poslat dítě na příměstský tábor? Ještě máte šanci

Letní prázdniny jsou stále více než měsíc vzdálené, přesto se však dětské tábory pořadatelů z Přerovska rychle plní. V některých byste už teď hledali místo marně, další pak hlásí poslední volná místa. Organizátoři se přitom shodují, že důležité je ozvat se včas.

Pozor na silné bouřky. Čekají se kroupy. přívalové deště i nárazy větru

Olomoucký kraj mohou ve středu zasáhnout silné bouřky. Bouře budou slábnout až pozdě večer, vyskytnout se ale mohou i v dalších dnech. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT