S příchodem Tomáše Juříka rozšiřuje olomoucký podnik provoz a nabízí vedle obědů nově i večerní menu. Jídelníček chce podle sezony měnit co měsíc a v plánu má také netradiční degustace a pop-upy.

„Chci zachovat směr, kterým se restaurace ubírá. To znamená důraz na regionální suroviny, vlastní výrobu řady základních surovin, vaření bez polotovarů i nabídku pro zákazníky, kteří hledají jídla bez lepku, laktózy či s nízkými sacharidy,“ nastiňuje cestu úspěšný šéfkuchař.

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.
Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Praxe ve Švýcarsku i v USA

Juřík má za sebou praxi ve Švýcarsku a Spojených státech, vařil mimo jiné v pražském podniku Bellevue, michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, naposledy vedl kuchyně skupiny Collezzione, pod kterou v Praze patří například La Finestra in Cucina nebo La Bottega Bistroteka.

V Olomouci nyní působí řada kuchařů, kteří prošli špičkovými podniky v tuzemsku i zahraničí, například Roman Paulus a Petr Stoklásek vedou Bistro Paulus, Přemek Forejt oceňovanou restauraci Entrée nebo Petr Heneš podniky Long Short Story.

Bistro Helen nedávno zabodovalo v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který již devátým rokem mapuje domácí gastronomickou scénu. Stylová restaurace, která klade důraz na lokální suroviny a zdravý životní styl, se dostala mezi stovku nejlepších gastro podniků v Česku.

Bistro Helen v Olomouci
Olomoucké bistro Helen bodovalo v prestižním gastro průvodci

Tomáš Juřík pochází z Přerova, střední hotelovou školu vystudoval v nedaleké Kroměříži. Brzy se vydal za praxí do Prahy. Působil v podnicích Pasta Cafe, La Degustation Bohême Bourgeoise, v Bellevue, v hotelu Les Sources des Alpes ve Švýcarsku. Půl roku byl na stáži v newyorkém michelinském podniku Avoce. V posledních letech pracoval jako executive chef ve skupině Collezione Riccarda Lucqeho, kam patří například La Bottega Bistroteka nebo La Finestra in Cucina. Tomáš miluje svou práci - gastronomii a vaření, nejraději připravuje zeleninu, ryby a omáčky. Je aktivním sportovcem – tenis, squash, hokej, plavání, zároveň je velkým fanouškem filmu. Je ženatý a má dvě děti.