Český studený fenomén: Má se chlebíček bát o svůj život?

Dovedete si silvestr či jiné hromadné oslavy představit právě bez salátem nasáknuté veky a bohaté oblohy?

Typický český chlebíček je upřímný a na nic si nehraje.

Je téměř vždy dostatečně kalorický, relativně levný, dobře vypadá, a… a samozřejmě skvěle chutná.

Kromě toho je jako chameleon, existuje nepřeberné množství chlebíčkových variant, takže na své si přijdou jak masožravci, tak ortodoxní vegetariáni.

Chlebíček moc dobře ví, že jeho největší tajemství je ukryto ve správné volbě salátu či pomazánky, které unylé bílé vece dodají pořádný říz.

Dál už následuje bohatá obloha ze šunky, vajec, debrecínky, okurků, rajčat, hermelínu, rybích oček či jiných lákavých kombinací.

Mezi nejoblíbenější varianty tzv. otevřeného sendviče patří varianta šunková, hermelínová a rajčatová.

Chlebíček je zkrátka věčný, dokonce se nevytratil ani s příchodem nového tisíciletí… Přežije tohoto silvestra i rok 2013?

Pojďme se podívat na konkurenty, kteří českému chlebíčku šlapou na kůrku…

VYZKOUŠEJTE:

Langoše jako jednohubky

Jednohubky jako langoš

Pečivou s nivou

Pečivo s nivou

Kanapky z kanape!

Ilustrační fotoJen si tak lehnout na kanape a chroupat kanapky.

Kanap-ky? Tyto drobné chuťovky jsou mnohem menší než chlebíčky a jejich základem není veka z bílé mouky, ale tmavý chléb o velikosti přibližně 8x3 cm.

Dekorace kanapek by měla odpovídat chlebovému základu, tedy jedná se o uzeniny, masové a jiné pikantní pomazánky, pečené nebo vařené maso a chuťově ostřejší a aromatické sýry.

Kanapky se podávají jako studené pohoštění, ale ještě před tím můžeme pečivo krátce opéct.

Místo tmavého chleba můžeme použít šikmým řezem krájené celozrnné bagety nebo slané krekry, ale držíme se důležité zásady kanapky jsou bohatě zdobené a na rozdíl od jednohubek je nezdobí párátka.

Kanapky zkrátka míří přímo do úst!

Podlehnete třeba kanapce s uzeným lososem a bylinkovým krémem, nebo kanapce s uzeným kachním prsem? Vyhrají lákavé, ale drahé kombinace před bílou vekou s vlašským salátem a šunkou?

Jednohubky

Vzdálenou sestřenicí a blízkou sestrou chlebíčků jsou jednohubky.

K jejich přípravě je nejčastěji použit obyčejný bílý rohlík krájený na pravidelná kolečka. Velikost a výška jednohubek odpovídá rozměrům běžných úst, tedy počítejme čtyři až pět centimetrů.

Vzhledem k jejich miniaturním rozměrům nelze očekávat bohatou dekoraci například v podobě šunkové pěny, vhodnými surovinami jsou tak pomazánky, krájená klobáska, sardelky, sýr, olivy či na kolečka krájené okurky.

Samozřejmě můžete popustit uzdu fantazie a vytvořit si jednohubky sladké, ovocné či jakékoliv jiné, ale ty pikantní jsou základ.

Dalším znakem jednohubek jsou párátka, ať už běžná či různobarevná, která propíchnou jednohubku se všemi surovinami skrz naskrz.

Výhodou párátek je snadná manipulace, přímočaré vkládání do úst a ingredience, které drží pohromadě a nemají šanci se rozpadnout.

VYZKOUŠEJTE:

Sýrový pizza chléb

Pizza jako chleba

Uheráková pomazánka

Uheráková pomazánka

Slané pečivo z trouby

Jestliže se vám zajídají obložené chlebíčky, kanapky a jednohubky, skvělou alternativou je slané pečivo v podobě masových a sýrových závinů, které mají bohatou náplň uvnitř a navíc jsou přímo vytažené z trouby…

Klasikou ve slaných dobrotách jsou záviny z listového těsta, případně ze stejného těsta různé tyčinky sypané mákem, solí, kmínem a sýrem, pagáčky se škvarky či listové šneky plněné sýrem, šunkou, pikantní zeleninou či žampiony.

Fantazii se meze nekladou, takže na prohýbajícím stole se mohou objevit i mini pizzy, které chuťově nahradí i slaný koláč od mistra pizzaře či anglické rohlíky se slaninou.

VYZKOUŠEJTE:

Brambory pečené s bylinkami

Brambory s bylinkami

Brambory s rozmarýnem

Brambory s rozmarýnem

Pomazánky a pečené brambory

Všemožné pomazánkové hity budapešťská, pikantní sýrová, česneková nebo tvarůžková… Dokážeme je sníst jen tak, samotné bez pečiva nebo s čerstvou bagetou (kalorická bomba)…

Rozmanité pomazánky jsou hitem nejedné české kuchyně, neboť jsou rychlé, vděčné, zdravé, s fantazií a dlouho vydrží.

Stačí mít v ledničce tvaroh, máslo, tavený sýr a česnek a nejjednodušší varianta pomazánky je na světě.

Oslavy silvestra jsou pro pomazánky na vidličku jako dělané. Připravte si několik misek a ty naplňte nejoblíbenějšími pomazánkami. Mějte dostatek pečiva jak čerstvé, tak i starší, které můžete krátce opéct.

Skvělou variantou jsou brambory krájené na plátky nebo na osminky, bohatě solené, pečené v troubě s bylinkami a česnekem, které v kombinaci s lákavými pomazánkami vytvoří neuvěřitelnou symfonii chutí… a ta vůně… a ta zlatavá barva!

Takže chlebíčky, jednohubky nebo brambory s pomazánkou?

Více receptů, tipů, návodů na www.vseovareni.cz