VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: slastné tiramisu

Uherské Hradiště /SERIÁL DENÍKU/ - Italská kuchyně zažívá v současné době nebývalý rozmach i v České republice. Pizza, tortellini, tiramisu – to jsou výrazy, které ve slovníku tuzemských gurmánů doslova zdomácněly.

8.12.2011
SDÍLEJ:

Italské pokrmy připravuje odborník Claudio Rossi. Foto: archiv Claudia Rossi

Málokdo ale ví, že příprava těchto pochutin má pevně stanovená pravidla a zásady. O tom, co mají vybrané italské pokrmy obsahovat a jaké ingredience tam žádný správný milovník italské kuchyně nesmí tolerovat, upřesní nový seriál Deníku. Přípravu specialit přiblíží uznávaný odborník a provozovatel italské restaurace Ristorante Hotel Maxi v Uherském Hradišti Claudio Rossi. V prvním díle vysvětlí, jak má vypadat příprava pravé italské tiramisu.

Tiramisu je sladká lahůdka, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě. První zmínky o podrobných ingrediencích potřebných k výrobě této lahůdky, se objevily v roce 1600 v době působení slavného rodu Cosimo III de´ Medici, ale pravá tiramisu byla poprvé prezentována v 70. letech dvacátého století v severní Itálii v regionu Veneto, ve městě Deviso. Název „tiramisu“ v češtině znamená „vytáhni mě nahoru“. „V dnešní době se do tiramisu přidává aroma, alkohol, ovoce nebo jiné ingredience,“ upřesnil Claudio Rossi.

Příprava: 500 gramů mascarpone, 4 vejce, 100 gramů cukru, 6 malých silných šálků kávy, 1 balíček dlouhých piškotů, 50 gramů horkého kakaa.

Postup: promícháme mascarpone s cukrem a žloutky, ušleháme tuhý sníh z bílků a vše propojíme. Piškoty namáčíme v kávě a skládáme vedle sebe do čtyřhranné nádoby. Navršíme polovinu připraveného krému a rozetřeme, posypeme kakaem. Postup opakujeme tak, abychom docílili dvou vrstev. Hotový dezert posypeme kakaem a necháme v chladničce odležet 12 hodin tak, aby zhutněl a byl připravený ke konzumaci.

V příštím díle představí Claudio Rossi omáčku z ragú (boloňská omáčka), která se používá při přípravě rozličných druhů těstovin.

Podrobnosti o nabídce italských sodalit lze nalézt na www.hotelmaxi.cz.

8.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby 2017 v Olomouckém kraji podrobně v pondělním tištěném Deníku

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Fotbalisté 1. FCV Přerov (v modrém) proti Hněvotínu
26

Viktorka popáté v řadě neinkasovala a v pohodě přehrála tápající Hněvotín

Po vyrovnání studená sprcha. Zubři v závěru ztratili duel ve Frýdku

Trápení v ofenzivě trvá, přerovští hokejisté vstřelili ve Frýdku-Místku jediný gól, a přestože to byl v 56. minutě ten srovnávací, odjeli s porážkou 1:3. Rysi se díky sobotní výhře posunuli na třetí místo WSM ligy, Zubři klesli na páté.

Převrat na Přerovsku: triumf ANO a Okamury, debakl ČSSD

Obrat o sto osmdesát stupňů. Tak by se daly charakterizovat letošní volby do Poslanecké sněmovny na Přerovsku.

Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje

Podívejte se, kteří poslanci budou po volbách v parlamentu zastupovat Olomoucký kraj.

Lídra Záchu přeskočila do sněmovny "trojka" z Olomouce, mimo zůstal i Nekl

Lídr ODS Michal Zácha v Olomouckém kraji, který pochází z Přerova, nakonec v Poslanecké sněmovně neusedne. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení